Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bloomberg: Η ΕΚΤ επιβεβαίωσε ότι μπορεί να ασκεί σημαντικές πιέσεις στις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης

tags :
Bloomberg: Η ΕΚΤ επιβεβαίωσε ότι μπορεί να ασκεί σημαντικές πιέσεις στις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης
Στην ουσία η ΕΚΤ ασκεί πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση
Χτες τη νύχτα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιβεβαίωσε για ακόμη μία φορά ότι μπορεί να ασκεί σημαντικές πιέσεις στις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης, προς την κατεύθυνση που επιθυμούν οι Ευρωπαίοι πιστωτές.
Αυτό αναφέρει ανάλυση του Bloomberg, η οποία επιχειρεί να δώσει ένα πρώτο στίγμα της χθεσινής ανακοίνωσης της ΕΚΤ, η οποία ανέφερε ότι δεν θα δέχεται πλέον το ελληνικό χρέος ως εγγύηση.
Αυτή η κίνηση δεν είναι κατ 'ανάγκην μια πιθανή καταστροφή της ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες, αναφέρει το Bloomberg.
Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν είναι ιδιαίτερα εξαρτημένο από το ελληνικό δημόσιο χρέος.
Από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας διαφαίνεται ότι τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν σήμερα περίπου 21 δισ. ευρώ ελληνικών κρατικών τίτλων.
Επιπλέον, αυτοί οι τίτλοι υποβάλλονται ήδη σε haircut έως 40%, όταν χρησιμοποιούνται ως ενέχυρο στην ΕΚΤ.
Επί της ουσίας, σύμφωνα με το Bloomberg, η απόφαση της ΕΚΤ είναι εναντίον των κρατικών ομολόγων και όχι των ελληνικών τραπεζών.
Περαιτέρω, κάθε απώλεια ρευστότητας θα καλυφθεί πλήρως από τον μηχανισμό έκτακτης παροχής ρευστότητας από την ελληνική κεντρική τράπεζα με δική της ευθύνη.
Έτσι, η κίνηση από την ΕΚΤ θα πρέπει να έχει πολύ μικρή άμεση επίδραση στις ελληνικές τράπεζες.
Στην ουσία η ΕΚΤ ασκεί πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση.
Ο Υπουργός Οικονομικών στην Ελλάδα, Γιάννης Βαρουφάκης, έχει προσπαθήσει για την ανακούφιση του ελληνικού χρέους. Σήμερα, η ΕΚΤ έδωσε την απάντησή της με τις κινήσεις της. Εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν συμφωνεί να επανέλθει σε ένα πρόγραμμα, η ΕΚΤ δεν θα επιτρέψει το χρέος της να χρησιμοποιηθεί ως εγγύηση.
Οι άμεσες συνέπειες θα πρέπει να θεωρηθούν περιορισμένες στην αγορά χρέους, αλλά θα είναι τεράστιες στο εσωτερικό πολιτικό πεδίο.
Η ΕΚΤ έχει συχνά κατηγορηθεί για την άσκηση πολιτικής πίεσης στις κυβερνήσεις.
Η κίνηση της δείχνει ότι επέλεξε να αγνοήσει αυτές τις κατηγορίες για άλλη μια φορά και να κάνει ό, τι θεωρεί σωστό, καταλήγει το Bloomberg.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης