Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

JP Morgan: Tέλος Φεβρουαρίου η πρόταση, τέλη Μαΐου η συμφωνία για την Ελλάδα

tags :
JP Morgan: Tέλος Φεβρουαρίου η πρόταση, τέλη Μαΐου η συμφωνία για την Ελλάδα
Εάν η κατάσταση αυτή επιδεινωθεί δραματικά πιθανότατα θα υπάρξει μια κίνηση στον έλεγχο των κεφαλαίων ως ένα ενδιάμεσο βήμα πριν από την τελική έκβαση των διαπραγματεύσεων
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ασκεί πίεση στην νέα ελληνική κυβέρνηση, αίροντας τις εξαιρέσεις για την αποδοχή των ελληνικών κρατικών χρεογράφων στις πράξεις χρηματοδότησης της, αναφέρει σε σημερινό σημείωμα της η JP Morgan, με αφορμή τη χθεσινή απόφαση της ΕΚΤ.
Στην σημερινή της ανάλυση με τίτλο "ECB puts pressure on new Greek government" (Η ΕΚΤ ασκεί πίεση στην νέα ελληνική κυβέρνηση), που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, η JP Morgan, σχολιάζει την απόφαση του ΔΣ της ΕΚΤ, η οποία ανακοίνωσε πως σταματά να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα που εκδίδουν οι ελληνικές τράπεζες, ως collaterals (εγγυήσεις) για τη χορήγηση ρευστότητας.
H απόφαση της ΕΚΤ θα τεθεί σε ισχύ από τις 11 Φεβρουαρίου, καθώς τότε λήγει η υφιστάμενη κύρια πράξη αναχρηματοδότησης (current main refinancing operation).
Με αυτήν την απόφαση, αυτόματα κλείνουν για τις τράπεζες τα κανάλια  MRO, LTROs, TLTROs και απομένει το ELA που είναι η «ακριβότερη» οδός παροχής ρευστότητας από όσες ισχύουν στο ευρωσύστημα, την ευθύνη της οποίας έχει η Τράπεζα της Ελλάδας.
Εδώ και αρκετό καιρό τώρα, η ΕΚΤ έχει αναφέρει ότι αυτές οι εξαιρέσεις δεν θα εφαρμόζονται πλέον εάν το πρόγραμμα του EFSF, το οποίο λήγει στο τέλος αυτού του μήνα, δεν παραταθεί περαιτέρω ή αντικατασταθεί από άλλες ρυθμίσεις.
Λαμβάνοντας υπόψη τη στάση της νέας ελληνικής κυβέρνησης ότι δεν θα επιδιώξει ούτε μια περαιτέρω επέκταση ή μια αλλαγή του ισχύοντος χρονοδιαγράμματος, η ΕΚΤ αποφάσισε χθες το βράδυ να τερματιστεί η αποδοχή των ελληνικών τίτλων, με ισχύ από τις 11 Φεβρουαρίου.
Υπό αυτά τα δεδομένα, η JP Morgan θα τονίζει τρία πράγματα σχετικά με την απόφαση αυτή:
Κατ 'αρχάς, οι ελληνικές τράπεζες θα συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση στη ρευστότητα, καθώς θα μεταβούν στο ELA (την επείγουσα παροχής ρευστότητας), από την εθνική κεντρική τράπεζα.
Αυτή η κίνηση όμως έχει κάποιες συνέπειες, διότι η χρηματοδότηση από τον ELA είναι πιο ακριβή, αλλά θα είναι ακόμα διαθέσιμη.
Δεύτερον, η απόφαση αυτή δεν θα επηρεάσει τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης να εκδώσει περισσότερα έντοκα γραμμάτια, ώστε να διατηρήσει τις ταμειακές ροές της μέχρι το τέλος του Μαΐου, όταν αναμένεται να συναφθεί το νέο πρόγραμμα.
Τρίτον, ήταν πάντα πιθανό ότι η ΕΚΤ θα διαδραματίσει ρόλο στην άσκηση πίεσης για τη νέα ελληνική κυβέρνηση.
Όμως, η ΕΚΤ δεν πρόκειται ποτέ να τραβήξει "την πρίζα' για την Ελλάδα με την άρνηση πρόσβασης των ελληνικών τραπεζών σε κεφάλαια, η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει μια ελληνική έξοδο από την ΟΝΕ.
Εάν η κατάσταση αυτή επιδεινωθεί δραματικά, με τον τεράστιο δανεισμό μέσω του ELA ή κάποιου είδους κατάχρησης του συστήματος, τότε πιθανότατα θα υπάρξει μια κίνηση στον έλεγχο των κεφαλαίων ως ένα ενδιάμεσο βήμα πριν από την τελική έκβαση των διαπραγματεύσεων.
Το Eurogroup θα έχει συνάντηση για να συζητήσει για την Ελλάδα στις 11 Φεβρουαρίου.
Υπό αυτά τα δεδομένα, η JP Morgan θεωρεί ότι μια πρόταση στο τέλος αυτού του μήνα και μια συμφωνία μέχρι το τέλος του Μαΐου είναι το πιο πιθανό χρονοδιάγραμμα που πρόκειται να ακολουθηθεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης