Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

JP Morgan: Mάξιμουμ ρευστότητα 135 δισ. μπορούν να αντλήσουν οι ελληνικές τράπεζες μέσω του ELA

JP Morgan: Mάξιμουμ ρευστότητα 135 δισ. μπορούν να αντλήσουν οι ελληνικές τράπεζες μέσω του ELA
Στα τέλη Δεκεμβρίου του 2012, στην κορύφωση της κρίσης, οι τέσσερις τράπεζες έκαναν χρήση του ELA, στο ύψος των 108 δισ.
Μάξιμουμ ρευστότητα έως 135 δισ. ευρώ μπορούν να αντλήσουν σωρευτικά, μέσω του μηχανισμού ELA, οι ελληνικές τράπεζες, προβλέπει η JP Morgan, μετά την απόφαση της ΕΚΤ να σταματήσει να δέχεται ως collaterals (εγγυήσεις) τα ελληνικά ομόλογα από τις 11 Φεβρουαρίου.
Όπως επισημαίνει η αμερικανική τράπεζα, σε νέα έκθεσή της, "Greek banks: Some color on the Greek ELA", μετά τον αποκλεισμό των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ, αναπόφευκτα οι ελληνικές τράπεζες οδηγούνται στο ELA.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της JP Morgan, σωρευτικά οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να αντλήσουν μάξιμουμ ρευστότητα 135 δισ. ευρώ, μέσω του ELA.
Ανά τράπεζα, όπως προκύπτει από το ύψος των δανειακών τους χαρτοφυλακίων, η μάξιμουμ ρευστότητα που μπορεί να αντληθεί υπολογίζεται για:
- Την Alpha Bank στα 34 δισ.
- Την Εθνική στα 29 δισ.
- Την Πειραιώς στα 43 δισ.
- Τη Eurobank στα 29 δισ.





Όπως σχολιάζει, στη συνέχεια της έκθεσής της, η JP Morgan, μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου του 2014, η χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ διαμορφώθηκε στα 56 δισ. ευρώ, ποσό στο οποίο συμπεριλήφθηκε ελάχιστο ποσό από το ELA.
Yπενθυμίζεται εδώ πως στα τέλη Δεκεμβρίου του 2012, στην κορύφωση της κρίσης, οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες έκαναν χρήση του ELA, στο ύψος των 108 δισ. ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης