Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bloomberg: Δίχως πολλούς συμμάχους η Ελλάδα - Όλα τα πιθανά σενάρια της επόμενης ημέρας

Bloomberg: Δίχως πολλούς συμμάχους η Ελλάδα - Όλα τα πιθανά σενάρια της επόμενης ημέρας
Μόνο η Γαλλία έχει εκφραστεί ανοιχτά υπέρ της δημιουργίας ενός νέου προγράμματος
Τα επόμενα βήματα του θρίλερ της διαπραγμάτευσης μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης επιχειρεί να σκιαγραφήσει το πρακτορείο Bloomberg.
Υπό τον τίτλο «Greece: Ηere What’s Happen Next», το αμερικανικό πρακτορείο αναφέρεται στις καταιγιστικές εξελίξεις γύρω από την ελληνική διαπραγμάτευση αλλά και τις πιθανές εκβάσεις του θρίλερ, με βάση τα σημερινά δεδομένα.
Το πρώτο στοιχείο, επισημαίνει το Bloomberg, αφορά την απόφαση της ΕΚΤ να σταματήσει να αποδέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγυήσεις για την παροχή ρευστότητας.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η απόφαση θα αρθεί, μόνο υπό την προϋπόθεση να υπάρξει νέο πρόγραμμα βοήθειας.
Άλλωστε, για το Bloomberg, η πιθανότητα ολοκλήρωσης της τρέχουσας αξιολόγησης από την τρόικα, η οποία εκκρεμεί από το 2014, είναι σχεδόν μηδενική.
Το δεύτερο στοιχείο έγκειται στα όσα ελέχθησαν στη συνάντηση του Γ. Βαρουφάκη με τον W. Schaeuble.
Όπως εξηγεί το αμερικανικό πρακτορείο, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών πρότεινε τη δημιουργία ενός προγράμματος – γέφυρας έως τα τέλη Μαΐου, προκειμένου να επιτραπεί στην ελληνική κυβέρνηση να οριστικοποιήσει τις λεπτομέρειες των ελληνικών προτάσεων.
«Ένα βραχύχρονο πρόγραμμα - γέφυρα δεν θα καταστεί ικανό να αλλάξει την απόφαση της ΕΚΤ για τα ελληνικά ομόλογα» σημειώνει το Bloomberg, προσθέτοντας πως απλά παρέχει τον κατάλληλο χρόνο στους Ευρωπαίους ηγέτες να συμφωνήσουν στη μακροπρόθεσμη λύση του ελληνικού προβλήματος.
Φυσικά, υπογραμμίζει το πρακτορείο, το πρόγραμμα – γέφυρα πρέπει να συμφωνηθεί ομοφώνως στο Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου.
«Ενόψει αυτής της κρίσιμης συνεδρίασης, ο Βαρουφάκης διαθέτει ελάχιστους συμμάχους, καθώς μόνο η Γαλλία έχει εκφραστεί ανοιχτά, υπέρ της δημιουργίας ενός νέου προγράμματος» παρατηρεί το Bloomberg.
Στο ενδεχόμενο συμφωνίας του νέου προγράμματος, σύμφωνα με το πρακτορείο, θα ακολουθήσουν μήνες δύσκολης διαπραγμάτευσης έως την οριστική συμφωνία.
Στο σενάριο ωστόσο, της μη δημιουργίας νέου προγράμματος, η κατάσταση θα είναι απελπιστικά δυσμενής, με τις ελληνικές τράπεζες να κρίνονται εντελώς αφερέγγυες από την ΕΚΤ.
«Ό,τι και εάν συμβεί, η Ελλάδα είναι σίγουρο πως δεν θα μπορεί να τυγχάνει το σύνολο των δικαιωμάτων που απορρέουν από τη συμμετοχή της στο ευρώ» καταλήγει εμφατικά, το Bloomberg.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης