Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Bank: Tρίτο πρόγραμμα με αυστηρούς όρους, η προσφορά του Eurogroup στην Ελλάδα

Deutsche Bank: Tρίτο πρόγραμμα με αυστηρούς όρους, η προσφορά του Eurogroup στην Ελλάδα
Οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι ιδιαιτέρως κρίσιμες για την Ελλάδα, στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους
Tρία καίρια ερωτήματα που αφορούν στην Ελλάδα και χρήζουν άμεσης απάντησης παρουσιάζει σε νέα έκθεσή της, υπό τον τίτλο "Greece Update", η Deutsche Bank, παρακολουθώντας στενά όλες τις εξελίξεις που σημειώνονται επί ελληνικού εδάφους.
Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν οι αναλυτές της γερμανικής επενδυτικής τράπεζας, τις τελευταίες δύο εβδομάδες, οι εξελίξεις στο ελληνικό ζήτημα μπορούν να συνοψιστούν σε τρεις βασικές ερωτήσεις:
- Σύμφωνα με ποιους όρους, συνθήκες και προϋποθέσεις θα εμφανιστεί πρόθυμη η τρόικα να συνεχίσει τη διαπραγμάτευση με την τρόικα;
- Η ελληνική κυβέρνηση θα κάνει αποδεκτούς αυτούς τους όρους και αυτές τις συνθήκες και προϋποθέσεις;
- Πως συνδέονται οι αποφάσεις της ΕΚΤ για τα ελληνικά collaterals με τη διαπραγμάτευση για το νέο πρόγραμμα της Ελλάδας;
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Deutsche Bank, οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να αντλήσουν σωρευτικά ρευστότητα 70 - 80 δισ. ευρώ, μέσω του ELA, μετά το μπλόκο της ΕΚΤ στα ελληνικά collaterals.
Η απόφαση της ΕΚΤ να σταματήσει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως collaterals (εγγυήσεις) από τις 11 Φεβρουαρίου έχει διττή σημασία:
1) Η ΕΚΤ εμφανίζεται πλήρως απρόθυμη να παράσχει ρευστότητα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, όσο βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τους εταίρους.
Η παραδοχή αυτή γεννά ένα ακόμη ερώτημα: Για πόσο χρονικό διάστημα θα είναι διαθέσιμος ο μηχανισμός ELA για τις ελληνικές τράπεζες;
2) Η ΕΚΤ είναι απίθανο να δώσει την έγκρισή της στο ελληνικό αίτημα για αύξηση, κατά 10 δισ. ευρώ, του ορίου έκδοσης βραχυπρόθεσμων εντόκων γραμματίων.
Οι ραγδαίες εξελίξεις που σημειώνονται στην Ελλάδα αναμένεται να επιταχύνουν τα χρονοδιαγράμματα, καθώς και να αυξήσουν τις πιέσεις προς την Αθήνα και τη νέα ελληνική κυβέρνηση.
Όπως προειδοποιεί στη συνέχεια η Deutsche Bank, οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι ιδιαιτέρως κρίσιμες για την Ελλάδα, στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους.
Η γερμανική τράπεζα προβλέπει πως πιθανότατα η τρόικα θα απαιτήσει από την Ελλάδα να συναινέσει σε παράταση του υφιστάμενου προγράμματος.
Ωστόσο δεν αποκλείει και το ενδεχόμενο ενός νέου, τρίτου πακέτου διάσωσης (new Third program) για την Ελλάδα, το οποίο αναμένεται να αποτελέσει προσφορά του Eurogroup προς την Αθήνα...
Το ενδεχόμενο αυτό τρίτο πρόγραμμα είναι σχεδόν βέβαιο πως θα συνοδεύεται από αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης