Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

HSBC: Φόβοι για bank run - Kίνδυνος επιβολής περιοριστικών μέτρων στις ελληνικές τράπεζες

HSBC: Φόβοι για bank run - Kίνδυνος επιβολής περιοριστικών μέτρων στις ελληνικές τράπεζες
Η αβεβαιότητα θα συνεχιστεί στην ελληνική αγορά
Μέτρο πίεσης προς την ελληνική κυβέρνηση, να προχωρήσει σε άμεση ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και επίτευξη συμφωνίας με τους Ευρωπαίους εταίρους, χαρακτηρίζει η HSBC την απόφαση της ΕΚΤ να σταματήσει να δέχεται ως collaterals τα ελληνικά ομόλογα.
"Με την κίνησή της αυτή, η ΕΚΤ αυξάνει τις πιέσεις για ταχεία ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, με στόχο την άμεση επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών", σχολιάζουν οι αναλυτές της βρετανικής τράπεζας, στη νέα έκθεσή τους, υπό τον τίτλο "ECB bans Greek debt as collateral".
Η HSBC χαρακτηρίζει πολύ σημαντικό τον χρόνο κατά τον οποίο αποφάσισε η ΕΚΤ να σταματήσει να δέχεται ως εγγυήσεις τα ελληνικά ομόλογα, εκτιμώντας προς η κεντρική τράπεζα προδικάζει την αρνητική έκβαση των διαπραγματεύσεων.
"Είναι απίθανο η ΕΚΤ να προχωρήσει στο επόμενο βήμα, ήτοι να σταματήσει την πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στο ELA, γιατί μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε μοιραία την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης", σχολιάζουν οι αναλυτές της βρετανικής τράπεζας.
Όπως προσθέτουν, η αβεβαιότητα θα συνεχιστεί στην ελληνική αγορά, ενώ αναμένεται και περαιτέρω κλιμάκωση του φαινομένου εκροής καταθέσων από τις ελληνικές τράπεζες.
Για τον λόγο αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί η επιβολή περιοριστικών μέτρων στην κίνηση κεφαλαίων στις ελληνικές τράπεζες, όπως ακριβώς συνέβη στην Κύπρο, τον Μάρτιο του 2013.
Η βρετανική τράπεζα προβλέπει πως οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της νέας ελληνικής κυβέρνησης και των Ευρωπαίων θα διαρκέσουν επί μακρόν, ίσως ακόμη και μέχρι τον Ιούλιο τουτ 2015, οπότε και λήγει το ομόλογο των 3,5 δισ. ευρώ.
Η βρετανική επενδυτική τράπεζα αναγνωρίζει πως υπάρχει μεγάλη απόσταση ανάμεσα στις θέσεις της Αθήνας και των Ευρωπαίων...
Η ανάγκη για μια πολιτική απόφαση είναι επιτακτική και γίνεται εύκολα αντιληπτό πως η αβεβαιότητα θα συνεχιστεί...

www.bankingnews.gr

Πρώτη ενημέρωση 7 Φεβρουαρίου 2015 ώρα 08:00

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης