Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bloomberg: Προς συμβιβασμό Ελλάδα και Ευρωζώνη - Νερό στο κρασί του βάζει ο Βαρουφάκης

Bloomberg: Προς συμβιβασμό Ελλάδα και Ευρωζώνη - Νερό στο κρασί του βάζει ο Βαρουφάκης
"Η ελληνική κυβέρνηση εισήλθε στις διαπραγματεύσεις πολύ δυναμικά, αλλά σύντομα συνειδητοποίησε πως τα πράγματα είναι χειρότερα του αναμενόμενου"
Περιθώρια συμβιβασμού διαβλέπει το πρακτορείο Bloomberg, μετά την αναθεωρημένη πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης προς τους Ευρωπαίους εταίρους.
Ειδικότερα, το αμερικανικό πρακτορείο σημειώνει πως η Ελλάδα πρόσφερε ένα συμβιβασμό στους Ευρωπαίους, ενόψει της αυριανής έκτακτης συνεδρίασης του Eurogroup.
Άλλωστε, ο Γ. Βαρουφάκης, υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, υιοθετώντας μία πιο μετριοπαθή στάση, εξήγησε πως η κυβέρνηση δεν σκοπεύει ούτε να σκίσει το μνημόνιο, ούτε να εκτροχιάσει τη δημοσιονομική πορεία της χώρας.
«Η Ελλάδα θα εφαρμόσει το 70% των μεταρρυθμίσεων, που εντάσσεται στο υπάρχον πρόγραμμα» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
«Η ελληνική κυβέρνηση εισήλθε στις διαπραγματεύσεις πολύ δυναμικά, αλλά σύντομα συνειδητοποίησε πως τα πράγματα είναι χειρότερα του αναμενόμενου, καθώς συνάντησε ένα συγκροτημένο τοίχος» σχολιάζει ο Αριστείδης Χατζής, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
«Ο Βαρουφάκης ρίχνει νερό στο κρασί του» συμπληρώνει χαρακτηριστικά.
Το περιθώριο συμβιβασμού αποτυπώθηκε και στα ελληνικά ομόλογα, τα οποία βελτιώθηκαν σημαντικά, καθώς το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε κατά 50 μονάδες βάσης, στο 10,2%.
Βέβαια, η Κομισιόν αρνείται τις αναφορές περί συμβιβασμού, σημειώνοντας πως «οι εντατικές επαφές βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη» με στόχο τη διατήρηση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

Η στάση της Merkel
Αμετακίνητη στις θέσεις της έναντι της Ελλάδας παραμένει η Καγκελάριος της Γερμανίας Angela Merkel, εν όψει της αυριανής συνεδρίασης του Eurogroup και της Συνόδου Κορυφής την Πέμπτη.
Η Γερμανίδα καγκελάριος επανέλαβε τις «κόκκινες γραμμές» του Βερολίνου, αυτή τη φορά από τον Καναδά.
H κ. Merkel από την Οττάβα, έθεσε το πλαίσιο των συζητήσεων με την ελληνική κυβέρνηση. Μετά τη συνάντησή της με τον Καναδό πρωθυπουργό Στίβεν Χάρπερ το πρωί (ώρα Γερμανίας), η Γερμανίδα καγκελάριος κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει τις μεταρρυθμιστικές της προσπάθειες και να υλοποιήσει το πρόγραμμα λιτότητας.
«Η συνεργασία μας στην Ε.Ε. βασίζεται σε δύο πυλώνες, που είναι οι δύο όψεις του ιδίου νομίσματος.
Από τη μία πλευρά είναι η αλληλεγγύη των χωρών της Ευρωζώνης και από την άλλη οι προσπάθειες των ίδιων των χωρών που βρίσκονται σε πρόγραμμα», τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος, διευκρινίζοντας ότι αυτή η αρχή θα συνεχίσει να υφίσταται.
Τάχθηκε και πάλι υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, σημειώνοντας ότι η γερμανική πολιτική προσανατολίζεται προς τα εκεί.
«Κι αν το αντιλαμβάνομαι σωστά, και η πλειοψηφία των Ελλήνων το επιθυμεί», πρόσθεσε.
Σε σχέση με την αυριανή διαπραγμάτευση και το μεθαυριανό συμβούλιο κορυφής της Ε.Ε., η Καγκελάριος κάλεσε την Αθήνα να παρουσιάσει «συγκεκριμένες προτάσεις που να αφορούν στο υπάρχον πρόγραμμα».

Η πρόταση της Lazard
Η τρόικα τα έκανε όλα λάθος στην Ελλάδα και οδήγησε την οικονομία στα βράχια, υποστηρίζει ο Matthieu Pigasse, επικεφαλής της επενδυτικής τράπεζας Lazard, η οποία έχει αναλάβει ρόλο συμβούλου της κυβέρνησης για το ελληνικό χρέος.
«Οι πολιτικές της τρόικας είναι λανθασμένες και οδήγησαν την Ελλάδα στα βράχια, ενώ δεν αποκλείεται να γίνει το ίδιο και με την Ευρώπη», προειδοποιεί ο Pigasse μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1.
Ο επικεφαλής της Lazard επανέλαβε τη θέση του για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους την οποία χαρακτήρισε «αναπόφευκτη».
Όπως τόνισε το ελληνικό χρέος πρέπει να μειωθεί κατά 100 δισ. ευρώ, προκειμένου να επιστρέψει σε αποδεκτά επίπεδα ως προς το ΑΕΠ.

To μπρα ντε φερ
Η ελληνική κυβέρνηση, επισημαίνει το αμερικανικό πρακτορείο, προτείνει τη χορήγηση ενός δανείου – γέφυρα, ύψους 10 δισ. ευρώ, προκειμένου να αποφευχθεί το χρηματοδοτικό κραχ και να παρασχεί χρόνος στην Αθήνα, ώστε να καταθέσει το νέο σχέδιο βιωσιμότητας της ελληνικής οικονομίας.
Ωστόσο, η ελληνική πρόταση έχει τύχει μικρής στήριξης από τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών, με τον W. Schaeuble να επισημαίνει πως η Ελλάδα πρέπει να συμφωνήσει σε ένα πλήρες πρόγραμμα ή να δεσμευτεί για τη συνέχιση του υφιστάμενου μνημονίου.
Πάντως, σημειώνει το Bloomberg, υπάρχει περιθώριο συμβιβασμού μεταξύ των δύο πλευρών, αν και οι πιθανότητες ρήξης παραμένουν υψηλές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης