Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Σε Rating Watch Negative η αξιολόγηση Β- των ελληνικών τραπεζών - Κίνδυνος περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων

Fitch: Σε Rating Watch Negative η αξιολόγηση Β- των ελληνικών τραπεζών - Κίνδυνος περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων
Η Fitch θέτει σε Rating Watch Negative και τα Viability Ratings (VR), στο b-, των ελληνικών τραπεζών, αλλά και τις βραχυπρόθεσμες αξιολογήσεις τους στο Β
Απανωτά είναι τα χτυπήματα στην Ελλάδα και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, απόδειξη ότι ο κλοιός σφίγγει επικίνδυνα.
Μετά την Standard and Poor's και ο οίκος αξιολόγησης Fitch ανακοίνωσε ότι θέτει σε Rating Watch Negative (καθεστώς παρακολούθησης με ορατό τον κίνδυνο υποβάθμισης) τις αξιολογήσεις των ελληνικών τραπεζών.
Ειδικότερα, η Fitch θέτει σε Rating Watch Negative τις αξιολογήσεις των ελληνικών τραπεζών ως εξής:
- Εθνική, αξιολόγηση Β-
- Πειραιώς, αξιολόγηση Β-
- Alpha Bank, αξιολόγηση Β-
- Εurobank, αξιολόγηση Β-
Ταυτόχρονα, η Fitch θέτει σε Rating Watch Negative και τα Viability Ratings (VR), στο b-, των ελληνικών τραπεζών, αλλά και τις βραχυπρόθεσμες αξιολογήσεις τους στο Β.
Ο οίκος εξηγεί ότι η απόφασή του να θέσει σε Rating Watch Negative τις αξιολογήσεις των συστημικών ελληνικών τραπεζών αντανακλά την αύξηση των κινδύνων που ελλοχεύουν για τις τράπεζες, σε επίπεδο χρηματοδότησης και ρευστότητας.
Η Fitch προειδοποιεί πως οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της νέας ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών της χώρας είναι γεμάτες προκλήσεις.
Ο οίκος προειδοποιεί πως θα συνεχιστούν οι εκροές καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο για την επιβολή περιοριστικών μέτρων στην κίνηση κεφαλαίων.
Ο οίκος προειδοποιεί για την επιδείνωση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών, καθώς και για τις μεγάλες προκλήσεις που ελλοχεύουν για το λειτουργικό περιβάλλον, μέσα στο οποίο δραστηριοποιούνται.
Σήμα κινδύνου εκπέμπει ο οίκος και για τα αδύναμα χρηματοδοτικά προφίλ των ελληνικών τραπεζών, καθώς και για τα υψηλά ακόμη επίπεδα των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLS).
Ο κίνδυνος χρεοκοπίας των ελληνικών τραπεζών είναι σημαντικός, προειδοποιεί σε άλλο μέρος της έκθεσής της η Fitch.
Ο οίκος χαρακτηρίζει αρνητική την απόφαση της ΕΚΤ - στις 4/2 - να σταματήσει να αποδέχεται, από αύριο 11/2, τα ελληνικά ομόλογα ως collateral, καθώς αποδεικνύει ότι η ΕΚΤ μπορεί να τηρήσει μια πολύ αυστηρή στάση απέναντι στην Ελλάδα και τις ελληνικές τράπεζες.
Όσο θα αυξάνονται οι κίνδυνοι για τη χρηματοδότηση και τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, τόσο θα αυξάνεται και η πιθανότητα υποβάθμισής τους.
Ο οίκος προβλέπει πως θα επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της νέας ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών, ωστόσο αυτή η συμφωνία θα προκύψει μέσα από μια μακρά, δύσκολη και περίπλοκη περίοδο διαπραγματεύσεων.
Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, όσο πιο δύσκολες θα είναι οι διαβουλεύσεις μεταξύ της νέας ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών, τόσο θα αυξάνονται οι κίνδυνοι για τη σταθερότητα των ελληνικών τραπεζών.
Όπως εξηγεί ο οίκος στη συνέχεια, το Rating Watch Negative θα επιλυθεί όταν θα υπάρξει περισσότερη σαφήνεια αναφορικά με την έκβαση της πολιτικής διαπραγμάτευσης μεταξύ της Αθήνας και των δανειστών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης