Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Economist: Aνόητη η άρνηση Τσίπρα στην παράταση του μνημονίου - Χωρίς συμβιβασμούς, βέβαιο το Grexit

Economist: Aνόητη η άρνηση Τσίπρα στην παράταση του μνημονίου - Χωρίς συμβιβασμούς, βέβαιο το Grexit
Για να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ απαιτούνται συμβιβασμοί
Eκτός της Ευρωζώνης θα οδηγηθεί η Ελλάδα, εκτός εάν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αποφασίσει πως πρέπει να αλλάξει στάση, προειδοποιεί ο Economist, σε νέο δημοσίευμά του, υπό τον τίτλο "Greece and the euro: Hitting the ground running - backwards".
Όπως υποστηρίζει χαρακτηριστικά το περιοδικό, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές στις 25 Ιανουαρίου, οι προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί ήταν οι εξής:
Ο νέος πρωθυπουργός της χώρας, ο Αλέξης Τσίπρας, θα έριχνε τους τόνους και θα χαλάρωνε τις απαιτήσεις του έναντι των δανειστών, γεγονός που θα άνοιγε τον δρόμο για την επίτευξη συμβιβασμού.
Την ίδια ώρα, η πλειοψηφία των Ελλήνων επιθυμεί την παραμονή της χώρας στο ευρώ.
Όμως ο Αλέξης Τσίπρας καθώς συναντούσε τους Ευρωπαίους εταίρους για πρώτη φορά, κατά την τρέχουσα εβδομάδα, καθιστούσε ολοένα και πιο πιθανό το Grexit.
O Aλέξης Τσίπρας έθεσε ως βασικές προτεραιότητες την απόρριψη της λιτότητας, την πάταξη της φοροδιαφυγής, την καταπολέμηση της διαφθοράς, αλλά και την παύση ορισμένων ακόμη καίριων μεταρρυθμίσεων.
Όπως προειδοποιεί ο Economist, η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερες μεταρρυθμίσεις και όχι λιγότερες.
Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην κατεύθυνση ανάκτησης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, η εξαγωγική δραστηριότητα παραμένει ακόμη αδύναμη.
Για να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ απαιτούνται συμβιβασμοί.
Ο Αλέξης Τσίπρας, συνεχίζει ο Economist, είναι ανόητο να επιμένει να αρνείται την παράταση του υφιστάμενου προγράμματος της Ελλάδας, το οποίο εκπνέει στις 28 Φεβρουαρίου.
Ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορεί να ζητά δάνεια - γέφυρες χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Την ίδια στιγμή έχει ήδη υπαναχωρήσει στις αρχικές του αξιώσεις για διαγραφή του ελληνικού χρέους.
"Το μήνυμα των Ευρωπαίων προς τον Αλέξη Τσίπρα είναι σαφές:
Θα κάνουμε διαπραγμάτευση με την Ελλάδα, αλλά μόνο αν παραταθεί το υφιστάμενο πρόγραμμα της χώρας.
Οι Ευρωπαίοι είναι έτοιμοι να στηρίξουν την Ελλάδα, τόσο στο θέμα του χρέους, όσο και σε εκείνο της εκτέλεσης του προϋπολογισμού, αλλά αυτό θα γίνει μόνο εάν ο Αλέξης Τσίπρας είναι έτοιμος να συμβιβαστεί...", καταλήγει ο Economist.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης