Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Marketwatch: Τι πρέπει να κατανοήσουν οι επενδυτές για τη νέα ελληνική κυβέρνηση

Marketwatch: Τι πρέπει να κατανοήσουν οι επενδυτές για τη νέα ελληνική κυβέρνηση
Τις νέες παραμέτρους που πρέπει να λάβουν υπόψιν οι επενδυτές αναλύει το Marketwatch
Για τις νέες συνθήκες στην Ευρωζώνη μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης στην Ελλάδα προειδοποιεί τους επενδυτές, με άρθρο του το Maketwatch.
Όπως επισημαίνει το αμερικανικό δίκτυο η δυναμική της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη έχει αλλάξει αμετάκλητα, το ερώτημα ωστόσο είναι αν η A. Merkel αλλά και οι επενδυτές το έχουν κατανοήσει.
Σε αυτό το πλαίσιο επισημαίνεται ότι ο νέος Πρωθυπουργός της Ελλάδας, ο Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης δεν είναι «φτιαγμένοι» από το ίδιο υλικό που ήταν οι προηγούμενοι Έλληνες ηγέτες.
Μάλιστα επικαλείται την φράση του P. Krugman, ότι μια «πραγματική κυβέρνηση της αριστεράς, σε αντίθεση με την κέντρο-αριστερά κάνει την κρίσιμη διαφορά».
«Αυτό δεν συμβαίνει λόγω των πολιτικών που υποστηρίζει η νέα κυβέρνηση, αλλά επειδή ο Τσίπρας, ο Βαρουφάκης και οι υπόλοιποι αξιωματούχοι δεν πρόκειται ποτέ να τύχουν μεγάλης εκτίμησης από την κλίκα του Davos αλλά και το αντίστροφο. Αυτό σημαίνει ότι ο Τσίπρας και οι υπουργοί του δεν είναι πιθανό να λάβουν ποτέ καλοπληρωμένες δουλειές σε τράπεζες ή θέσεις επικεφαλή σε θεσμικά όργανα της ΕΕ» είχε αναφέρει ο Krugman.
Ωστόσο σύμφωνα με το Marketwatch δεν είναι μόνο η Ελλάδα καθώς τα κόμματα κατά της λιτότητα σημειώνουν άνοδο σε όλη τη νότια Ευρώπη.
«Ενώ η οικονομία στην Ελλάδα αποτελεί μικρό τμήμα της ευρωζώνης, η επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ έχει μεταφραστεί σε ένα κύμα υποστήριξης στο ισπανικό κόμμα Podemos. Μια δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα από την ισπανική εφημερίδα El Pais έδειξε ότι το κόμμα του Pablo Iglesias, λαμβάνει αρκετή υποστήριξη για να κερδίσει τις ισπανικές εκλογές» αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Μάλιστα σημειώνεται ότι η Ισπανία είναι η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, επισημαίνοντας πως αν και καμία χώρα δεν έχει υποστεί τα δεινά της Ελλάδα, οι Ισπανοί έχουν υποστεί τις επιπτώσεις της κατάρρευσης της φούσκας της αγοράς κατοικίας, που προκάλεσε μεγάλη οργή για την κυβέρνηση.
«Αντίθετα με τα παραδοσιακά κεντροαριστερά κόμματα, το Podemos και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δεσμεύονται από το ευρώ και άλλες ευρωπαϊκές συμβάσεις» σημειώνει το MarketWatch.
«Νομίζω ότι οι χώρες του Ευρωπαϊκού νότου έχουν συνειδητοποιήσει συνειδητοποιούν ότι δεν αρκούν οι διαπραγματεύσεις σε ένα τραπέζι, αλλά ότι ρέπει να αλλάξουν οι κανόνες του παιχνιδιού για να επιβιώσουν», δήλωσε η Rebecca Healey, αναλύτρια του βρετανικού ομίλου TABB.
Προς το παρόν, φαίνεται ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος και άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες φοβούνται ότι εάν δώσουν στο Τσίπρα πάρα πολύ έδαφος θα ενθαρρύνουν την υποστήριξη του Podemos και παρόμοιων κομμάτων.
Αυτή είναι μια θεμιτή ανησυχία, αλλά ωθεί τους Έλληνες στον τοίχο και είναι πιθανό να πυροδοτήσει τη υποστήριξη ριζοσπαστικών κομμάτων, πράγμα που σημαίνει ότι η Merkel θα πρέπει σύντομα να αντιμετωπίσει τόσο τον Τσίπρα όσο και τον Iglesias.
«Εάν οι ηγέτες της ευρωζώνης θέλουν το ευρώ να συνεχίσει να υπάρχει ... θα πρέπει να κάνουν κάποια βήματα πίσω και να αφήσουν τον Τσίπρα να σώσει μερικά πρόσωπα», πρόσθεσε η Healey.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης