Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Reuters: Γεωπολιτική εναντίον πολιτικής στο ελληνικό δράμα - Αμφίβολη η εναλλακτική της ρωσικής βοήθειας

Reuters: Γεωπολιτική εναντίον πολιτικής στο ελληνικό δράμα - Αμφίβολη η εναλλακτική της ρωσικής βοήθειας
Τα γεωπολιτικά επιχειρήματα για στήριξη της Ελλάδας είναι σήμερα πιο ισχυρά από ποτέ, εκτιμά το διεθνές πρακτορείο
Η στρατηγική θέση της Ελλάδας και οι δεσμοί της με τη Ρωσία αποτελούν πρόσθετο διαπραγματευτικό χαρτί για την ελληνική κυβέρνηση στην προσπάθειά της να πείσει τους εταίρους της να χαλαρώσουν τη λιτότητα και να δώσουν περισσότερο χρόνο στην Αθήνα, εκτιμά το Reuters.
Οι εξελίξεις αυτής της εβδομάδας θα αποδείξουν κατά πόσον το ευρώ είναι «μη αναστρέψιμο» –όπως ισχυρίζονται οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι, σημειώνει το διεθνές πρακτορείο.
Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι σε περίπτωση που ο πιο αδύναμος κρίκος της Ευρωζώνης αποκοπεί, οι αγορές θα αρχίσουν να αναζητούν τον επόμενο, ασκώντας ασφυκτική πίεση στην Κύπρο και ενδεχομένως στην Πορτογαλία.
Τα γεωπολιτικά επιχειρήματα για στήριξη της Ελλάδας είναι σήμερα πιο ισχυρά από ποτέ, αναφέρει το δημοσίευμα.
Από τη μία πλευρά, οι δυνάμεις της Δύσης έχουν εγκλωβιστεί σε μια σύγκρουση με τη Ρωσία για την στάση της στην Ουκρανία και την ίδια ώρα τα ευρωσκεπτικιστικά λαϊκίστικα κόμματα της ακροδεξιάς και της ακροαριστεράς βλέπουν τα ποσοστά τους να ενισχύονται στην ΕΕ.
Οι παράμετροι της εσωτερικής πολιτικής όμως, τόσο στην Ελλάδα όπου ο λαός δεν ανέχεται άλλη λιτότητα και έξωθεν εποπτεία όσο και στα κράτη της Ευρωζώνης όπου οι λαοί δεν δέχονται να λάβει η Ελλάδα λευκή επιταγή, καθιστούν ακόμη πιο δύσκολη τη στήριξη της χώρας.
Οι κυβερνήσεις στη Γερμανία, την Φινλανδία και τη Σλοβακία θα δυσκολευτούν να περάσουν από τα κοινοβούλιά τους την εκταμίευση πρόσθετων κεφαλαίων στην Ελλάδα με πιο ήπιους όρους, λιγότερες δεσμεύσεις και πιο χαλαρή εποπτεία.
Οι κυβερνήσεις στην Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία οι οποίες έχουν επιβάλει επώδυνα μέτρα λιτότητας και βρίσκονται εν όψει εκλογών, είναι αποφασισμένες να μην επιτρέψουν στον Αλέξη Τσίπρα να εξασφαλίσει «εκπτώσεις» επί των όρων βοήθειας.
Εάν η Ελλάδα δεν πετύχει νέα συμφωνία με τους ευρωπαίους πιστωτές και καταλήξει σε χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ, πολλοί στην Αθήνα θα θελήσουν να στραφούν στη Ρωσία για βοήθεια, αναφέρει το Reuters.
Ωστόσο, δεν είναι καθόλου βέβαιο κατά πόσο υπάρχει όντως εναλλακτική πηγή βοήθειας στη Ρωσία, σημειώνει το διεθνές πρακτορείο.
Ο πρόεδρος Vladimir Putin δεν έβγαλε το μπλοκ των επιταγών του για να βοηθήσει την Ελλάδα ούτε τώρα ούτε παλαιότερα, όταν είχαν γίνει κάποιες διερευνητικές κινήσεις από παλαιότερη κυβέρνηση.
Η Ρωσία μπορεί να ενδιαφέρεται για τις υποδομές και τους ενεργειακούς πόρους της Ελλάδας, αλλά με την οικονομία της βαριά πληγωμένη από τις κυρώσεις και την ελεύθερη πτώση του πετρελαίου, δεν μοιάζει ιδιαίτερα πρόθυμη να χρηματοδοτήσει την Ελλάδα, καταλήγει το δημοσίευμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης