Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Προβληματισμός για το Μεσοπρόθεσμο - Fitch: Καλύτερη η ελεγχόμενη αναδιάρθρωση - S&P: Δύσκολη η αποφυγή της χρεοκοπίας

Moody's: Προβληματισμός για το  Μεσοπρόθεσμο - Fitch: Καλύτερη η ελεγχόμενη αναδιάρθρωση  -  S&P: Δύσκολη η αποφυγή της χρεοκοπίας
(upd4)Με νέο του report για τα ελληνικά δρώμενα επανέρχεται ο οίκος αξιολόγησης Moody's, σχολιάζοντας αυτή τη φορά τις πολιτικές εξελίξεις στη χωρα μας, επισημαίνοντας ότι όχι μόνο το ρίσκο παραμένει για την κυβέρνηση, αλλά και η εξασφάλιση της ψήφου εμπιστοσύνης δε θα σημάνει απαραίτητα και την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής προσαρμογής.
Κι ενώ οι Ευρωπαίοι, χτες στο Eurogroup, έθεσαν ως προϋπόθεση της εκταμίευσης της πέμπτης δόσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ, την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου, η Moody's κρούει για ακόμη μία φορά τον κώδωνα του κινδύνου. Οι εξελίξεις της περασμένης εβδομάδας προβλημάτισαν τους αναλυτές για την πολιτική σταθερότητα και αποφασιστικότητα ώστε να περάσουν ορισμένα σκληρά, πλην αναγκαία, μέτρα.
H συμφωνία που ανακοίνωσαν ο πρόεδρος της Γαλλίας και η Καγκελάριος της Γερμανίας την προηγούμενη εβδομάδα, έδωσε μόνο λίγη αισιοδοξία για μία οριστική λύση στο πρόβλημα της Ελλάδας. Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν στο εσωτερικό κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο της χώρας όμως είναι μεγάλοι, και δεν αποκλείεται η Ελλάδα να προχωρήσει σε εκλογές, με απρόβλεπτες συνέπειες.
Ο οίκος αξιολόγησης επιτείνει την προσοχή και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης, επισημαίνοντας ότι οι ελληνικές εξελίξεις θα έχουν επίδραση και στις άλλες χώρες της ευρωζώνης που έχουν κάνει χρήση του μηχανισμού και ακολουθούν παρόμοια προγράμματα λιτότητας. Εάν η Ελλάδα τελικά δεν τα καταφέρει και οδηγηθεί στη χρεοκοπία, οι συνέπειες για τις υπόλοιπες αδύναμες χώρες θα είναι μεγάλες. Το ίδιο θα ισχύει και για την Ισπανία, την Ιταλία και το Βέλγιο, οι οποίες πιθανότατα να δουν το κόστος δανεισμού τους να αυξάνεται σημαντικά.
Τέλος, ο οίκος λειαίνει ελαφρώς τις επισημάνσεις του, αναφέροντας ότι το πιθανότερο σενάριο είναι να εγκριθεί το Μεσοπρόθεσμο από την ελληνική Βουλή, και η χώρα να λάβει εν τέλει την πέμπτη δόση.
Από τη μεριά του, ο οίκος αξιολόγησης Fitch κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο, αναφέροντας ότι αν και η έκθεση του στο ελληνικό χρέος είναι μικρή, πιθανή βίαιη αναδιάρθρωση του θα προκαλέσει σημαντικούς κινδύνους στο σύστημα.
Ο αναλυτής του οίκου, James Longsdon, αναφέρει ότι είναι προτιμότερη μία ελεγχόμενη αναδιάρθρωση με roll over ελληνικών ομολόγων, καθώς οι επιδράσεις μπορεί να είναι ελεγχόμενες. Αντ’ αυτού μία βίαιη και μη ελεγχόμενη αναδιάρθρωση μπορεί να προκαλέσει σημαντικές επιπλοκές και ζημίες στον κλάδο, προκαλώντας το χειρότερο σενάριο.
Αν και έχουν γίνει σημαντικές προσπάθειες μέχρι σήμερα στην Ελλάδα, στην τρέχουσα συγκυρία παρατηρείται μια "κόπωση προσαρμογής". Αυτό ανέφερε μιλώντας σε εκδήλωση του Ελληνο - Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου ο M. Kraemer, αναλυτής της Standard & Poor’s, τονίζοντας παράλληλα ότι θα απαιτηθούν πολλά χρόνια για να επιστρέψει η χώρα μας στην ανάπτυξη.
Ο Κraemer επισήμανε ότι δεδομένης της πορείας του ελληνικού χρέους, η αξιολόγηση που δίνει η S&P για την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας κρίνεται πλήρως δικαιολογημένη, ενώ θεωρεί απίθανο η χώρρα μας να αποφύγει τη χρεοκοπία.
Η ελληνική κρίση ενέχει κινδύνους μετάδοσης εκτιμά από την πλευρά του ο Br. Leach, ανώτατος αξιωματούχος της Citigroup. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα προβλήματα στη Μέση Ανατολή και η ελληνική κρίση αποτελούν τους βασικούς κινδύνους για την αποσταθεροποίηση των διεθνών αγορών.
Παράλληλα ο αναλυτής Neil Phillips της BlueBay Asset Management προειδοποιεί ότι το ελληνικό χρέος έχει τη δυναμική να προκαλέσει χάος στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο, και μάλιστα οι συνέπειες θα είναι χειρότερες εάν αυτή γίνει άτακτα. Ακόμη, οι τράπεζες σε χώρες με ασθενή χρηματοοικονομική μπορεί να αντιμετωπίζουν μαζική εκροή καταθέσεων, ενώ άλλες τράπεζες θα χρειαστούν κεφαλαιακή ενίσχυση.
Ο διευθύνων σύμβουλος της UniCredit, ο Federico Ghizzoni, προειδοποίησε ότι οι χειρισμοί των Ευρωπαίων στο ελληνικό ζήτημα μπορεί να τροφοδοτήσουν ένα νέο κύμα sell off στην αγορά, με στόχο πια την Ιρλανδία και την Πορτογαλία.
Ο Florian Esterer της Swisscanto Asset Management αναφέρει ότι αν και οι περισσότερες τράπεζες ήδη έχουν μειώσει τη συμμετοχή τους σε ελληνικά ομόλογα, οι συνέπειες μίας χρεοκοπίας της Ελλάδας θα έχουν σημαντικές παράπλευρες απώλειες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης