Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Reuters: Εκτός από την Ε.Ε., ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να προσέχει και την αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ

Reuters: Εκτός από την Ε.Ε., ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να προσέχει και την αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ
Ακόμη και στην περίπτωση μιας «εξέγερσης», υπάρχουν πιθανοί πολιτικοί σύμμαχοι για τον έλληνα πρωθυπουργό, σημειώνεται στο δημοσίευμα
Εκτός από την ισχυρή αντίσταση στα σχέδιά του να θέσει τέλος στη λιτότητα από τους ευρωπαίους εταίρους του, ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πρέπει να προσέχει και την αριστερή πτέρυγα μέσα στο κόμμα του στην Ελλάδα, επισημαίνεται σε άρθρο του βρετανικού πρακτορείου ειδήσεων Reuters.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, ο ΣΥΡΙΖΑ, ένας συνασπισμός ριζοσπαστικών κομμάτων, περιλαμβάνει 50 αποχρώσεις αριστερών «εικονοκλαστών», από σοσιαλδημοκράτες μέχρι Πράσινους, φιλελεύθερους Μαρξιστές και πρώην κομμουνιστές.
Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί πλέον να είναι ένα κόμμα, όμως δημιουργήθηκε ως μια εκλογική ομπρέλα ανόμοιων αριστερών ενάντια στη λιτότητα.
Ορισμένα μέλη, συμπεριλαμβανομένων υπουργών, θα μπορούσαν κάλλιστα να επαναστατήσουν εάν οποιαδήποτε συμφωνία με τη ζώνη του ευρώ υπολειπόταν του στόχου που έχει θέσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ήτοι να μπει τέλος στη λιτότητα και την τρόικα.
Μια πρόγευση αυτού υπήρξε το σαββατοκύριακο, όταν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας φαινόταν έτοιμος να ανακοινώσει το όνομα του υποψήφιου για την προεδρία της Δημοκρατίας, για να ανασταλεί τελικά εξαιτίας των διαφωνιών σχετικά με το πολιτικό χρώμα του υποψηφίου, ενώ σε δηλώσεις του την Κυριακή ο Παναγιώτης Λαφαζάνης της Αριστερής Πλατφόρμας σημείωσε ότι να οι ευρωπαίοι εταίροι επιμείνουν στην επέκταση του υφιστάμενου προγράμματος, με οποιαδήποτε μορφή, δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία.
Σύμφωνα με τον πολιτικό αναλυτή, Θεόδωρο Κουλουμπή, ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να περπατήσει σε ένα πολύ δύσκολο τεντωμένο σχοινί.
Ο 40χρονος αρχάριος πρωθυπουργός, σημειώνει το δημοσίευμα του Reuters, είναι πιθανώς αρκετά ισχυρός για να αντεπεξέλθει στο ενδεχόμενο μιας «εξέγερσης» σχετικά με μια συμφωνία που θα μπορούσε να επιτύχει με την Ευρωζώνη, σημειώνει ο κ. Κουλουμπής, για να συμπληρώσει ωστόσο ότι είναι απίθανο ότι θα θελήσει να διακινδυνεύσει μία τόσο σύντομα.
Πάντως, όπως σημειώνεται, υπάρχουν και πιθανοί σύμμαχοι, αν η αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ επαναστατήσει, όπως το Ποτάμι, το οποίο διαθέτει 17 βουλευτές, ενώ το ΠΑΣΟΚ που υπέστη σοβαρές απώλειες, έχει 13.
Παράλληλα, ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι ότι πολλοί στον ΣΥΡΙΖΑ και τους Ανεξάρτητους Έλληνες μόλις αρχίζουν να απολαμβάνουν το γεγονός ότι έχουν αναλάβει εξουσίες και ενδεχομένως να μην θέλουν να διακινδυνεύσουν τη βουλευτική έδρα ή ακόμη την υπουργική καρέκλα..
Όπως σημειώνει και ο κ. Κουλουμπής, «δεν υπάρχει τίποτα περισσότερο σταθεροποιητικό από το να είσαι στην εξουσία».

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης