Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Αυξάνονται οι κίνδυνοι για την αξιολόγηση Β της Ελλάδας - Απειλείται η οικονομία

Fitch: Αυξάνονται οι κίνδυνοι για την αξιολόγηση Β της Ελλάδας - Απειλείται η οικονομία
Η Fitch μειώνει επιθετικά κατά 1%, στο +1,5%, την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη της Ελλάδας το 2015
Αυξάνονται οι κίνδυνοι για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, προειδοποιεί ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Fitch, επικαλούμενος τη συνεχιζόμενη αντιπαράθεση μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαίων.
Όπως υποστηρίζει η Fitch, τα συνεχιζόμενα "παιχνίδια μικροπολιτικής" στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών της έχουν αυξήσει τους κινδύνους για το πιστοληπτικό προφίλ της Ελλάδας.
Αν και ο ακριβής αντίκτυπος των διαπραγματεύσεων στη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας παραμένει ακόμη ασαφής, η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα απειλεί με μακροπρόθεσμη ζημιά την ελληνική οικονομία, καθώς μειώνεται διαρκώς η εμπιστοσύνη.
Υπενθυμίζεται εδώ πως η Fitch αξιολογεί με Β και αρνητικό outlook την Ελλάδα.
Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά στην εν λόγω έκθεση του οίκου, η Ελλάδα σχεδιάζει να καταθέσει αίτημα για παράταση της χρηματοδότησής της, ωστόσο κανείς δεν ξέρει ποιοι θα είναι οι όροι που θα απαιτηθούν από τους δανειστές, ειδικά μετά το ναυάγιο των διαβουλεύσεων στο Eurogroup της Δευτέρας 16/2.
Σύμφωνα με τη Fitch, το βασικό σενάριο προβλέπει πως είναι εφική μια συμφωνία, ωστόσο ταυτόχρονα πρέπει να σημειωθεί πως έχουν αυξηθεί οι κίνδυνοι να συμβεί ένα λάθος σε όρους πολιτικής.
Το βάρος πέφτει στην ελληνική κυβέρνηση να συμβιβαστεί, προειδοποιεί η Fitch και προσθέτει:
Η ζημιά στην εμπιστοσύνη των επενδυτών, των καταναλωτών και των καταθετών αυξάνει τους κινδύνους για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Ακόμη κι αν έχει μειωθεί ο κίνδυνος περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, οι εκροές καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν.
Υπό το πρίσμα όλων των ανωτέρω, η Fitch προχωρά σε βίαιη καθοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2015.
Ειδικότερα, μειώνει κατά 1%, στο +1,5%, την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη της Ελλάδας το 2015, αντανακλώντας, όπως εξηγεί, τον κίνδυνο η οικονομία να βυθιστεί σε ύφεση.
Όπως προειδοποιεί επίσης η Fitch, οι δύσκολες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών πυροδοτούν ενίσχυση του φαινομένου των εκροών καταθέσεων, γεγονός το οποίο δεν αποκλείεται να οδηγήσει στην επιβολή περιοριστικών ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων, εάν η ΕΚΤ διακόψει τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών μέσω ELA.
Όπως προβλέπει επίσης η Fitch, η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαίων αναμένεται να οδηγήσει σε μιας μορφής αναδιάρθρωσης (re-profiling) των υποχρεώσεων της Ελλάδας απέναντι στους δανειστές της.
Η λύση των haircut στην ονομαστική αξία του χρέους δεν είναι πιθανή.
Η Fitch προτείνει τη λύση του OSI για το ελληνικό χρέος και εξηγεί πως, σε περίπτωση που αυτό συμβεί, η αξιολόγηση της Ελλάδας θα εξαρτηθεί από τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης