Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bloomberg: Η Ελλάδα δεν θα αποπληρώσει ποτέ το χρέος της με λιτότητα - Τα διδάγματα της ιστορίας

Bloomberg: Η Ελλάδα δεν θα αποπληρώσει ποτέ το χρέος της με λιτότητα - Τα διδάγματα της ιστορίας
Ακόμη και η Γερμανία, ο Νούμερο 1 υπέρμαχος της λιτότητας, έχει κατορθώσει να παράξει πρωτογενές πλεόνασμα 3% μόνο δύο φορές...
Η Ελλάδα δεν θα κατορθώσει ποτέ να αποπληρώσει το χρέος της, μέσω της λιτότητας, αναφέρει άρθρο γνώμης στο Bloomberg.
Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά, οι εκπρόσωποι της ελληνικής αντιπροσωπείας που βρίσκονται στις Βρυξέλλες και συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους έχουν πρωτίστως έναν στόχο:
Η νέα συμφωνία που θα επιτευχθεί μεταξύ Ελλάδας και δανειστών να περιλαμβάνει έναν χαμηλό στόχο για την παραγωγή πρωτογενούς πλεονάσματος.
Ο στόχος για την παραγωγή πρωτογενούς πλεονάσματος συνιστά ένα καθαρό μέτρο λιτότητας, μέσω από το οποίο κάθε κυβέρνηση προσδοκά ετήσια κέρδη, μέσω της φορολόγησης και χωρίς να περιλαμβάνονται οι δαπάνες.
Κατά τη διάρκεια των πακέτων διάσωσης της Ελλάδας, η χώρα κατόρθωσε να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ από 10% προηγουμένως, με μεγάλο κόστος τις περικοπές θέσεων εργασίας.
Οι όροι του υφιστάμενου προγράμματος της Ελλάδας προβλέπουν την παραγωγή πρωτογενούς πλεονάσματος στο 4,5% έναντι του ΑΕΠ.
Κανείς δεν μπορεί εύκολα να πιστέψει ότι ο στόχος αυτός είναι εφικτός.
Από το 1995 μέχρι και σήμερα - μόνο μια φορά το 2000 - κατόρθωσαν όλες οι χώρες της Ευρωζώνης να παράξουν πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,6% έναντι του ΑΕΠ.
Ακόμη και η Γερμανία, ο Νούμερο 1 υπέρμαχος της λιτότητας, έχει κατορθώσει να παράξει πρωτογενές πλεόνασμα 3% μόνο δύο φορές: Στο τέταρτο τρίμηνο του 2007 και στο πρώτο τρίμηνο του 2008.
Το 2011 το Ινστιτούτο του Κιέλου παρουσίασε μια μελέτη, για την περίοδο 1980 - 2010, για όλες τις χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου, σύμφωνα με την οποία:
- Ελάχιστες χώρες έχουν κατορθώσει να διατηρήσουν πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 3%.
- Σχεδόν καμία χώρα δεν κατόρθωσε να διατηρήσει ένα πλεόνασμα πάνω από 5%.
"Αυτό καταδεικνύει ότι υπάρχουν όρια σε όσα μπορούν να πράξουν οι κυβερνήσεις", ήταν το συμπέρασμα της εν λόγω μελέτης.
"Οι χώρες που κατορθώνουν τελικώς να αποπληρώσουν το χρέος τους δεν είναι χώρες σαν την Ελλάδα", σημειώνει, με νόημα, ο Andrew Scott, καθηγητής στο London Business School.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης