Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

MarketWatch: Πέντε γραφήματα που δείχνουν γιατί η Γερμανία έχει το «πάνω χέρι» στις διαπραγματεύσεις

MarketWatch: Πέντε γραφήματα που δείχνουν γιατί η Γερμανία έχει το «πάνω χέρι» στις διαπραγματεύσεις
Γιατί η Ελλάδα βρίσκεται σε αδύναμη διαπραγματευτική θέση
Στη μάχη που δίνει η Ελλάδας με τους ευρωπαίους εταίρους της, η Γερμανία κατέχει το «πάνω χέρι», σύμφωνα με άρθρο του MarketWatch, που παρουσιάζει πέντε γραφήματα για να θεμελιώσει αυτή την άποψη.
Σύμφωνα με το MarketWatch αν και έχουν υπάρξει σημάδια ανάπτυξης στην Ελλάδα, η ελληνική οικονομία υστερεί σε πολλούς τομείς, που σημαίνει ότι πρέπει να βασιστεί περισσότερο στην δύναμη της πειθούς της για να γίνει αποδεκτό το αίτημα της για παράταση της δανειακής σύμβασης με ελαστικότερους όρους, παρά σε υπαρκτούς οικονομικούς παράγοντες.


Πέντε γραφήματα που αποδεικνύoυν την υπεροχή της Γερμανίας έναντι της αδύναμης διαπραγματευτικής θέσης της Ελλάδας

Ποσοστά ανεργίας



Η Ελλάδα παρουσιάσει το υψηλότερο επίπεδο ανεργίας στην ευρωζώνη, περίπου στο 25%.
Εν τω μεταξύ, η Γερμανία έχει καταγράψει πτώση του ποσοστού ανεργίας στα χαμηλότερα επίπεδα από την επανένωση της.

ΑΕΠ κατά κεφαλήν



Η Γερμανία και η Ελλάδα βγαίνουν από την παγκόσμια οικονομική κρίση από πολύ διαφορετικά μονοπάτια.
Το ΑΕΠ κατά κεφαλήν στη Γερμανία αυξάνεται σταθερά ενώ είναι ένα από τα υψηλότερα στην Ευρωζώνη, ενώ της Ελλάδας βρίσκεται σε καθοδική τροχιά.

Χρέος προς ΑΕΠ



Με το ελληνικό χρέος αγγίζει το 175% του ΑΕΠ, η Ελλάδα αγωνίζεται με το υψηλότερο επίπεδο χρέους στην ευρωζώνη. Η Γερμανία είναι επίσης σε καλύτερη θέση από την Ελλάδα σε αυτή την παράμετρο, με το χρέος να ανέρχεται μόλις στο 77% του ΑΕΠ.

Ετήσιος πληθωρισμός



«Εάν ο πληθωρισμός είναι το τζίνι, τότε ο αποπληθωρισμός είναι ο δράκος που πρέπει να καταπολεμηθεί αποφασιστικά» είχε δηλώσει η επικεφαλής του ΔΝΤ, C. Lagarde πριν από περίπου ένα χρόνο.
H Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με αυτό το «τέρας» από το 2013, όταν εισήλθε στο έδαφος του αποπληθωρισμού για πρώτη φορά μετά από 45 χρόνια.
Από την άλλη η Γερμανία συγκρατεί τον πληθωρισμό, κυρίως λόγω της πτώσης των τιμών του πετρελαίου και παρότι έχει υποφέρει από τις ίδιες πιέσεις στις τιμές όπως και η υπόλοιπη Ευρωζώνη.

Εξαγωγές και εξαγωγές


Η πτωτική πορεία του ευρώ ωφέλησε την γερμανική οικονομία καθώς έδωσε θετική ώθηση στις εξαγωγές της, καθιστώντας τα προϊόντα της φθηνότερα.
Ωστόσο για την Ελλάδα ισχύει το ακριβώς αντίθετο καθώς το αδύναμο ευρώ καθιστά τις εισαγωγές της πολύ ακριβές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης