Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Reuters: Το βάρος των διαπραγματεύσεων Ελλάδος - ΕΕ σήκωσε ο Τσίπρας, όχι ο Βαρουφάκης

Reuters: Το βάρος των διαπραγματεύσεων Ελλάδος - ΕΕ σήκωσε ο Τσίπρας, όχι ο Βαρουφάκης
Προτεραιότητα Τσίπρα η διατήρηση της κυβερνητικής ενότητας στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων
Την ώρα που ετοιμάζει τη λίστα με τις μεταρρυθμίσεις προκειμένου να συνεχιστεί η χρηματοδότηση από την Ευρωζώνη, η ελληνική κυβέρνηση δέχεται σφοδρή κριτική για δημιουργία «ψευδαισθήσεων» στους ψηφοφόρους, σημειώνει το Reuters.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η συμφωνία των Βρυξελλών αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο για μετριασμό του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα, απελευθερώνοντας κάποια κεφάλαια που θα αξιοποιηθούν για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Στη συμφωνία αποφεύγονται, επίσης, κάποιες διατυπώσεις που θεωρούνται προσβλητικές για τους Έλληνες, όπως η «τρόικα», που πλέον αναφέρεται ως «θεσμοί», παρατηρεί ο αρθρογράφος.
Το μόνο που κάνει η συμφωνία της Παρασκευής είναι να «αγοράζει χρόνο» για τους Έλληνες, προκειμένου να εξεταστούν σε βάθος οι παράμετροι μιας νέας μακροπρόθεσμης συμφωνίας με το Eurogroup, εκτιμά το διεθνές πρακτορείο.
Το μεγαλύτερο μέρος της διαπραγμάτευσης της συμφωνίας έγινε από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, και όχι από τον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, σημειώνει.
Πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση αναφέρουν ότι αυτό αντανακλά την ανάγκη του Τσίπρα να εξασφαλίσει τη στήριξη των ακροαριστερών στελεχών της παράταξής του αλλά και του δεξιού εταίρου της κυβέρνησης, των ΑΝΕΛ.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η στήριξη και των δύο αυτών πλευρών είναι κρίσιμη για τη διατήρηση της κυβερνητικής ενότητας στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων σε βάθος χρόνου.
Διαφορετικά, ο Τσίπρας θα πρέπει να διατηρήσει τη λαϊκή στήριξη.
Σύμφωνα με τον Κώστα Παναγόπουλο από την εταιρεία δημοσκοπήσεων Alco, η αρχική αντίδραση στη συμφωνία του Eurogroup ήταν η ανακούφιση ότι η χώρα θα παραμείνει στο ευρώ.
Οι Έλληνες έχουν ίσως αποδεχθεί την αλλαγή της γλώσσας που χρησιμοποιεί ο Τσίπρας και τις διαβεβαιώσεις περί απομάκρυνσης της τρόικα.
«Μπορεί να ακούγεται παράξενο, αλλά είναι πιθανό να προκύψουν πολιτικά οφέλη», δήλωσε στο Reuters.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης