Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Telegraph: Η παράταση δεν εγγυάται την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ - Μακρύς ο δρόμος

Telegraph: Η παράταση δεν εγγυάται την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ - Μακρύς ο δρόμος
Η Αθήνα θα πρέπει να συνάψει και τρίτο πρόγραμμα διάσωσης με τους πιστωτές της τον Ιούνιο
Ακόμη και εάν οι πιστωτές της Ελλάδας εγκρίνουν τη συμφωνία, τα πρώτα κεφάλαια δεν θα φτάσουν στην Αθήνα πριν τον Απρίλιο, το οποίο ασκεί ασφυκτική πίεση στα οικονομικά της χώρας και πιθανότατα θα αναγκάσει τον ΣΥΡΙΖΑ να εγκαταλείψει αρκετές από τις προεκλογικές του υποσχέσεις, σημειώνει η Telegraph.
Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, η παράταση –η οποία συμφωνήθηκε κατ’ αρχήν την Παρασκευή- είναι απαραίτητη προκειμένου να μην χρεοκοπήσει η χώρα.
Ωστόσο, θα πρέπει να επικυρωθεί από τα κοινοβούλιο και των 18 υπόλοιπων κρατών της Ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας.
Σε περίπτωση που δεν επικυρωθεί, προειδοποιεί η Telegraph, η ελληνική κυβέρνηση θα δει τα ταμεία της να αδειάζουν πριν τα τέλη του επόμενου μήνα, καθώς τον Μάρτιο θα πρέπει να εξοφλήσει δάνεια 1,5 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ.
Η εικόνα επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο δεδομένης της «τρύπας» στις εισπράξεις φόρων και της μαζικής φυγής καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες εκτιμώνται σε 1 δισ. ευρώ ημερησίως για την προηγούμενη εβδομάδα.
Η παράταση του προγράμματος διάσωσης δεν είναι αρκετή για να διασφαλιστεί η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, επισημαίνει η εφημερίδα.
Η Αθήνα θα πρέπει να συνάψει και τρίτο πρόγραμμα διάσωσης με τους πιστωτές της τον Ιούνιο, καθώς οι οφειλές της για αποπληρωμή ομολόγων στην ΕΚΤ τα 6,7 δισ. ευρώ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο
Εάν συνεχιστεί η εκροή καταθέσεων με τους σημερινούς ρυθμούς, οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν ξεμείνει από κεφάλαια σε λιγότερους από δύο μήνες, εκτιμά η JP Morgan.
Η Deutsche Bank προειδοποιεί ότι τη στιγμή που ο κίνδυνος συνέχισης της μαζικής φυγής καταθέσεων είναι υπαρκτός, δεν μπορεί να αποκλειστεί η επιβολή περιορισμών στην κίνηση των κεφαλαίων.
«Ο δρόμος που έχει μπροστά της η Ελλάδα παραμένει μακρύς και δεν είναι ξεκάθαρο πώς θα μπορέσει η κυβέρνηση να ισορροπήσει ανάμεσα στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι της Ευρώπης και των αντίθετων πολιτικών απαιτήσεων στο εσωτερικό της χώρας», υπογραμμίζει ο Γιώργος Σαραβέλος από τη Deutsche Bank.

www.bankingnnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης