Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Credit positive η συμφωνία Ελλάδας - Ευρωπαίων - Κίνδυνος εκλογών πριν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης

Fitch: Credit positive η συμφωνία Ελλάδας - Ευρωπαίων - Κίνδυνος εκλογών πριν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης
Η εφαρμογή του προγράμματος μπορεί να έχει πολιτικές συνέπειες στο εσωτερικό της Ελλάδας - Απίθανη η πλήρης επιστροφή στις αγορές πριν το καλοκαίρι
Θετική χαρακτηρίζει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Fitch τη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαίων, ωστόσο προειδοποιεί πως οι κίνδυνοι παραμένουν.
Όπως τονίζει σε νέα έκθεσή της η Fitch, η συμφωνία Ελλάδας - Ευρωπαίων για την τετράμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο να υπάρξει ρήγμα στις σχέσεις μεταξύ της νέας ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών της.
Πρόκειται για μια εξέλιξη θετική για την αξιολόγηση της Ελλάδας (credit positive), αλλά δεν αντιμετωπίζει πλήρως το σύνολο των προκλήσεων.
Εξακολουθεί να υπάρχει αβεβαιότητα για το μέλλον της χρηματοδότησης της ελληηνικής κυβέρνησης και των ελληνικών τραπεζών.
Όπως επισημαίνει στην έκθεσή της η Fitch, οι μέχρι στιγμής εξελίξεις επιβεβαιώνουν το βασικό σενάριο που είχε διατυπώσει, ήτοι περί επίτευξης μιας συμβιβαστικς συμφωνίας.
Όλες οι τελευταίες εξελίξεις μειώνουν, αλλά δεν εξαφανίζουν πλήρως, τις βραχυπρόθεσμες πιέσεις για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας.
Όπως προβλέπουν επίσης οι αναλυτές του οίκου αξιολόγησης, η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας θα πάρει χρόνο, αφού Ελλάδα και Ευρωπαίοι θα πρέπει να συμφωνήσουν σε μια οριστική λίστα μεταρρυθμίσεων, έως τα τέλη Απριλίου.
Δεδομένου ότι μέχρι τότε δεν θα υπάρξουν εκταμιεύσεις δόσεων, η ελληνική κυβέρνηση θα χρειαστεί να αναζητήσει πρόσθετες πηγές χρηματοδότησης, προκειμένου να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Fitch, το πιο πιθανό σενάριο είναι πως η Ελλάδα θα κερδίσει την αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων, που ζητά.
Ο δρόμος προς την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και την εκταμίευση των δόσεων θα είναι μακρύς και δύσκολος, προειδοποιεί επίσης ο οίκος αξιολόγησης.
Ταυτόχρονα, διαμηνύει πως η εφαρμογή του προγράμματος μπορεί να έχει πολιτικές συνέπειες στο εσωτερικό της Ελλάδας, εάν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ή των Ανεξάρτητων Ελλήνων αρχίσουν να αντιδρούν.
"Η μείωση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας της κυβέρνησης και η πιθανότητα πρόωρων εκλογών πριν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης συνιστούν κίνδυνο", προειδοποιεί επίσης η Fitch.
Τέλος επισημαίνει πως είναι απίθανη η πλήρης επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές πριν το καλοκαίρι, γεγονός που σημαντοδοτεί την ανάγκη για νέο πρόγραμμα, μετά τη λήξη της τετράμηνης παράτασης τον Ιούνιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης