Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bloomberg: Τελικά κέρδισε η Ελλάδα ή η ΕΕ; Λάθος οι χειρισμοί στις διαπραγματεύσεις

Bloomberg: Τελικά κέρδισε η Ελλάδα ή η ΕΕ; Λάθος οι χειρισμοί στις διαπραγματεύσεις
Καμιά πλευρά δεν υπέκυψε, γιατί τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμη
(upd)Αυστηρή κριτική για τους χειρισμούς τόσο των Ευρωπαίων όσο και των Ελλήνων αξιωματούχων στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις ασκεί ο Clive Crook, αρθρογράφος στο Bloomberg, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι αυτό που παρακολουθήσαμε τις τελευταίες ημέρες δεν είναι τρόπος για να λειτουργήσει μια νομισματική ένωση.
Η έκβαση των διαπραγματεύσεων αποτυπώθηκε στο τέλος της περασμένης εβδομάδας από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος είπε ότι ζητεί από την Ευρώπη να τον συναντήσει "όχι στα μισά του δρόμου, αλλά στο ένα πέμπτο της απόστασης που τους χωρίζει".
Αυτό ήταν ένα σημάδι για το τι συνέβη, αν και πολλά εξαρτώνται από το τι πραγματικά διακυβεύεται.
Πριν φτάσουμε στο πρόσφατο αδιέξοδο, η Ελλάδα είχε ήδη εγκαταλείψει την απαίτησή της για οριστική διαγραφή του χρέους, απελευθέρωση από την «τρόικα» και μια καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης της.
Αυτή ήταν η συνθηκολόγηση της Ελλάδας, η οποία ήταν περισσότερο εγκατάλειψη των πολιτικών θέσεων της από το να κάνει πραγματικές παραχωρήσεις.
Από ουσιαστικής απόψεως, η υποχώρηση ήταν μικρότερη από ότι μπορεί κανείς να φανταστεί.
Ποιος επικράτησε στο ζήτημα του χρέους.
Θα ήταν καλύτερα αν οι πιστωτές έδιναν μια βοήθεια στη χώρα, προσφέροντας μεγαλύτερη διάρκεια στην αποπληρωμή των ελληνικών ομολόγων, χαμηλότερα επιτόκια και αποδόσεις που συνδέονται με την αύξηση του ΑΕΠ.
Αυτές οι εναλλακτικές λύσεις είναι ακόμη στο τραπέζι.
Δεν υπάρχει πλέον η τρόικα;
Οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης υποβλήθηκαν «στα θεσμικά όργανα», αλλά η τρόικα είναι ακόμη εδώ.
Στην επιστολή της Δευτέρας ο Βαρουφάκης μιλά για πράγματα που κάνει σε συμφωνία με τα θεσμικά όργανα, όχι να δέχεται τις οδηγίες τους.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, είχε ήδη πει:
"Οι πολίτες μας έχουν απορρίψει το ρόλο της «τρόικας» στην Ελλάδα, ωστόσο η κυβέρνησή μας θα συνεχίσει τον διάλογο και θα συνεργαστεί πλήρως με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.
Επίσης, τα θεσμικά όργανα δεν είναι "ευτυχισμένα".
Για την αντιμετώπιση του άμεσου κινδύνου, αποδέχθηκαν την αόριστη γλώσσα της ελληνικής κυβέρνησης, με το Eurogroup να αναφέρει ότι η τελευταία ελληνική πρόταση είναι αρκετά εκτενής ώστε να είναι μια έγκυρη αφετηρία για την επιτυχή κατάληξη της επανεξέτασης.
Εν ολίγοις, η Ελλάδα δεν έχει πραγματικά υποβληθεί στην κρίση της τρόικας.
Τέλος, οι τελευταίες εξελίξεις συνιστούν μια καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης;
Εξαρτάται τι εννοεί κανείς με τη λέξη καθαρή έξοδο.
Τους επόμενους μήνες θα υπάρξει ένας διάλογος για την χρηματοδοτική στήριξη, το ποσό για την παράταση της διάσωσης, την επέκταση του δανείου, αλλά όχι μια επέκταση του προγράμματος, του προγράμματος - γέφυρας, της ολοκλήρωσης της υφιστάμενης αναθεώρησης και πολλά άλλα.
Θα είναι αναμφίβολα συναρπαστικό παιχνίδι για ορισμένους. Από τώρα μέχρι και το νέο πρόγραμμα της Ελλάδας, αυτό που έχει σημασία για τον Βαρουφάκη είναι ότι δεν δεσμεύεται από τις υποσχέσεις των προκατόχων του αλλά και ότι δεν μπορεί να βρει τα χρήματα για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις εξυπηρέτησης του χρέους.
Θα μπορούσαμε να πούμε ότι καμιά πλευρά δεν υπέκυψε, γιατί τίποτα δεν έχει κριθεί, αναφέρει ο αρθρογράφος.
Οι συζητήσεις για τη βραχυπρόθεσμη ανακούφιση της Ελλάδας θα συνεχιστούν, ενώ οι συνομιλίες για το νέο πρόγραμμα δεν έχουν καν αρχίσει.
Το σημαντικότερο είναι ότι η κρίση παραμένει ακόμη άλυτη.
Έπρεπε να είχε δοθεί μια ανάσα στην Ελλάδα, ώστε να διαπραγματευτεί πριν από εβδομάδες το διάδοχο πρόγραμμα.
Όμως είδαμε μια κακοδιαχείριση μεγάλης κλίμακας.

Πρώτη ενημέρωση: 23:24, Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης