Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Dixon (Reuters): Έχουμε δει το πρώτο στάδιο της «kolotoumba» του Τσίπρα - Απομένουν άλλα 2 στάδια

Dixon (Reuters): Έχουμε δει το πρώτο στάδιο της «kolotoumba» του Τσίπρα - Απομένουν άλλα 2 στάδια
Η επόμενη μακροπρόθεσμη συμφωνία θα περιλαμβάνει νέα χρήματα από τους πιστωτές σε αντάλλαγμα της υλοποίησης σκληρών μεταρρυθμίσεων, ενώ η εφαρμογή τους θα συνεχίσει να παρακολουθείται από τα θεσμικά όργανα
Η ελληνική κυβέρνηση έχει μια σχεδόν αδύνατη αποστολή κατά τη διάρκεια των προσεχών τεσσάρων μηνών: την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης με τους πιστωτές της και να διατηρήσει την εμπιστοσύνη του λαού.
Αυτό αναφέρει ο αρθρογράφος του Reuters, Hugo Dixon στην τελευταία ανάλυση του, στην οποία επισημαίνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο μόνος που φταίει.
Επιδόθηκε σε ανεύθυνες προεκλογικές υποσχέσεις, από τις οποίες πρέπει τώρα να απεγκλωβιστεί.
Έχουμε δει το πρώτο στάδιο της «kolotoumba»...
Αυτό ήταν η αίτηση του Γιάνη Βαρουφάκη για την επέκταση του τρέχοντος προγράμματος, η οποία συνοδεύτηκε από τη δέσμευση της νέας κυβέρνησης να μην αναιρέσει τις μεταρρυθμίσεις της προηγούμενης κυβέρνησης ή να προβεί σε μονομερή μέτρα.
Η kolotoumba θα απαιτήσει τρεις φάσεις.
Πρώτον, τα θεσμικά όργανα, παλαιότερα γνωστά ως η "Τρόικα", πιθανότατα θα προχωρήσει σε κάποιες περισσότερες παραχωρήσεις ώστε να μην καταρρεύσει η κυβέρνηση τον επόμενο μήνα.
Δεύτερον, ο Τσίπρας θα πρέπει να υποχωρήσει περισσότερο από τις προεκλογικές υποσχέσεις του, μέχρι το τέλος του Απριλίου, όταν η λίστα των μεταρρυθμίσεων που υπέβαλε τη Δευτέρα πρέπει να προσδιοριστεί περαιτέρω.
Στη συνέχεια, θα γίνει εμφανές ότι το μεγαλύτερο μέρος της "εποικοδομητικής ασάφειας" του Βαρουφάκη θα έχει διευκρινιστεί προς όφελος των πιστωτών.
Ο υπουργός Οικονομικών μπορεί κάλλιστα να επιτύχει το στόχο του να μειώσει τον στόχο για πρωτογενές έλλειμμα στο 1,5% για το τρέχον έτος από το προηγούμενο 3% του στόχου.
Όμως, δεδομένου ότι η οικονομία έχει υποστεί τις συνέπειες από τις πολιτικές ανοησίες τους τελευταίους δύο μήνες, θα απαιτηθεί ακόμη περισσότερη λιτότητα.
Τέλος, ο Τσίπρας θα πρέπει να συμφωνήσει για το τι θα είναι ουσιαστικά ένα νέο μνημόνιο μέχρι το τέλος Ιουνίου.
Μπορεί να είναι σε θέση να ξεφύγει της κριτικής αποκαλώντας το μια σύμβαση ή μια συμφωνία.
Αλλά, όπως λέει και η παροιμία, αν περπατάει κανείς σαν πάπια και σκούζει σαν πάπια, τότε είναι μια πάπια (if it walks like a duck and quacks like a duck, it is a duck).
Η επόμενη μακροπρόθεσμη συμφωνία θα περιλαμβάνει νέα χρήματα από τους πιστωτές σε αντάλλαγμα της υλοποίησης σκληρών μεταρρυθμίσεων, ενώ η εφαρμογή τους θα συνεχίσει να παρακολουθείται από τα θεσμικά όργανα.
Η Αθήνα μπορεί να πάρει κάποια ελάφρυνση του χρέους για να γλυκάνει το χάπι.
Αλλά ακόμα και αυτό δεν είναι εγγυημένο.
Πράγματι, είναι πιο πιθανό να το λάβει αυτό εάν η κυβέρνηση εργαστεί σκληρά για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης με τους πιστωτές της, με τη ζωηρή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.
Δεδομένου ότι δεν έχει καλό σχέδιο Β, αυτό πρέπει να είναι η προτεραιότητα, καταλήγει ο Dixon.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης