Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Renwick (Fitch): Η αβεβαιότητα προκάλεσε ζημιά στην ελληνική οικονομία - Απαιτείται χρόνος για να διορθωθεί

Renwick (Fitch): Η αβεβαιότητα προκάλεσε ζημιά στην ελληνική οικονομία - Απαιτείται χρόνος για να διορθωθεί
Η αποκατάσταση της ζημιάς που έγινε στην ελληνική οικονομία θα πάρει χρόνο
Η περίοδος της πολιτικής αβεβαιότητας που κυριάρχησε στην Ελλάδα έπληξε την εμπιστοσύνη επενδυτών, καταναλωτών και καταθετών, προειδοποιεί ο Douglas Renwick, διευθυντικό στέλεχος του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης Fitch.
Όπως επισημαίνει ο Douglas Renwick, η αβεβαιότητα αυτή αύξησε τους κινδύνους για την ανάπτυξη και κατ' επέκταση την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
"Η αποκατάσταση της ζημιάς που έγινε στην ελληνική οικονομία θα πάρει χρόνο", διαμηνύει το διευθυντικό στέλεχος της Fitch.
Tαυτόχρονα ο Renwick προειδοποιεί πως, υπό το πρίσμα των εξελίξεων αυτών, η Fitch μπορεί να μειώσει τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, τις οποίες τοποθετεί για το 2015 στο +1,5%.
Μόνο με μια διαρκή συμφωνία με τους επίσημους πιστωτές της, η οποία θα της εξασφαλίζει τη χρηματοδότησή της, θα μπορέσει η Ελλάδα να αποφύγει την υποβάθμιση, δήλωσε νωρίτερα ο Ed Parker, επικεφαλής αξιολογήσεων κρατών του οίκου αξιολόγησης Fitch.
Ο Ed Parker, μιλώντας στο Global Markets Forum του Reuters, ανέφερε ότι είναι προς το συμφέρον και της Ευρωζώνης και της Ελλάδας να αποφευχθεί το Grexit, το οποίος θα ήταν πολύ δαπανηρό.
Υπενθυμίζεται ότι χτες, ο οίκος Fitch, σε έκθεσή του, ημερομηνίας 2 Μαρτίου, προειδοποίησε ότι οι πιέσεις σε επίπεδο ρευστότητας αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο χρεοκοπίας των ελληνικών τραπεζών.
Όπως επισημαίνει η Fitch, η πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα αύξησε τους κινδύνους για τις ελληνικές τράπεζες, τόσο σε ό,τι αφορά θέματα ρευστότητας, όσο και σε ό,τι αφορά θέματα χρηματοδότησης.
Οι κίνδυνοι για τις ελληνικές τράπεζες αυξήθηκαν στη σκιά της κλιμάκωσης του φαινομένου των εκροών καταθέσεων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει η Fitch, οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες έχουν μειωθεί κατά περίπου -15% από τα τέλη Νοεμβρίου του 2014, έως και σήμερα.
Η πτώση αυτή κατά -15% είναι μεγαλύτερη από την υποχώρηση των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες κατά τη διπλή εκλογική αναμέτρηση τον Μάιο - Ιούνιο του 2012.
Τότε οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες είχαν υποχωρήσει κατά -9,3%.
Οι εκροές καταθέσεων έχουν αυξήσει την εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
H εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ έχει ξεπεράσει τα 100 δισ. ευρώ (στοιχεία Φεβρουαρίου 2015).
Όπως αναφέρει στη συνέχειά της έκθεσής της η Fitch, η τετράμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης που εξασφάλισε η νέα ελληνική κυβέρνηση μειώνει τον κίνδυνο να διακόψει η ΕΚΤ το ELA προς τις ελληνικές τράπεζες.
Το ELA προς τις ελληνικές τράπεζες δεν αναμένεται να διακοπεί μέχρι τα τέλη Ιουνίου.
Όμως η ΕΚΤ δεν πρόκειται να κάνει ξανά αποδεκτά τα ελληνικά ομόλογα ως collaterals μέχρι να υπάρξει οριστική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών.
Οι ελληνικές τράπεζες θα παραμείνουν υψηλά εξαρτώμενες από τον ELA, μέχρι να ανακάμψουν οι καταθέσεις.
Βραχυπρόθεσμα όμως δεν αναμένεται να υπάρξει ανάκαμψη στο μέτωπο των καταθέσεων.
Πέραν της ρευστότητας, οι πιέσεις προς τις ελληνικές τράπεζες προέρχονται επίσης και από την αδύναμη ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού τους.
Η διαχείριση προβληματικών assets αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση για κάθε αδύναμη οικονομία.
Η τετράμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης εξαγοράζει χρόνο για την Ελλάδα, προκειμένου να διαπραγματευθεί για μια νέα συμφωνία.
Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να έχουν διάρκεια, αλλά και να είναι περίπλοκες.
Το γεγονός αυτό αναμένεται να συνεχίσει να επηρεάζει τη συμπεριφορά των καταθετών.
Η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από το ELA θα συνεχιστεί για ορισμένο χρονικό διάστημα ακόμη.
Αυτό σημαίνει πως η ΕΚΤ διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση των επιπέδων ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών.
H Fitch συνεχίζει να αξιολογεί με Β- και Watch Negative τις ελληνικές τράπεζες, γεγονός που σημαίνει:
Αυξάνεται ο κίνδυνος χρεοκοπίας των ελληνικών τραπεζών, λόγω της αύξησης των ρίσκων για χρηματοδότηση και ρευστότητα.
Η πολιτική αβεβαιότητα αυξάνει την αστάθεια σε επίπεδο καταθέσεων, γεγονός που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη συνέχιση του ELA ή να οδηγήσει στην επιβολή περιοριστικών μέτρων στην κίνηση κεφαλαίων στις ελληνικές τράπεζες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης