Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Global Economic Dynamics: Το Plan B για την ελληνική οικονομία - Ο ρόλος του πληθωρισμού

Global Economic Dynamics: Το Plan B για την ελληνική οικονομία - Ο ρόλος του πληθωρισμού
Η Ελλάδα έχει κάθε δικαίωμα να αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα των υλοποιηθέντων μέτρων
Μπορούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις να επαναφέρουν την απολεσθείσα ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας;
Στο παραπάνω εύλογο ερώτημα επιχειρεί να απαντήσει το think tank Global Economic Dynamics.
Όπως εξηγεί, η Ελλάδα έχει κάθε δικαίωμα να αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα των υλοποιηθέντων μέτρων, καθώς παρά την εφαρμογή τους η ανταγωνιστικότητα της χώρας δεν βελτιώθηκε.
Αντιθέτως, συνεχίζει, το κατά κεφαλήν εισόδημα κατακρημνίστηκε, η ανεργία εκτινάχθηκε και το χρέος παραμένει σε μη βιώσιμα επίπεδα.


__1 neu


«Ο ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζει πως η διατήρηση του υπάρχοντος μεταρρυθμιστικού προγράμματος έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη βούληση των Ελλήνων ψηφοφόρων. Άλλωστε, ήδη η παράταση του προγράμματος βοήθειας έγειρε τις πρώτες εσωκομματικές αντιδράσεις στο ΣΥΡΙΖΑ» εξηγεί το Global Economic Dynamics.
«Εάν η Ελλάδα επιθυμεί να ανακτήσει την απολεσθείσα ανταγωνιστικότητα, οφείλει να αναζητήσει ένα Plan B» συμπληρώνει.
Για την αποτελεσματικότητα του εναλλακτικού σχεδίου, απαιτείται πρωτίστως η κατανόηση των αιτιών της σημερινής κατάστασης της Ελλάδας.
«Ο ρόλος του ευρώ στην ελληνική οικονομία ήταν καθοριστικός, καθώς η υιοθέτησή του επέφερε μία εγχώρια πιστωτική φούσκα. Χάρη στο νέο νόμισμα, οι ελληνικές τράπεζες κατάφερναν να βρουν εξαιρετικά φθηνές πηγές χρηματοδότησης, οδηγώντας τα μακροπρόθεσμα επιτόκια της χώρας σε βίαιη πτώση» αναλύει το think tank.


__2 neu


Όμως, υπερθεματίζει εν συνεχεία, η πιστωτική τόνωση διοχετεύτηκε στους μη παραγωγικούς τομείς της οικονομίας, τροφοδοτώντας ως αποτέλεσμα τον πληθωρισμό.
Έτσι, από το 2001 έως την τρέχουσα κρίση, η Ελλάδα βίωνε εξαιρετικά υψηλούς πληθωριστικούς ρυθμούς.


__3 neu


«Ο πληθωρισμός συνιστά το κλειδί ώστε να κατανοήσουμε την απώλεια της ανταγωνιστικότητας» σημειώνει το Global Economic Dynamics.
Η πιστωτική αύξηση τροφοδότησε την ανάπτυξη και διατήρησε σε χαμηλά επίπεδα την ανεργία, αλλά ο πληθωρισμός αύξησε το κόστος εργασίας, καθώς η αύξηση των τιμών οδήγησε σε αύξηση των μισθών.


__4 neu


__5 neu


«Δεδομένων όλων αυτών, η Ελλάδα οφείλει να κατανοήσει τα βασικά αίτια της ελλιπούς ανταγωνιστικότητας και να καταρτίσει ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων, το οποίο θα εστιάζει και θα επιλύει αυτά τα προβλήματα» καταλήγει το think tank.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης