Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

UBS: Αργά ή γρήγορα η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει - Γιατί ένα Σχέδιο Βιέννης είναι αρνητικό για τις ελληνικές τράπεζες....

UBS: Αργά ή γρήγορα η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει - Γιατί ένα Σχέδιο Βιέννης είναι αρνητικό για τις ελληνικές τράπεζες....
Κάποια στιγμή στο μέλλον η Ελλάδα θα οδηγηθεί στη χρεοκοπία... Τα νούμερα δεν βγαίνουν... Είναι πολύ δύσκολο για τη χώρα να επιτύχει τη σταθεροποίηση του χρέους της. Το μείζον ερώτημα είναι πλέον πότε και πως αυτό θα συμβεί... Πρόκειται για μια άποψη που στηρίζουμε εδώ και έναν χρόνο.
Αυτό αναφέρει σε έκθεσή της  τίτλο "Greece and the Eurozone Conference Call – transcript" (Η Ελλάδα και το έγγραφο της τηλεδιάσκεψης του Eurogroup) η UBS. Μάλιστα ο οίκος γνωστοποιεί ότι στις 20/6 πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη μεταξύ τεσσάρων κορυφαίων αναλυτών, προκειμένου να αποτυπωθούν απόψεις, εκτιμήσεις και σχόλια για το ελληνικό ζήτημα. Οι αναλυτές που συμμετείχαν ήταν οι Stephane Deo, Andrew Rowan, Alex Kyrtsis, Karen Olney.
Η UBS διακρίνει δύο "ανοιχτά μέτωπα" για τη χώρα μας. Αφενός τις διαπραγματεύσεις για το νέο πακέτο διάσωσης της χώρας, αφετέρου την τεταμένη πολιτική κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα.
Σε γενικές γραμμές ο οίκος θεωρεί ότι πρέπει να αναμένεται η επέκταση του ισχύοντος προγράμματος των 110 δισ. ευρώ. Και αυτό γιατί το εν λόγω δάνειο είναι σε θέση να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας μέχρι τον Αύγουστο του 2012. Μετά από τότε τι; Θα χρειαστεί ένα νέο δάνειο προκειμένου να αποφευχθεί η χρεοκοπία της χώρας μας.
Αναφερόμενη στο σχέδιο που σχεδιάζεται για την Ελλάδα και ειδικότερα στο φλέγον ζήτημα της εθελοντικής συμμετοχής των ιδιωτών κατόχων ομολόγων, η UBS επισημαίνει ότι μια τέτοια εξέλιξη δεν αναμένεται να βελτιώσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, απλά επιτρέπει στους Ευρωπαίους να προχωρήσουν σε ένα δεύτερο πακέτο διάσωσης της ελληνικής οικονομίας. Ένα Σχέδιο τύπου Βιέννης ενδεχομένως να μην είναι αρκετό προς την κατεύθυνση αυτή.
Στο μέτωπο της δραστηριότητας των οίκων αξιολόγησης ο οίκος επιχειρεί να προϊδεάσει ότι μια υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας στην κλίμακα της χρεοκοπίας πρέπει να αναμένεται και μάλιστα σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.
Αναφορικά με τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας όλα τα σενάρια είναι πιθανά... Υπάρχει αυξημένος κίνδυνος η ελληνική κυβέρνηση να μην καταφέρει να ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα για την οικονομία. Διεξαγωγή δημοψηφίσματος και πρόωρες εκλογές είναι θέματα που θα μας αποσχολήσουν ευρέως εντός των ερχόμενων μηνών, εκτιμά η UBS.

Σχέδιο Βιέννης και ελληνικές τράπεζες

Όπως αναφέρουν στην έκθεσή τους οι αναλυτές της UBS ένα Σχέδιο τύπου Βιέννης για τη χώρα μας αποτελεί αρνητική εξέλιξη για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, λόγω του μεγέθους των ελληνικών ομολόγων που διαθέτουν στα χαρτοφυλάκιά τους. Ωστόσο οι ελληνικές τράπεζες θα αναγκαστούν να συμμετάσχουν σε μια τέτοια πρωτοβουλία. Γιατί;
- Για λόγους νομιμοφροσύνης.
Οι ελληνικές τράπεζες θα δεχθούν πιέσεις από την κυβέρνηση να εμπλακούν σε ένα εθελοντικό rollover του χρέους.
- Για λόγους ρευστότητας.
Τέλος η UBS αναφέρει ότι ο αντίκτυπος ενός rollover του ελληνικού χρέους είναι διαχειρίσιμος από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ευρώπης. Η ανησυχία ωστόσο για αυτά έγκειται αλλού. Τι θα γίνει αν η Ελλάδα δεν κατορθώσει να λάβει ένα δεύτερο πακέτο διάσωσης...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης