Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Welle: Το μεγάλο δίλημμα για την ελληνική οικονομία - Ελαιόλαδο ή... αυτοκίνητα;

Deutsche Welle: Το μεγάλο δίλημμα για την ελληνική οικονομία - Ελαιόλαδο ή... αυτοκίνητα;
«Γιατί η Ελλάδα να μην διαθέτει τη δική της αυτοκινητοβιομηχανία;»
Αγροτική ή… υψηλής τεχνολογίας; Αυτό είναι το δίλημμα σχετικά με το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με τη Deutsche Welle.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το γερμανικό δημοσίευμα, ο τουρισμός και η αγροτική παραγωγή είναι τα δύο βαριά «χαρτιά» της Ελλάδας.
Άλλωστε, ο αριθμός των τουριστών για το 2014 άγγιξε τα 22 εκ. ενώ παράλληλα, η Ελλάδα διαθέτει την τρίτη μεγαλύτερη παραγωγή ελαιολάδου, μετά την Ισπανία και την Ιταλία.
«Υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω ανάπτυξη και στους δύο τομείς – αλλά όχι ιδιαιτέρως μεγάλο» σημειώνει εν συνεχεία η Deutsche Welle.
«Εάν το ελληνικό λάδι σταματήσει να συσκευάζεται στην Ιταλία, θα πρόκειται για ένα μεγάλο βήμα» παραδέχεται ο Christoph Schalast, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Φρανκφούρτης.
Όμως, προειδοποιεί η Deutsche Welle, η εμμονή στον τουρισμό και την αγροτική παραγωγή δεν θα ωφελήσει μακροπρόθεσμα την Ελλάδα.
«Αυτοί οι δύο κλάδοι από μόνοι τους δεν πρόκειται να επαναφέρουν την προοπτική των Ελλήνων» τονίζει ο Αλ. Κρητικός, αναλυτής του γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW).
Όπως εξηγεί, οι χώρες της Δύσης οφείλουν να διαθέτουν βιομηχανική παραγωγή.
Όμως, προσθέτει, οι ελληνικές εταιρείες είναι αρκετά μικρές, καθώς οι περισσότερες απασχολούν έως εννέα εργαζόμενους, γεγονός που σημαίνει πως οι ανταγωνιστικές εταιρείες διαθέτουν τεράστιο πλεονέκτημα.
«Η Ελλάδα πρέπει να επενδύσει στις υψηλής εξειδίκευσης τεχνολογίες, προκειμένου να διασφαλίσει την ανάπτυξη» υπερθεματίζει χαρακτηριστικά, παραθέτοντας ως παράδειγμα τους τομείς της πληροφορικής, της φαρμακευτικής και της ενέργειας.
«Γιατί η Ελλάδα να μην διαθέτει τη δική της αυτοκινητοβιομηχανία;» διερωτάται ο Christoph Schalast, καλώντας την Ελλάδα να μιμηθεί τα παράδειγμα των υπόλοιπων χωρών της Ευρώπης.
Ωστόσο, όπως διατείνει, αυτή τη στιγμή παρατηρείται μία «αποστράγγιση» των Ελλήνων ερευνητών, οι οποίοι αναζητούν την τύχη τους στο εξωτερικό, γεγονός που συνιστά σημαίνον τροχοπέδη στη επανα-βιομηχανοποίηση της οικονομίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης