Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

FPC: Από τους βασικούς εκδότες ελληνικών CDS οι βρετανικές τράπεζες – Ισχυρό το πλήγμα σε περίπτωση πιστωτικού γεγονότος

FPC: Από τους βασικούς εκδότες ελληνικών CDS οι βρετανικές τράπεζες – Ισχυρό το πλήγμα σε περίπτωση πιστωτικού γεγονότος
Μπορεί οι Βρετανοί να υποστηρίζουν ότι δεν θα συμμετάσχουν στη βοήθεια της Ελλάδας υποδεικνύοντας ότι θα πρέπει να αφεθεί να χρεοκοπήσει, ωστόσο νέα έκθεση της Financial Policy Committee (Επιτροπή Χρηματοοικονομικής Πολιτικής) της Bank of England, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το πρόβλημα μετάδοσης της ελληνικής κρίσης.
Σύμφωνα με την ανάλυση αυτή, αν και η άμεση έκθεση των βρετανικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στην Ελλάδα δεν ξεπερνά τα 4 δις. ευρώ, παρατηρείται μεγάλος αριθμός εκδόσεων CDS (Credit Default Swaps - Ασφάλιστρο έναντι ρίσκου χώρας, είναι το παράγωγο που αντισταθμίζει τον κίνδυνο σε έκθεση ομολόγων) από το citi του Λονδίνου. Αυτή η «λεπτομέρεια» καθιστά πλέον τεράστια την έκθεση του βρετανικού χρηματοπιστωτικού κλάδου στην Ελλάδα, ιδιαίτερα μάλιστα μέσω γαλλικών τραπεζών. Σε περίπτωση που προκληθεί επομένως κάποιο «πιστωτικό γεγονός» στη χώρα, δηλαδή χρεοκοπήσει ή κηρύξει στάση πληρωμών, τότε η αποπληρωμή των ασφαλίστρων έναντι κινδύνου είναι βέβαιη, πλήττοντας σημαντικά τον βρετανικό κλάδο. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο μέγεθος των εκδοθέντων CDS δεν έχει γίνει γνωστό. Ωστόσο, με βάση διασταυρωμένες πληροφορίες του www.bankingnews.gr τα συνολικά επενδεδυμένα κεφάλαια σε CDS ανέρχεται στα 5,8 με 6 δισ. δολάρια και αν θεωρητικά πληρώνονταν όλα αυτά μετά από πιστωτικό γεγονός, το κέρδος που θα αποκόμιζαν οι κάτοχοι και αντίστοιχα και η ζημία που θα είχαν υποστεί οι εκδότες και οι προηγούμενοι κάτοχοι των CDS θα ήταν της τάξης των 30 δισ. δολαρίων.
Η έκθεση αυτή, αναμένεται να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα διαμόρφωσης της νομισματικής πολιτικής από την ΒοΕ, αν αναλογιστεί κανείς και τις πρόσφατες δηλώσεις του επικεφαλής της Mervin King, ο οποίος είχε προειδοποιήσει να υποτιμάται από το Λονδίνο η ελληνική κρίση. Τα συμπεράσματα μάλιστα της Νομισματικής Επιτροπής της ΒοΕ, τα οποία αναμένονται σήμερα, πιθανόν να περιλαμβάνουν και αυτές τις παραμέτρους.
Σήμερα μάλιστα ο King ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας, αλλά αντίθετα πρόβλημα φερεγγυότητας.

Αλ. Τόμπρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης