Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Yale: Μονόδρομος για την Ελλάδα η αναδιάρθρωση χρέους - Η Αθήνα να αποδεχθεί τους όρους

Yale: Μονόδρομος για την Ελλάδα η αναδιάρθρωση χρέους - Η Αθήνα να αποδεχθεί τους όρους
Οι πιστωτές πρέπει να κατανοήσουν πως η αποπληρωμή των δανείων συνδέεται άρρηκτα με την υγεία της ελληνικής οικονομίας
«Ελλάδα… μία ιστορία μόχθου» τιτλοφορείται άρθρο του Πανεπιστήμιου Yale, το οποίο αναφέρεται στις «μαύρες» ημέρες της ελληνικής οικονομίας.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει το αμερικανικό πανεπιστήμιο, από το 2009 έως και σήμερα η Ελλάδα παλεύει να αποπληρώσει τα χρέη της, φθάνοντας ουκ ολίγες φορές στο χείλος της χρεοκοπίας.
«Παρά την προσωρινή ανακούφιση μέσω των προγραμμάτων διάσωσης, η Ελλάδα καθίσταται ανίκανη να αποπληρώσει μόνη της τις υποχρεώσεις της» εκτιμά το Yale.
Μάλιστα, δεδομένου πως δεν διαθέτει δικό της νόμισμα, η Ελλάδα δεν μπορεί να λάβει ευεργετικά νομισματικά μέτρα.
«Οι πιστωτές πρέπει να κατανοήσουν πως η αποπληρωμή των δανείων συνδέεται άρρηκτα με την υγεία της ελληνικής οικονομίας. Η μείωση του ΑΕΠ ως απόρροια της λιτότητας, επιδεινώνει ολοένα και περισσότερο την ικανότητα είσπραξης των φορολογικών εσόδων, μειώνοντας ως αποτέλεσμα, την πιθανότητα το ελληνικό κράτος να αποπληρώσει το χρέος του» εξηγεί αναλυτικά το Yale.
Βέβαια, προσθέτει, η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να κάνει ορισμένες θυσίες, αναιρώντας ένα μέρος των προεκλογικών της δεσμεύσεων.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη ανατρέψει ορισμένες θετικές μεταρρυθμίσεις της προηγούμενης κυβέρνησης, όπως για παράδειγμα η αύξηση του κατώτατου μισθού και το πάγωμα των ιδιωτικοποιήσεων» συνεχίζει το αμερικανικό πανεπιστήμιο.
Παρ’ όλες αυτές της «αναποδιές», η λύση για την Ελλάδα, σύμφωνα με το Yale, παραμένει μία: η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
«Οι πιστωτές πρέπει να αποδεχθούν τη μείωση των κερδών (δηλ. των επιτοκίων) από τα δάνειά τους, προκειμένου να βελτιωθεί η ικανότητα της Ελλάδας να αποπληρώσει το χρέος της» υπερθεματίζει, ενώ προσθέτει πως πρέπει να υπάρξει μία εγγύηση, η οποία να διασφαλίζει τη διατήρηση της Ελλάδας σε αναπτυξιακή τροχιά.
Βέβαια, προσθέτει, η αναδιάρθρωση του χρέους δεν θα επέλθει δίχως νέου όρους, το οποίους η κυβέρνηση πρέπει να αποδεχθεί πάραυτα.
Ωστόσο, το Yale εκτιμά πως οι νέοι όροι, οι οποίοι θα συνοδεύουν την αναδιάρθρωση του χρέους, θα είναι σαφώς ηπιότεροι από το 2012.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης