Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Hugo Dixon (Reuters): H EΚΤ είναι άδικη απέναντι στην Ελλάδα ή όχι; - Όλη η σκληρή αλήθεια

Hugo Dixon (Reuters): H EΚΤ είναι άδικη απέναντι στην Ελλάδα ή όχι; - Όλη η σκληρή αλήθεια
Η ΕΚΤ θα καταστεί πιο ευέλικτη, στην περίπτωση που η Αθήνα ξεκινήσει να συνεργάζεται με τους δανειστές της
"Συμπεριφέρεται άδικα απέναντι στην Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα;", διερωτάται ο Hugo Dixon, γνωστός αρθρογράφος του Reuters.
"Η ΕΚΤ γίνεται άδικη απέναντι στην Ελλάδα;" είναι το ερώτημα που διατυπώνει ο αρθρογράφος, μέσω του νέου άρθρου και στο οποίο επιχειρεί να απαντήσει.
Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά, η ελληνική κυβέρνηση παραπονιέται ότι η ΕΚΤ της συμπεριφέρεται με πολύ σκληρό τρόπο και μάλιστα σκληρότερο από τον τρόπο με τον οποίο αντιμέτωπιζε την προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση.
Πρόκειται για μια τοξική κατηγορία.
Η στάση της ΕΚΤ απέναντι στην Ελλάδα είναι δικαιολογημένη, αφού η Αθήνα δεν έχει ακόμη κατορθώσει να συνεργαστεί με τους δανειστές της.
Η ΕΚΤ θα καταστεί πιο ευέλικτη, στην περίπτωση που η Αθήνα ξεκινήσει να συνεργάζεται με τους δανειστές της.
Πριν από τρία χρόνια, το 2012, αντιμέτωπη με τον κίνδυνο να ξεμείνει από ρευστότητα βρέθηκε και η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά.
Η τότε κυβέρνηση δεν είχε ολοκληρώσει επιτυχώς τους όρους του προγράμματος που είχε συμφωνηθεί με τους προκατόχους της.
Επομένως, τότε, η Αθήνα προχώρησε στην αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων και κατόρθωσε να αντλήσει ρευστότητα, αφού πρωτίστως έλαβε τη σχετική έγκριση από την ΕΚΤ.
Πίσω στο σήμερα και στο 2015. Η νέα ελληνική κυβέρνηση, υπό τον Αλέξη Τσίπρα, βρίσκεται αντιμέτωπη με τον ίδιο κίνδυνο: Να ξεμείνει από ρευστότητα, αφού η Ελλάδα δεν έχει ολοκληρώσει επιτυχώς τους όρους του προγράμματος που είχε συμφωνηθεί με την προηγούμενη κυβέρνηση.
Η νέα ελληνική κυβέρνηση καταθέτει το ίδιο αίτημα, ήτοι να αυξηθεί το όριο έκδοσης εντόκων γραμματίων, αλλά η ΕΚΤ δεν δίνει την έγκρισή της.
Επιχειρώντας να δικαιολογήσει τη σκληρή στάση της ΕΚΤ απέναντι στην Ελλάδα, ο διοικητής της Mario Draghi τόνισε πως η ΕΚΤ δεν μπορεί να χρηματοδοτεί κυβερνήσεις, αφού απαγορεύεται ρητά κάτι τέτοιο από το Άρθρο 123 της Συνθήκης της Λισαβόνας.
Υπάρχουν δύο καίρια ερωτήματα που γεννώνται στο σημείο αυτό:
- Ποια η διαφορά των αποφάσεων της ΕΚΤ, το 2012 και σήμερα;
- Το Άρθρο 123 της Συνθήκης της Λισαβόνας απαγορεύει μόνο την άμεση και όχι την έμμεση χρηματοδότηση της ΕΚΤ προς τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης.
Στην πραγματικότητα, η ΕΚΤ χρηματοδοτεί έμμεσα τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, συνεχώς, τα τελευταία χρόνια.
Τελευταίο ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί και το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων που τέθηκε επισήμως σε εφαρμογή μόλις την περασμένη Δευτέρα 9 Μαρτίου.
Ακόμη κι αν ισχύουν όλα τα ανωτέρω είναι γεγονός πως η ΕΚΤ έχει λόγο να συμπεριφέρεται αυστηρά απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση.
Πίσω στο 2012. Η τότε κυβέρνηση, υπό τον Αντώνη Σαμαρά, είχε διάθεση να συνεργαστεί με τους δανειστές της Ελλάδας, ακόμη κι αν υπήρχε διαφωνία στις λεπτομέρειες.
Υπό το πρίσμα αυτό, η ΕΚΤ είχε κάθε λόγο να αισιοδοξεί.
Ξανά στο σήμερα και το 2015. Η νέα κυβέρνηση, υπό τον Αλέξη Τσίπρα, αρνείται να συνεργαστεί με τους δανειστές, αφού πέρασαν ολόκληρες εβδομάδες για να επιλυθούν λεκτικές διαφωνίες μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών, με επίκεντρο την ύπαρξη ή μη της τρόικας, καθώς και την έδρα των διαπραγματεύσεων.
Επομένως, η ΕΚΤ έχει κάθε λόγο να θεωρεί πως το ελληνικό πρόγραμμα βρίσκεται εκτός τροχιάς και για τον λόγο αυτό δικαιολογείται η σκληρή στάση της απέναντι στην Ελλάδα.
"Όμως όλα μπορούν να αλλάξουν εάν η νέα ελληνική κυβέρνηση αποφασίσει σοβαρά να συνεργαστεί εποικοδομητικά με τους δανειστές.
Φυσικά ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να συνεχίσει να σπαταλά χρόνο.
Αλλά τότε θα πρέπει να κατηγορήσει τον εαυτό του και όχι την ΕΚΤ...", καταλήγει ο Hugo Dixon.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης