Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΜΝΙ: Η Merkel δεν θέλει το Grexit – Φοβάται αποσταθεροποίηση στα Βαλκάνια

tags :
ΜΝΙ: Η Merkel δεν θέλει το Grexit – Φοβάται αποσταθεροποίηση στα Βαλκάνια
Παρά τους δημόσιους παληκαρισμούς του, ο Schaeuble έχει διαδραματίσει έναν εποικοδομητικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις
Φοβούμενη την αστάθεια στα Βαλκάνια, η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel είναι αποφασισμένη να αποτρέψει μια κατάσταση στην οποία η Ελλάδα να βγει από το ευρώ εξαιτίας ενός ατυχήματος εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών.
Αυτό αναφέρει ανάλυση του πρακτορείου ειδήσεων ΜΝΙ, η οποία επικαλείται ανώτερους αξιωματούχους στο Βερολίνο, οι οποίοι ανέφεραν ότι αν η Ελλάδα επρόκειτο να εγκαταλείψει το ενιαίο νόμισμα θα είναι επειδή δεν υπάρχει αρκετό κοινό έδαφος για το πώς θα πρέπει να εργαστούν τα μέλη της Ευρωζώνης, και όχι επειδή δεν μπορούν να επιτευχθούν οι στόχοι γύρω προθεσμίες αποπληρωμής και τις μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις που έχουν τεθεί από τους πιστωτές.
"Πρόκειται περί πολιτικής απόφασης.
Δεν θα υπάρχει Graccident, δήλωσε αξιωματούχος στο περιβάλλον της καγκελαρίου, χρησιμοποιώντας τον όρο που πρόσφατα επινοήθηκε για να περιγράψει το ενδεχόμενο η Ελλάδα να φύγει από την ευρωζώνη ως αποτέλεσμα των παρεξηγήσεων και των πολιτικών εντάσεων.
Οι φόβοι ότι η Ελλάδα θα αφήσει την Ευρωζώνη έχουν αυξηθεί και πάλι πρόσφατα, καθώς η χώρα αγωνίζεται να βρει αρκετά χρήματα για την εξόφληση των πιστωτών της.
Ωστόσο, η πρόοδος στην υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων - μια απαίτηση για την αποδέσμευση κεφαλαίων στο τρέχον σχέδιο διάσωσης- βρίσκεται σε στασιμότητα.
Οι Έλληνες πολιτικοί, εν τω μεταξύ, είναι ερεθιστικοί έναντι των Γερμανών ομολόγων τους, απειλώντας να εκποιήσουν γερμανικές ιδιοκτησίες, ως αποζημίωση για τα εγκλήματα κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα.
Ενώ η Merkel πιστεύει ότι η ζώνη του ευρώ είναι τώρα καλύτερα εξοπλισμένη για να αντιμετωπίσει την αναταραχή στην αγορά που θα μπορούσε να προκύψει εάν η Αθήνα βγει από την Ευρωζώνη, οι πιθανές γεωπολιτικές συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης έχει ανησυχήσει σημαντικά την καγκελαρία.
Ο κύριος φόβος είναι ότι η περιοχή της Νότιας Βαλκανικής χερσονήσου θα μπορούσε να αποσταθεροποιηθεί και η Ελλάδα - μέλος του ΝΑΤΟ - θα μπορούσε να βρεθεί κάτω από τη ρωσική επιρροή.
Ως εκ τούτου, η γερμανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να στηρίξει ακόμη και ανορθόδοξες λύσεις για να εμποδίσει την Ελλάδα να εξαντληθεί από μετρητά.
Αυτά εκτιμάται ότι μπορεί να είναι αύξηση των ορίων έκδοσης των βραχυπρόθεσμων εντόκων γραμματίων, προσωρινοί έλεγχοι κεφαλαίων, καταβολή των κονδυλίων από το σημερινό πρόγραμμα πριν από το χρονοδιάγραμμα.
Η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει μια τέτοια εξέλιξη, αλλά αυτό δεν αποκλείεται ότι αυτά τα μέτρα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εάν δεν υπάρχει άλλος τρόπος να κρατηθεί η Ελλάδα στην Ευρωζώνη.
Αυτή η στήριξη θα παρασχεθεί μόνο, αν υπάρχει πολιτική συναίνεση στην Ευρώπη ότι η Ελλάδα θα παραμείνει μέλος της νομισματικής ζώνης, η οποία από την πλευρά της γερμανικής πλευράς απαιτεί σαφή δέσμευση για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και την αποδοχή του πακέτου διάσωσης.
Σε αυτή την περίπτωση, η Γερμανία παραμένει πρόθυμη να στηρίξει ένα τρίτο πακέτο χρηματοδοτικής στήριξης για την κάλυψη των ελλείψεων χρηματοδότησης τα επόμενα χρόνια, δήλωσαν οι αξιωματούχοι στο ΜΝΙ.
Το Βερολίνο εξακολουθεί να αναμένει ότι υπάρχει κοινό έδαφος με την Αθήνα, καθώς η Merkel έχει δημιουργήσει μια καλή σχέση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Η γερμανική κυβέρνηση είναι επίσης έτοιμη να συμφωνήσει σε ένα χαμηλότερο στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος, αν καθοριστούν και εφαρμοστούν οι νέοι στόχοι των μεταρρυθμίσεων.
Ο κύριος αντίπαλός του πρωθυπουργού στην κυβέρνηση είναι ο υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble, ο οποίος θεωρείται ότι έχει επανειλημμένα μελετήσει την ιδέα του να αναγκαστεί η Ελλάδα να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη.
Μπορεί ο Schaeuble να είναι ένα από τα πιο φιλο-ενοποιητικά μέλη του υπουργικού συμβουλίου της Merkel, αλλά πιστεύει ότι η τήρηση των κανόνων αποτελεί προϋπόθεση για στενότερες σχέσεις στην Ένωση.
Ο Schaeuble πιστεύει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να είναι σε θέση να λειτουργεί με τρόπο που να είναι συμβατή με τις πολιτικές της οικονομικής ενοποίησης στη ζώνη του ευρώ.
Μάλιστα, έχει υποβάλει την ιδέα για έναν «πυρήνα της Ευρώπης» σε ένα έγγραφο του 1994, στο οποίο υποστήριξε ότι ένας «πυρήνας» μελών που είναι πρόθυμα να παραχωρήσουν περισσότερο την κυριαρχία τους, θα πρέπει να προχωρήσουν.
Η αντίθεση της Merkel σε ένα «Grexit» έχει οδηγήσει τον Schaeuble να εγκαταλείψει τα σχέδιά του.
Οι διαφορές ανάμεσα στην καγκελαρία και το υπουργείο Οικονομικών, ως εκ τούτου έχουν μειωθεί.
Αυτός είναι ο λόγος που, παρά τους δημόσιους παληκαρισμούς του, ο Schaeuble έχει διαδραματίσει έναν εποικοδομητικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις που οδήγησαν στην πρόσφατη επέκταση του ελληνικού πακέτου διάσωσης.
Παρ 'όλα αυτά, κατά την άποψη της γερμανικής κυβέρνησης, υπάρχει ο κίνδυνος ότι οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσε να αποκαλύψουν ότι οι θεμελιώδεις διαφορές με την Ελλάδα που δεν μπορούν να γεφυρωθούν.
Σε αυτή την περίπτωση, η Γερμανία θα ήταν έτοιμη να αφήσει την Ελλάδα εκτός ευρώ.
Το Υπουργείο Οικονομικών είναι κατανοητό ότι έχει εργαστεί πάνω σε σχέδια έκτακτης ανάγκης στην περίπτωση που Ελλάδα αφήσει τη ζώνη του ευρώ.
Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, η Γερμανία θα απαιτούσε τη χρήση των μέσων της ΕΕ για να στηρίξει τη χώρα εκτός της ζώνης του νομίσματος.
Υποθέτοντας ότι η Ελλάδα παραμένει στην Ευρωζώνη και χρειαστεί περισσότερη οικονομική στήριξη, η Merkel είναι πιθανό να αντιμετωπίσει αυξανόμενες πιέσεις από τους βουλευτές του δικού της κόμματος.
Πλέον μειώνεται η προθυμία μεταξύ των συντηρητικών μελών του Κοινοβουλίου να δοθούν περισσότερα χρήματα στην Ελλάδα, καθώς οι ψηφοφόροι έχουν αρχίσει επίσης να χάνουν την υπομονή τους.
Έτσι, προς το παρόν, καμία αλλαγή στην πολιτική δεν προβλέπεται.
"Θα πάρουμε αυτό το ρίσκο," αναφέρει ένας άλλος υπάλληλος κοντά στη Merkel, σύμφωνα με το ΜΝΙ.
Με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) - εταίρος του συνασπισμού του CDU στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση - να είναι γενικά πιο ανοικτό στη βοήθεια της Ελλάδας, η καγκελάριος θα είναι πιθανότατα σε θέση να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στη Βουλή, αν ψηφοφορία για ένα τρίτο πρόγραμμα πραγματοποιηθεί.
Η προσδοκία ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη εξακολουθεί να είναι και η άποψη των περισσότερων επενδυτών, καταλήγει η ανάλυση του ΜΝΙ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης