γράφει : Αλεξάνδρα Τόμπρα
Νέες ευκαιρίες για τους επενδυτές ομολόγων βλέπει στην Ευρώπη ο Julian Dupont, αναλυτής στον οίκο αξιολόγησης Fitch Ratings, καθώς αυξάνονται οι επενδύσεις σε νέα γήπεδα ποδοσφαίρου.
Σύμφωνα με τον ίδιο, καθώς η δημοτικότητα του ποδοσφαίρου συνεχίζει να αυξάνεται, η αναμενόμενη αύξηση των νέων γήπεδα ποδοσφαίρου σε όλη την Ευρώπη κατά τα επόμενα χρόνια θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε νέες επενδυτικές ευκαιρίες.
Η βασική κινητήρια δύναμη για τα νέα αυτά κτίρια πηγάζει από τα αποδεδειγμένα και αυξημένα πρόσθετα έσοδα των ποδοσφαιρικών συλλόγων, όταν εκείνοι επιλέξουν να έχουν στην ιδιοκτησία τους ένα σύγχρονο γήπεδο ποδοσφαίρου.
Η τάση αυτή ενισχύεται περαιτέρω από μια σειρά παραγόντων που έχουν όλοι αυξηθεί σε σημασία τα τελευταία χρόνια.
Ειδικότερα:
• Η πρόσφατη αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των βασικών ευρωπαϊκών ποδοσφαιρικών συλλόγων σε πιο επιχειρηματικό προσανατολισμό.
Πρόσφατο παράδειγμα ήταν η αγορά του 20% των μετοχών της πρωταθλήτριας Ισπανίας, Ατλέτικο Μαδρίτης από τον πλούσιο Κινέζο επιχειρηματία, Wang Jianlin.
• Η Ένωση Ευρωπαϊκών Ποδοσφαιρικών Ομοσπονδιών (UEFA) πρόσφατα προχώρησε σε ρύθμιση των κανόνων περί του οικονομικού fair play, που απαιτεί από τους ευρωπαϊκούς ποδοσφαιρικούς συλλόγους τη χρηματοδότηση των δαπανών τους από ίδια οικονομικά μέσα
• Τα όλο και πιο παρωχημένα γήπεδα - ιδίως στη Γαλλία και την Ιταλία, όπου τα περιθώρια για νέα στάδια μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερα, καθώς οι σύλλογοι συνήθως δεν έχουν στην ιδιοκτησία τους τα στάδια, αλλά τα νοικιάζουν από την πόλη ή το κράτος.
Συχνά, όταν τα γήπεδα δεν είναι στην ιδιοκτησία των συλλόγων, τείνουν να στερούνται προσαρμοσμένες επενδύσεις και λειτουργική ευελιξία, τα οποία εμποδίζουν τα σωματεία (δηλαδή τους ενοικιαστές) από το να μεγιστοποιήσουν τα έσοδα τους κατά τις ημέρες των αγώνων τους.
Εν μέρει ως αποτέλεσμα, τα πρωταθλήματα στα οποία οι σύλλογοι δεν έχουν στην ιδιοκτησία τους το στάδιο, παράγουν πολύ λιγότερα έσοδα από ό, τι άλλοι.
Για παράδειγμα, τα έσοδα από τους αγώνες της περιόδου 2012-13 στα γαλλικά και ιταλικά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου αντιπροσώπευαν μόνο το 11% των εσόδων των συλλόγων τους, σε σύγκριση αντίστοιχα με το 23% για τα αγγλικά και τα γερμανικά πρωταθλήματα.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Άρσεναλ αποτελεί την επιτομή αυτής της δυναμικής χρηματοδότησης, εκδίδοντας το 2006 τα "stadiumco", αξιόγραφα που είχαν ως εξασφάλιση το Emirates Stadium, ύψους 260 εκατ. στερλίνες.
Τα έσοδα που προέρχονται από το Emirates Stadium ενίσχυσαν σημαντικά τα έσοδα κατά τις ημέρες των αγώνων της Άρσεναλ, τα οποία αυξήθηκαν κατά περίπου 105%, στα 90,6 εκατ. στερλίνες κατά το πρώτο έτος του ανοίγματος.
Επίσης, τα έσοδα των αγωνιστικών ημερών αυξήθηκαν πάνω από το 30% των εσόδων του συλλόγου κατά τη διάρκεια της σεζόν 2013-14.
Άλλα παραδείγματα είναι η Γιουβέντους στο Τορίνο και η Μπάγερν Μονάχου.
Η γερμανική ομάδα Μπάγερν Μονάχου αύξησε τα έσοδα της το 2005-06 κατά περισσότερο από 50%, στα 52,1 εκατ. ευρώ με το νέο στάδιο των 70.000 θέσεων, την Allianz Arena.
Στην Ιταλία, η Γιουβέντους αύξησε τα έσοδα της τις ημέρες των αγώνων στο 2011-12 κατά περίπου 175%, στα 31,8 εκατ. ευρώ, με το νέο γήπεδο των 41.000 θέσεων που έχει.
Η Γιουβέντους είναι ο μόνος σύλλογος στην Series A με το δικό της στάδιο.
Στο μεταξύ πολλά έργα βρίσκονται σε εξέλιξη.
Τα πιο αξιοσημείωτα προγραμματίζονται στην Ιταλία.
Η Ρόμα ψάχνει να χτίσει ένα γήπεδο 52.500 θέσεων έναντι περίπου 300 εκατ. ευρώ (κόστος του γηπέδου και μόνο).
Το γήπεδο είναι προγραμματισμένο να ανοίξει τον Αύγουστο του 2016, ώστε ο σύλλογος να αποχωρήσει από το κρατικό Stadio Olympico των 70.000 θέσεων.
Άλλα έργα που αναπτύσσονται επίσης στην Ιταλία είναι από την Φιορεντίνα, η οποία επιδιώκει να χτίσει ένα γήπεδο 40.000 θέσεων έναντι περίπου 300 εκατ. ευρώ.
Στην Αγγλία, η Τότεναμ στοχεύει επίσης να κατασκευάσει ένα νέο γήπεδο 56.000 θέσεων με εκτιμώμενο συνολικό κόστος ανάπτυξης του έργου γύρω στα 400 εκατ. στερλίνες.
Στη Γαλλία, μετά τη φιλοξενία του Euro 2016, ορισμένα γήπεδα ποδοσφαίρου έχουν ανακαινιστεί πρόσφατα αλλά μέχρι σήμερα μόνο ο σύλλογος της Λυών αποφάσισε να κατασκευάσει το δικό του γήπεδο 58.000 θέσεων, το οποίο αναμένεται να δοθεί για χρήση στις αρχές του 2016.
Το συνολικό κόστος του έργου είναι περίπου 450 εκατ. ευρώ. Με δεδομένη την αυξημένη ανάγκη των επενδυτών να διαφοροποιήσουν τις επενδύσεις τους, αναζητώντας υψηλότερες αποδόσεις, οι χρηματοδοτήσεις ποδοσφαιρικών ομάδων εκτιμάται ότι είναι μια ελκυστική επενδυτική ευκαιρία, καταλήγει ο Dupont.
(πρώτη ενημέρωση 16 Μαρτίου 2015, 00:36)
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών