Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

CNN Money: Τι σημαίνει για την παγκόσμια οικονομία η εντυπωσιακή άνοδος του δολαρίου

CNN Money: Τι σημαίνει για την παγκόσμια οικονομία η εντυπωσιακή άνοδος του δολαρίου
Το αμερικανικό νόμισμα καταγράφει την ταχύτερη άνοδο των τελευταίων 40 ετών
Τι σημαίνει για την παγκόσμια οικονομία η εντυπωσιακή άνοδος του δολαρίου; Το ερώτημα αυτό επιχειρεί να απαντήσει το CNN Money.
Το αμερικανικό νόμισμα καταγράφει την ταχύτερη άνοδο των τελευταίων 40 ετών, σύμφωνα με τα στοιχεία της Citigroup, ενώ το τελευταία οκτάμηνο έχει σημειώνει δραματική ενίσχυση έναντι των υπολοίπων κύριων νομισμάτων.
Αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει σύντομα.
Μόνο από τις αρχές του 2015. η αξία του έχει ενισχυθεί κατά 14% σύμφωνα με την Bank of AmericaMerrill Lynch.
Η άνοδος του δολαρίου είναι άμεσο αποτέλεσμα της ισχυρής οικονομίας των ΗΠΑ την ώρα που οι υπόλοιπες μεγάλες οικονομίες του πλανήτη παλεύουν για την ανάκαμψη.
Η Ευρώπη μόλις υιοθέτησε ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ενώ και η Ιαπωνία βρίσκεται σε φάση στήριξης της οικονομίας, σχολιάζει το CNN Money.
H ισχύς του δολαρίου δεν επηρεάζει μόνο τον κλάδο των ταξιδιών αλλά τα πάντα στην πραγματική οικονομία, από το κόστος της βενζίνης μέχρι τα κέρδη των αμερικανικών επιχειρήσεων που πραγματοποιούν εξαγωγές.
Μεγάλες επιχειρήσεις όπως οι Coke και Boeing, έχουν προειδοποιήσει ότι η ισχύς του δολαρίου θα βλάψει τα κέρδη τους κυρίως στην Ευρώπη.

Η πτώση του ευρώ
Η ισοτιμία ευρώ /δολαρίου έχει υποχωρήσει τα 1,05 δολ. στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2003, κάτι που θεωρείτο αδιανόητο πριν από λίγα χρόνια, όταν το ευρώ άξιζε 1,37 δολ. και πολλοί προέβλεπαν ότι το ευρώ θα πάρει τη θέση του δολαρίου, ως το πιο ισχυρό νόμισμα του πλανήτη.
Όπως προειδοποιεί η Goldman Sachs, το ευρώ ενδέχεται να υποχωρήσει ακόμη και κάτω από το 1 δολ. στα 80 σεντς έως τα τέλη του 2017!

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης