Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

JP Morgan: Η ΕΚΤ να ετοιμαστεί για ένα σοκ αποτυχίας προβλέψεων στον πληθωρισμό - Πόσο θα επηρεάσει το QE;

tags :
JP Morgan: Η ΕΚΤ να ετοιμαστεί για ένα σοκ αποτυχίας προβλέψεων στον πληθωρισμό - Πόσο θα επηρεάσει το QE;
Το προσωπικό της ΕΚΤ απέτυχε να προβλέψει τη διακύμανση του ευρώ έναντι του δολαρίου
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να προετοιμαστεί για ένα σοκ διάψευσης των εκτιμήσεων της για τον πληθωρισμό, σύμφωνα με την JP Morgan, καθώς οι προβλέψεις της για την ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου πιθανότατα να διαψευστούν σημαντικά.
Σύμφωνα με την JP Morgan, στις 5 Μαρτίου, το προσωπικό της ΕΚΤ κυκλοφόρησε την τελευταία πρόβλεψη του πληθωρισμού.
Με βάση τις βασικές παραδοχές που χρησιμοποιήθηκαν (ενίσχυση της ανάπτυξης, μείωση των τιμών του πετρελαίου, καθώς και ένα πιο αδύναμο νόμισμα), ο πληθωρισμός θα προσεγγίσει το στόχο της σταθερότητας των τιμών του 2% μέχρι το τέλος του 2017.
Όσον αφορά το νόμισμα, το προσωπικό της ΕΚΤ έλαβε ως δεδομένο ότι το ευρώ θα κυμανθεί στα 1,14 δολάρια φέτος και στα 1,13 δολάρια τα δύο επόμενα έτη.
Αλλά με το ευρώ τώρα στα 1,06 δολάρια, η παραδοχή αυτή φαίνεται κάπως παρωχημένη, ακόμη και αν είναι πρόβλεψη μόλις λίγων εβδομάδων.
Αν το νόμισμα συνεχίζει να κινείται με την ίδια ορμή χαμηλότερα, όπως παρατηρήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες, τότε αυτό θα αποτελέσει ένα σημαντικό σοκ στην πρόβλεψη της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό.
Προκειμένου να εκτιμηθούν οι πιθανές επιπτώσεις των κινήσεων του νομίσματος για την πρόβλεψη της ΕΚΤ, η JP Morgan χρησιμοποιεί την καμπύλη Phillips που παράγει αποτελέσματα παρόμοια με τις προβλέψεις του προσωπικού της ΕΚΤ.


Embedded image permalink

Στα δεδομένα, η JP Morgan λαμβάνει υπόψιν της δύο εναλλακτικά σενάρια.
Το πρώτο σενάριο υποθέτει ότι το νόμισμα παραμένει σταθερό στα 1,05 δολάρια, ενώ το δεύτερο σενάριο υποθέτει ότι η ισοτιμία ευρώ - δολαρίου είναι απόλυτη.
Και οι δύο αλλαγές που αναμένεται να εμφανιστούν φέτος τον Απρίλιο.
Στο μοντέλο, το νόμισμα επηρεάζει τον πληθωρισμό μέσω δύο καναλιών.
Το πρώτο σχετίζεται με την τιμή του πετρελαίου.
Το δεύτερο σχετίζεται με τις προοπτικές ανάπτυξης, και πόσο γρήγορα το παραγωγικό κενό κλείνει ως αποτέλεσμα του πιο αδύναμου νομίσματος.
Στο πρώτο σενάριο, ο πληθωρισμός θα είναι κατά 0,2% υψηλότερα φέτος, στο 1,7% το 2016 και στο 1,9% το 2017.
Υπό το δεύτερο σενάριο, ο πληθωρισμός θα είναι κατά 0,3% υψηλότερος φέτος, στο 1,8% το 2016 και στο 2% το 2017.
Υπό αυτά τα δεδομένα, μέχρι ποιου σημείου θα πρέπει να υποχωρήσει το ευρώ ώστε η ΕΚΤ να σκέφτεί να περιορίσει την νομισματική της χαλάρωση, αναρωτιέται η JP Morgan.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης