Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

El Mundo: Ο Τσίπρας έπεσε πάνω σε τοίχο – Σε μπούμερανγκ εξελίχθηκε η μίνι σύνοδος

El Mundo: Ο Τσίπρας έπεσε πάνω σε τοίχο – Σε μπούμερανγκ εξελίχθηκε η μίνι σύνοδος
Επανήλθε στην ημερήσια διάταξη η απαίτηση για μεταρρυθμίσεις
Μπούμερανγκ γύρισε στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, η προσπάθειά του να κερδίσει χρόνο και να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των ευρωπαίων εταίρων του, όταν ύστερα από τις ασφυκτικές πιέσεις που δέχεται η Ελλάδα αναγκάστηκε να ζητήσει μια μίνι σύνοδο στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής που ξεκίνησε χθες, Πέμπτη, στις Βρυξέλλες, επισημαίνει σε άρθρο της η ισπανική εφημερίδα El Mundo.
Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, οι λίγοι προσκεκλημένοι στη μίνι σύνοδο δεν υποχώρησαν ούτε βήμα και οι υπόλοιπες χώρες, «θυμωμένες» που δεν προσκλήθηκαν καθώς και αυτές είναι πιστωτές της χώρας, σκλήρυναν ακόμη περισσότερο τη στάση τους.
Η ελληνική ιδέα ήταν σαφής, σημειώνει η συντηρητική εφημερίδα: από τη μια να διασπάσει τις χώρες με σκοπό να απαλύνει τις θέσεις τους και από την άλλη, να κάνει τον «καλό αστυνομικό» έναντι του έλληνα υπουργού Οικονομικών, ο οποίος μετρά πολύ λίγους υποστηρικτές μεταξύ των ομολόγων του, όπως επίσης και να απευθυνθεί απευθείας στη Merkel και να παρακάμψει τον W. Schaeuble.
Ωστόσο, η απάντηση ήταν σκληρή και ακούστηκε από τα χείλη της γερμανίδας καγκελάριου ότι «δεν θα υπάρξει πρόοδος, μην περιμένετε λύση».
Το είπε όμως και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk: «Εγγυώμαι ότι αυτή η μη επίσημη συνάντηση δεν είναι καθοριστική.
»Υπάρχουν επίσημα πλαίσια για τη λήψη αποφάσεων», σημείωσε αναφερόμενος στο Eurogroup.
Όμως, ακόμη και ο πρόεδρος Hollande, που είναι πιο συμφιλιωτικός με τον έλληνα πρωθυπουργό, σημείωσε ότι «αυτό που θα ζητήσουμε σε αυτή τη συνάντηση είναι ο σεβασμός των συμφωνιών».
Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι αυτή η συνάντηση ήταν για την Ελλάδα αναγκαία διότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται στο… νεκρό και ο χρόνος τελειώνει.
Από την πλευρά του Βελγίου εκφράστηκε δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι δεν θα συμμετείχε στη συνάντηση, με τον βέλγο πρωθυπουργό να σημειώνει σε έντονο τόνο ότι «ούτε η Γαλλία ούτε η Γερμανία έχουν λάβει εντολή από το Βέλγιο, που επίσης είναι πιστωτής της Ελλάδας με 7 δισ. ευρώ, για να διαπραγματευτούν».
Από την άλλη πλευρά, από την πλευρά της Ιταλίας και της Ισπανίας έγινε προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι, σημειώνοντας ότι κάθε συνάντηση που είναι χρήσιμη, αν και δεν είναι καθοριστική, είναι καλοδεχούμενη.
Κατά τη διάρκεια της επταμερούς συνάντησης, οι ευρωπαίοι εταίροι εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για τη μεταχείριση που είχαν τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών στην Αθήνα, τα οποία έχουν περιορισμένη πρόσβαση στα υπουργεία και τα στοιχεία που ζητούν και με το κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε, τονίστηκε ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου, οι ελληνικές αρχές έχουν την ευθύνη των μεταρρυθμίσεων και θα πρέπει να παρουσιάσουν μια συγκεκριμένη λίστα μεταρρυθμίσεων μέσα στις επόμενες ημέρες.
Όπως σημειώνεται, κάθε φορά όλο και περισσότεροι ηγέτες σημειώνουν ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να εκπληρώσει το πρόγραμμα και ότι δεν θα λάβει χρήματα.
Θεωρούν, επίσης, ότι η χώρα έχει χρόνο περισσότερο του αναγκαίου για να κάνει αλλαγές ή τουλάχιστον να πείσει ότι είναι σοβαρή.
Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, το τελευταίο σενάριο, το οποίο όλοι απεύχονται, θα ήταν τραυματικό τόσο για τη χώρα όσο και την Ευρωζώνη, όμως δεν θα ήταν ένα δράμα με ισοδύναμο αντίκτυπο όπως αν συνέβαινε το 2012.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης