Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Bank: Η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη - Τα 3 στοιχεία που θα περιλαμβάνει η λύση που θα βρεθεί

tags :
Deutsche Bank: Η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη - Τα 3 στοιχεία που θα περιλαμβάνει η λύση που θα βρεθεί
Ο κίνδυνος, ωστόσο, ενός Grexit παραμένει υψηλός
Σταθερή στην άποψή της ότι η Ελλάδα θα παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης, είναι η Deutsche Bank, η οποία βλέπει ότι θα βρεθεί μια ισορροπημένη συμβιβαστική λύση για την ελληνική κρίση.
Στην 42σέλιδη ανάλυσή της με τίτλο "Time to act" (Ώρα για δράση), την οποία σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, η Deutsche Bank εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει στάση πληρωμών των υποχρεώσεων.
Μια λύση μπορεί να περιλαμβάνει τρία βασικά στοιχεία:
1) Η Ελλάδα να συνεχίσει την δημοσιονομική προσαρμογή και τις μεταρρυθμίσεις για...
2) ... χαμηλότερο στόχο στο πρωτογενές πλεόνασμα που πρέπει να επιτευχθεί σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα
και ...
3) ... κάποια συμμετοχή του επίσημου τομέα (OSI) στην αναδιάρθρωση του χρέους, με πιθανότατα επέκταση στην ωριμότητα και χαμηλότερα επιτόκια στο δημόσιο χρέος.
Όμως, τον τελευταίο μήνα υπάρχει μικρή πρόοδος.
Η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει δύο βασικούς κινδύνους:
1) έλλειψη ρευστότητας
2) εκροή καταθέσεων
Έτσι, με την ευρωπαϊκή υπομονή να εξαντλείται, ο κίνδυνος ενός πολιτικού ατυχήματος εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλός, κατά την άποψη της Deutsche Bank.
Σε αυτό το πλαίσιο, η γερμανική τράπεζα προχωρά σε μια ανάλυση "τι θα συμβεί εάν" (what if) με τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες συνέπειες ενός Grexit.
Το αν ένα Grexit θα οδηγήσει σε βραχυπρόθεσμη μετάδοση της κρίσης ή όχι εξαρτάται από την αντίληψη της αγοράς για το προς τα που θα κινηθούν οι χειρισμοί του ελληνικού ζητήματος και για την εμπιστοσύνη στην εξουσία της ΕΚΤ.
Είτε έτσι είτε αλλιώς, εάν υπάρξει Grexit η ζώνη του ευρώ θα είναι πιο ευάλωτη όταν η επόμενη κρίση χτυπήσει τη Ζώνη.
Ένα τέτοιο σενάριο φαίνεται προς το παρόν εξαιρετικά απίθανο.
Οι επιπλέον επενδύσεις που ανακοίνωσε η γερμανική κυβέρνηση στον προϋπολογισμό, μπορεί να εξουδετερώσουν μερικές από τις επικρίσεις για το μεγάλο πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανίας.
Έτσι σε περίπτωση Grexit, τρία σενάρια είναι πιθανά:
1) Καμία επίπτωση στην Ευρωζώνη λόγω της ύπαρξης QE
2) Σημαντικές επιπτώσεις στην Ευρωζώνη, ενώ η επόμενη κρίση θα βρει την περιοχή ανοχύρωτη
3) Οι αξιωματούχοι θα κινηθούν γρήγορα προς μια ισχυρότερη νομισματική ένωση

Συμπερασματικά, σύμφωνα με την Deutsche Bank, ένα Grexit θα πρέπει να θεωρείται ως μια ιδιοσυγκρασιακή συνέπεια, η οποία σχετίζεται με τα ειδικά χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας και πολιτικής.
Η άνοδος των κομμάτων αντιλιτότητας στις υπόλοιπες περιφερειακές χώρες της Ευρωζώνης θα ανοίξει κάποια κανάλια μετάδοσης της κρίσης.
Τα καλά νέα είναι ότι θεωρείται εξαιρετικά απίθανο ότι το ισπανικό Podemos θα αποκτήσει την απόλυτη πλειοψηφία στη χώρα, ακόμη και αν βοηθηθεί από μικρά κόμματα.
Εάν το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ έχει θετικά αποτελέσματα, τότε η εμπιστοσύνη της αγοράς θα αυξηθεί για την Ευρωζώνη, ενώ και η ευρωπαϊκή σύγκλιση θα βελτιωθεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης