Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Bank: Να μην υποτιμηθεί ο κίνδυνος Grexit - Δεν είναι προς το συμφέρον κανενός

tags :
Deutsche Bank: Να μην υποτιμηθεί ο κίνδυνος Grexit - Δεν είναι προς το συμφέρον κανενός
Ο κίνδυνος ενός πολιτικού ατυχήματος - ο οποίος θα θέσει σε κίνδυνο την παρουσία της χώρας εντός ευρωζώνης - είναι υψηλός
Να μην υποτιμηθεί ο κίνδυνος ενός Grexit, συστήνει στις αγορές η Deutsche Bank, εάν και το βασικό σενάριο που λαμβάνει υπόψιν είναι να υπάρξει μια ισορροπημένη συμβιβαστική λύση για να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη.
Στην σημερινή 72σέλιδη ανάλυσή της για το παγκόσμιο outlook και ειδικά στο κεφάλαιο για την Ελλάδα με υπότιτλο "Don’t underestimate Grexit" (Μην υποτιμάτε το Grexit), που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, η Deutsche Bank παραμένει σταθερή στην άποψή της ότι η Ελλάδα θα παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης, βλέποντας ότι θα βρεθεί μια ισορροπημένη συμβιβαστική λύση για την ελληνική κρίση.
Στις 20 Φεβρουαρίου, η Ελλάδα συμφώνησε να επεκτείνει το τρέχον πρόγραμμα δανεισμού παρά το γεγονός ότι νωρίτερα δήλωσε ότι δεν θα το έκανε.
Μετά από αυτό, η αγορά είχε δικαίωμα να παραμείνει ασφαλής σχετικά με τον κίνδυνο του Grexit.
Η γερμανική τράπεζα πιστεύει ότι μια έξοδος δεν θα είναι προς το συμφέρον κανενός, και πολύ περισσότερο για την Ελλάδα.
Ωστόσο, έκτοτε, υπήρξε πολύ μικρή πρόοδος.
Για να λάβει τη δώσει των 7,2 δισ. ευρώ, η Ελλάδα θα πρέπει να αποδείξει τη δέσμευσή της για δημοσιονομική προσαρμογή και μεταρρυθμίσεις.
Ο χρόνος εξαντλείται.
Ο κίνδυνος ενός πολιτικού ατυχήματος - ο οποίος θα θέσει σε κίνδυνο την παρουσία της χώρας εντός ευρωζώνης - είναι υψηλός.
Όσο η ελληνική κυβέρνηση εξαντλεί τους ήδη περιορισμένους πόρους σε μετρητά, η νευρικότητα αυξάνεται και πάλι.
Μάλιστα η Deutsche Bank δεν έχει ακόμη πειστεί ότι ΕΚΤ έχει διάθεση να συνεχίσει τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών.
Αν η ΕΚΤ επιβάλλει σκληρά μέτρα και όρια για τη χρήση του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας, μπορεί να αναγκάσει την Ελλάδα σε κεφαλαιακούς ελέγχους.
Αυτό θα μπορούσε να ωθήσει την Ελλάδα για να κάνει  υποχωρήσεις.
Εναλλακτικά, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως ενδιάμεσος σταθμός για την έξοδό της από το ευρώ.
Όμως οι αγορές έχουν έναν καλό λόγο να είναι πιο χαλαρές σχετικά με την προοπτική του Grexit πριν από 3-4 χρόνια.
Η άμεση έκθεση του χρηματοπιστωτικού συστήματος στην Ελλάδα έχει μειωθεί σημαντικά.
Επιπλέον, άλλες ευάλωτες χώρες είναι λιγότερο εξαρτώμενες από τις ξένες επενδυτικές ροές σε σχέση με την εποχή πριν από την κρίση.
Εάν η ευρωπαϊκή υπομονή εξαντληθεί, ο κίνδυνος ενός πολιτικού ατυχήματος θα είναι πολύ υψηλός.
Κατά τους ίδιους, το Grexit θα ήταν καταστροφικό, αλλά σίγουρα ο κίνδυνος μετάδοσης της ελληνικής κρίσης σήμερα είναι πολύ πιο περιορισμένος, από ότι ήταν στο παρελθόν.
Σύμφωνα με τη Deutsche Bank, η μεταβλητότητα θα διατηρηθεί για ορισμένο χρονικό διάστημα ακόμη.
Το αν ένα Grexit θα οδηγήσει σε βραχυπρόθεσμη μετάδοση της κρίσης ή όχι εξαρτάται από την αντίληψη της αγοράς για το προς τα που θα κινηθούν οι χειρισμοί του ελληνικού ζητήματος και για την εμπιστοσύνη στην εξουσία της ΕΚΤ.
Είτε έτσι είτε αλλιώς, εάν υπάρξει Grexit η ζώνη του ευρώ θα είναι πιο ευάλωτη όταν η επόμενη κρίση χτυπήσει τη Ζώνη.
Συμπερασματικά, σύμφωνα με την Deutsche Bank, ένα Grexit θα πρέπει να θεωρείται ως μια ιδιοσυγκρασιακή συνέπεια, η οποία σχετίζεται με τα ειδικά χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας και πολιτικής.
Η άνοδος των κομμάτων αντιλιτότητας στις υπόλοιπες περιφερειακές χώρες της Ευρωζώνης θα ανοίξει κάποια κανάλια μετάδοσης της κρίσης.
Τα καλά νέα είναι ότι θεωρείται εξαιρετικά απίθανο ότι το ισπανικό Podemos θα αποκτήσει την απόλυτη πλειοψηφία στη χώρα, ακόμη και αν βοηθηθεί από μικρά κόμματα.
Εάν το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ έχει θετικά αποτελέσματα, τότε η εμπιστοσύνη της αγοράς θα αυξηθεί για την Ευρωζώνη, ενώ και η ευρωπαϊκή σύγκλιση θα βελτιωθεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης