Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Brown Brothers Harriman: Είναι επαχθές το ελληνικό χρέος; - Οι ευθύνες της ΕΚΤ και του ΔΝΤ

Brown Brothers Harriman: Είναι επαχθές το ελληνικό χρέος; - Οι ευθύνες της ΕΚΤ και του ΔΝΤ
Πληρούνται οι γενικές αρχές, αλλά όχι οι τύποι
Μπορεί να χαρακτηριστεί ως «επαχθές» το ελληνικό χρέος;
Αναρωτιέται ο Mark Chandler, επικεφαλής στρατηγικής συναλλάγματος στην Brown Brothers Harriman, ο οποίος επιχειρεί να αποσαφηνίσει την έννοια «επαχθούς χρέους» στην περίπτωση της Ελλάδος.
"Υπάρχει μια νομική έννοια που χαρακτηρίζει ένα χρέος «επαχθές».
Η ρίζα αυτής της έννοιας βρίσκεται σχεδόν έναν αιώνα πριν.
"Το ζήτημα που τίθεται είναι η συνέχεια των νομικών υποχρεώσεων από το ένα καθεστώς στο άλλο, ειδικά όσον αφορά στον τρόπο που το χρέος συσσωρεύτηκε.
Η έννοια του απεχθούς χρέους επιχειρεί να δώσει μια ηθική και νομική βάση στην απόρριψη, εν όλω ή εν μέρει, της οφειλής που προκύπτει από ένα καθεστώς στο διάδοχο, όταν τα κεφάλαια αναχθούν με τρόπους που δεν είναι επωφελείς ή επιζήμιοι για το κράτος.
Στην πραγματικότητα, τίθενται στο επίκεντρο τα συμφέροντα του πληθυσμού.
"Οι νομικοί μελετητές αναφέρουν διάφορους τύπους που μπορεί το δημόσιο χρέος να είναι απεχθές.
Είναι το «εχθρικό χρέος» που δημιουργείται για να κατασταλεί ένα αποσχιστικό κίνημα ή για την κατάκτηση λαών, και είναι και το «πολεμικό χρέος» που δημιουργούνται από ένα κράτος που θέλει να χρηματοδοτήσει έναν πόλεμο ή όταν ο νικητής δεν είναι υποχρεωμένος να πληρώσει το χρέος του.
Το χρέος της Ελλάδας δεν μπορεί να χαρακτηριστεί απεχθές, καθώς δεν ταιριάζει στις δύο παραπάνω κατηγορίες.
Επίσης, ούτε οι γενικές αρχές που ζητά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να εξεταστούν ισχύουν ρητά.
"Τόσο ο πρωθυπουργός στην Ελλάδα όσο και ο Υπουργός Οικονομικών υποστήριξαν ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν θα επρεπε να δανειστούν κεφάλαια που προφανώς δεν μπορούσαν να επιστραφούν.
"Άλλες αναφορές δείχνουν ότι και το ΔΝΤ παραβίασε τους δικούς του κανόνες επεκτείνοντας κατά πολύ το περιθώριο πίστωσης για την Ελλάδα.
Επίσης, αν και υπήρξαν αναφορές που δείχνουν ότι αν και η ΕΕ γνώριζε καλά πριν από την κρίση ότι τα ελληνικά στοιχεία δεν ήταν σωστά, έκανε τα στραβά μάτια λόγω στενών πολιτικών σκοπιμοτήτων.
Έτσι, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει την υπόθεση ότι τα κεφάλαια που δανείστηκε η Ελλάδα από το 2010 είναι απεχθές χρέος και ενάντια στα συμφέροντα του λαού.
Το μεγαλύτερο μέρος του νέου χρέους έχει χρησιμοποιηθεί για την εξυπηρέτηση των χρεών του παρελθόντος.
Μέσω του προγράμματος SMP, η ΕΚΤ αγόρασε από ξένους πιστωτές ελληνικό χρέος, το οποίο στη συνέχεια απαλλάχθηκε από την αναδιάρθρωση του χρέους (PSI).
Σε αυτό το πλαίσιο ο αναλυτής Mark Chandler εκτιμά ότι παραβιάστηκαν οι κανόνες από το ΔΝΤ, ενώ τα δάνεια προς την Ελλάδα από την ΕΕ και την ΕΚΤ, κάλυπταν το πρόβλημα κατά τη διάρκεια της κρίσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης