Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Υποβάθμισε κατά δύο βαθμίδες σε CCC τις ελληνικές τράπεζες - Εκροές καταθέσεων μέχρι να υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές

Fitch: Υποβάθμισε κατά δύο βαθμίδες σε CCC τις ελληνικές τράπεζες - Εκροές καταθέσεων μέχρι να υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές
H υποβάθμιση των τραπεζών είναι αποτέλεσμα της απόφασης της Fitch - την περασμένη Παρασκευή 27 Μαρτίου - να υποβαθμίσει κατά τρεις βαθμίδες, σε CCC, την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας
Στην υποβάθμιση της αξιολόγησης, κατά δύο βαθμίδες, σε CCC, από B- προηγουμένως, των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών, προχώρησε ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Fitch.
H κίνηση αυτή είναι αποτέλεσμα της απόφασης της Fitch - την περασμένη Παρασκευή 27 Μαρτίου - να υποβαθμίσει κατά τρεις βαθμίδες, σε CCC, την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας.
Ειδικότερα η Fitch υποβάθμισε:
- Σε CCC, από Β- προηγουμένως, τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση των Εθνικής, Πειραιώς, Eurobank, Αlpha Bank.
- Σε ccc, από b- προηγουμένως, τα Viability Ratings (VRs) των Εθνικής, Πειραιώς, Eurobank, Αlpha Bank.
Ταυτόχρονα ο οίκος απέσυρε τις αξιολογήσεις των συστημικών τραπεζών από το καθεστώς παρακολούθησης με αρνητικές προοπτικές (Rating Watch Negative - RWN).
Η υποβάθμιση της αξιολόγησης των ελληνικών τραπεζών αντανακλά τις αδύναμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας που θέτουν σε κίνδυνο την ποιότητα των assets των τραπεζών, αλλά και την ίδια τη φερεγγυότητά τους.
Η υποβάθμιση αντανακλά επίσης την αύξηση των πιέσεων προς τις ελληνικές τράπεζες, σε επίπεδο χρηματοδότησης και ρευστότητας.
Η Fitch προειδοποιεί πως το φαινόμενο εκροής καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες θα συνεχιστεί μέχρι να υπάρξει συμβιβαστική συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της.
Το Viability Rating ccc των ελληνικών τραπεζών αντανακλά πως είναι μεγάλη η πιθανότητα κατάρρευσής του, λόγω των αυξημένων πιέσεων που τους ασκούνται σε επίπεδο χρηματοδότησης, ρευστότητας, φερεγγυότητας, στη σκιά ενός λειτουργικού περιβάλλοντος γεμάτου προκλήσεις.
Ο οίκος προειδοποιεί πως η επιδείνωση της ποιότητας των δανειακών χαρτοφυλακίων των ελληνικών τραπεζών είναι πιθανή.
Όπως εξηγεί η Fitch, από τον Νοέμβριο του 2014, καταθέσεις ύψους 24 δισ. ευρώ, ή το 15% επί του συνόλου των καταθέσεων, έχουν κάνει φτερά από τις ελληνικές τράπεζες.
Όπως επισημαίνει, επίσης, η Fitch, εάν αυξηθεί ο κίνδυνος σε επίπεδο χώρας (sovereign risk), θα ενισχυθεί και η πιθανότητα νέας υποβάθμισης των ελληνικών τραπεζών.
Οι ελληνικές τράπεζες θα υποβαθμιστούν και εάν η ΕΚΤ αποφασίσει να διακόψει τη χορήγηση έκτακτης ρευστότητας προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, μέσω του ELA.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης