Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche: Αυξάνονται οι κίνδυνοι ενός Grexident – Ποια η αντίδραση στα capital controls

tags :
Deutsche: Αυξάνονται οι κίνδυνοι ενός Grexident – Ποια η αντίδραση στα capital controls
Η Ευρωζώνη είναι περισσότερο θωρακισμένη σε σχέση με το 2013
Τη σύγκριση των ελληνικών εξελίξεων με την κυπριακή κρίση του 2013 επιχειρεί η Deutsche Bank, τονίζοντας τα υπέρ και τα κατά για την Ευρωζώνη της πιθανότητας να επιβληθούν έλεγχοι την κίνηση των κεφαλαίων στην Ελλάδα.
Στην 8σέλιδη ανάλυσή της με τίτλο "Risk reduction" (Μείωση κινδύνου) που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, η Deutsche Bank επιχειρεί να αναλύσει την αντίδραση της αγοράς σε περίπτωση που επιβληθούν έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων στην Ελλάδα, εντοπίζοντας τις ομοιότητες και τις διαφορές.
Οι εξελίξεις στην Ελλάδα κατά την τελευταία εβδομάδα έχουν τραβήξει και πάλι τα φώτα της δημοσιότητας.
Πιο πιεστική για την Ελλάδα είναι η καταβολή της δόσης προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στις 9 Απριλίου (~ 460 εκατ. ευρώ), καθώς και η δημοπρασία εντόκων γραμματίων την προηγούμενη ημέρα, στην οποία θα επιδιώξει να ανανεώσει τα ληξιπρόθεσμα γραμμάτια της 14ης Απριλίου.
Ενώ βασική υπόθεση για την Deutsche Bank παραμένει μια επιτυχημένη συμφωνία, οι κίνδυνοι ενός ελληνικού ατυχήματος έχουν αυξηθεί.
Η εμπειρία της Κύπρου το 2013 παραμένει ένα πιθανό μοντέλο σε περίπτωση που η κατάσταση επιδεινωθεί.
Εκείνη την εποχή, η ΕΚΤ παρείχε χρηματοδότηση μέσω του ELA στις τράπεζες, την ώρα που η κυβέρνηση προσπαθούσε να εγκρίνει τους όρους του ευρωπαϊκού προγράμματος διάσωσης.
Ωστόσο, το κυπριακό κοινοβούλιο απέρριψε τους όρους, προς απογοήτευση της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Για να σταματήσει τις εκροές καταθέσεων, η κυπριακή κεντρική τράπεζα έκλεισε τις τράπεζες.
Τελικά, οι Κύπριοι συμφώνησαν με τους όρους των ευρωπαϊκών προγραμμάτων διάσωσης, ενώ επέβαλε ελέγχους στη διακίνηση κεφαλαίων, προκειμένου να αποφευχθεί η φυγή κεφαλαίων.
Βεβαίως, η σημασία της Κύπρου στις τρέχουσες ελληνικές εξελίξεις μπορεί να συζητηθεί, αλλά αυτό είναι ένα χρήσιμο πλαίσιο με το οποίο μπορούν οι επενδυτές να κατανοήσουν τις πιθανές επιπτώσεις στην αγορά εντός ενός παιχνιδιού στο οποίο οι Ευρωπαίοι δεν θα υποχωρήσουν.
Σύμφωνα με την Deutsche Bank, αν και η σύγκριση με την επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων στην Κύπρο είναι χρήσιμη, υπάρχει μια σειρά από παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη καθώς διαφοροποιούν την κατάσταση.
Ειδικότερα, υπάρχουν δύο παράγοντες που η επιβολή ελέγχων κεφαλαίου στην Ελλάδα θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο:
- Πρώτον, η οικονομία και το τραπεζικό σύστημα είναι πολύ μεγαλύτερα στην περίπτωση της Ελλάδας.
Η ελληνική οικονομία είναι 10 φορές το μέγεθος της κυπριακής οικονομίας, ενώ το τραπεζικό σύστημα έχει τετραπλάσιο μέγεθος από το κυπριακό τραπεζικό σύστημα
- Δεύτερον, η απόφαση για την επιβολή των ελέγχων κεφαλαίων στην Κύπρος από την κυπριακή κυβέρνηση, αλήφθη με τη συνεργασία των εταίρων της Ευρωζώνης.
Ωστόσο, η Deutsche Bank αναγνωρίζει ότι η Ευρωζώνη πλέον είναι πιο ισχυρή σε σχέση με τη θέση της κατά τις κυπριακές εξελίξεις.
Ειδικότερα:
- Η βασική θέση της περιφέρειας της ευρωζώνης έχει βελτιωθεί δραματικά.
- Εκτός από τους μόνιμους μηχανισμούς στήριξης η ΕΚΤ έχει αρχίσει το QE
- Η θέση του τραπεζικού συστήματος είναι πολύ πιο σταθερή και τα ανοίγματα του στην Ελλάδα έχουν μειωθεί
Αυτά τα στοιχεία περιορίζουν αισθητά την μετάδοση της κρίσης μέσω του τραπεζικού συστήματος.
Επιπλέον, η πλεονάζουσα ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα θα λειτουργήσει θετικά, καταλήγει η Deutsche Bank.

www.bankingnews.gr

Πρώτη ενημέρωση 11:12 3 Απριλίου του 2015

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης