Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Business Insider: Ακραίο σενάριο επιστροφής στη δραχμή επεξεργάζεται η ελληνική κυβέρνηση

Business Insider: Ακραίο σενάριο επιστροφής στη δραχμή επεξεργάζεται η ελληνική κυβέρνηση
Η απειλή που εξαπολύει η ελληνική κυβερνητική πηγή δεν θα προκαλέσει πανικό στις αγορές αλλά μόνο στην ελληνική αγορά
Για ένα ακραίο σενάριο επιστροφής της Ελλάδας στη δραχμή,  επικαλούμενο  κυβερνητική πηγή, κάνει λόγω το Business Insider.
Όπως αναφέρει η Ελλάδα θα πρέπει να πραγματοποιήσει πληρωμές μέσα στον Απρίλιο και η κατάσταση αυτή αποτελεί ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο.
Αυτό δείχνει και το πόσο άφραγκη είναι η χώρα λόγω της πιστωτικής ασφυξίας.
Η χώρα πρέπει να καταβάλλει 450 εκ ευρώ στο ΔΝΤ έως τις 9 Απριλίου.
Λίγες μέρες αργότερα, είναι η σειρά των 1,4 δις ευρώ σε έντοκα γραμμάτια 6 μήνης διάρκειας ενώ ακολουθεί κι άλλο 1 δις ευρώ επίσης σε έντοκα γραμμάτια.
Συνολικά, η Ελλάδα χρωστάει 3 δισ ευρώ έως το τέλος Μαΐου.
Όμως αδυνατεί να πληρώσει ακόμη και την δόση στο ΔΝΤ αν δεν καταφύγει σε στάση πληρωμών σε μισθούς και συντάξεις ενώ για να καλύψει ΔΝΤ και έντοκα θα χρειαστεί τα χρήματα των «θεσμών» της Ευρωζώνης, που η ελληνική κυβέρνηση αποφεύγει να αποκαλέσει «τρόικα» και είναι ουσιαστικά χρήματα φορολογουμένων άλλων χωρών.
Εάν όμως η Ελλάδα αποτύχει να αποπληρώσει το τρέχον χρέος της προς το ΔΝΤ θα έχει μόλις ένα μήνα περιθώριο έως ότου το Ταμείο ανακηρύξει τη χώρα πτωχευμένη.
Κι όλα αυτά όταν καμία άλλη χώρα δεν έχει μέχρι σήμερα «τολμήσει» να αρνηθεί την πληρωμή προς το ΔΝΤ.
Όμως η πτώχευση προς το ΔΝΤ θα σήμαινε και αποτυχία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (EFSF)  το οποίο σύμφωνα με την Bank of America  θα μπορούσε να ακυρώσει την παροχή  δανείων προς τη χώρα και να  απαιτήσει την αποπληρωμή του συνόλου του ποσού από την Ελλάδα.
Όπως αναφέρει ωστόσο η Telegraph, επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές η «αριστερή κυβέρνηση πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στη χρεοκοπία προς το ΔΝΤ ή απέναντι στον ίδιο της το λαό της».
Η εφημερίδα επικαλείται ακραίες απόψεις κυβερνητικού αξιωματούχου, όπως υποστηρίζει, ο οποίος μιλά καθαρά για σενάριο επιστροφής της χώρας στη δραχμή.
Οι ίδια πηγή αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση ίσως προχωρήσει σε μια «σιωπηρή καθυστέρηση» προς το ΔΝΤ γεγονός που όμως θα προκαλέσει αναστάτωση στις αγορές με τον χρόνο πλέον να  είναι καθαρά απέναντι της.
Ωστόσο, η πηγή που επικαλείται ο Telegraph φαίνεται να επιμένει ότι «οι κινήσεις αυτές οδηγούν την Ελλάδα σε ταπείνωση καθώς μας αναγκάζουν να επιλέξουμε είτε να εκτεθούμε απέναντι στο λαό μας ή να εξακολουθήσουμε την τοξική τους πολιτική. Θα κλείσουμε τις τράπεζες και θα τις ιδιωτικοποιήσουμε και όλοι πλέον γνωρίζουμε τι θα γίνει τότε» καταλήγει η ίδια πηγή.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις αυτές η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζει σχέδιο για μετάβαση στη δραχμή και εξόδου της από την Ευρωζώνη.
«Αυτό που επουδενί δεν πρόκειται να γίνουμε είναι προτεκτοράτο της ΕΕ» καταλήγει η πηγή.
Οι αξιωματούχοι στην Ευρώπη αλλά και διεθνώς πήραν τις αποφάσεις τους με γνώμονα τις αγορές.
Το 2011-2012 οι μετοχές καταποντίστηκαν όταν διαπιστώθηκε ότι η ελληνική οικονομία δεν πηγαίνει καλά.
Επικράτησε παράνοια και πανικός καθώς οι επενδυτές σε ολόκληρο τον κόσμο τρομοκρατήθηκαν ότι θα έχαναν τα χρήματα τους!
Κάτι τέτοιο όμως δεν πρόκειται να γίνει τώρα.
Το γερμανικό χρηματιστήριο ενισχύθηκε κατά 22% το πρώτο τετράμηνο του 2015 και κατά 100% τα τελευταία 3 χρόνια.
Οπότε η απειλή που εξαπολύει η ελληνική κυβερνητική πηγή μέσω του Telegraph δεν πρόκειται να προκαλέσει πανικό και αναστάτωση στις αγορές αλλά μόνο στην ελληνική αγορά.
Η επιστροφή στη δραχμή θα είναι καταστροφική για την Ελλάδα όταν μάλιστα οι έλληνες αγαπούν το ευρώ και θέλουν να παραμείνουν σε αυτό.

chart of the day, greece projected gdp, feb 21 2012

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης