Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Πιθανή η χρεοκοπία των ελληνικών τραπεζών - Θετική αλλά ανεπαρκής η πρόθεση για σύσταση bad bank

Fitch: Πιθανή η χρεοκοπία των ελληνικών τραπεζών - Θετική αλλά ανεπαρκής η πρόθεση για σύσταση bad bank
H δημιουργία μιας κακής τράπεζας θα έχει όφελος για τις ελληνικές τράπεζες, σε όρους ποιότητας στοιχείων ενεργητικού και ρευστότητας
Καταρχήν θετική χαρακτηρίζει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Fitch την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει στη σύσταση μιας κακής τράπεζας (bad bank).
Όπως επισημαίνει ο οίκος σε νέα έκθεσή του, ημερομηνίας 7 Απριλίου, η πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης για σύσταση bad bank συνιστά ένα θετικό βήμα στην κατεύθυνση εφαρμογής μεταρρυθμίσεων, γιατί αναγνωρίζει ότι τα υψηλά επίπεδα των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) υπονομεύουν τον δανεισμό.
Ωστόσο, η πρόταση των ελληνικών αρχών για τη δημιουργία bad bank εμφανίζεται ανεπαρκής σε σχέση με το μέγεθος των προβλημάτων με τα οποία βρίσκονται αντιμέτωπες οι ελληνικές τράπεζες.
Αυτό όμως δεν σημαίνει πως η δημιουργία μιας κακής τράπεζας δεν θα έχει όφελος για τις ελληνικές τράπεζες, σε όρους ποιότητας στοιχείων ενεργητικού και ρευστότητας.
"Η χρεοκοπία των ελληνικών τραπεζών είναι μια πραγματική πιθανότητα, όπως αυτό γίνεται αντιληπτό από τις αξιολογήσεις CCC που λαμβάνουν οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες", διαμηνύει ο οίκος στην έκθεσή του.
H Fitch προειδοποιεί πως τα NPLs στις ελληνικές τράπεζες έχουν ανέλθει σε δυσθεώρητα υψηλά επίπεδα, ενώ, παρουσιάζοντας τις εκτιμήσεις της, εκτιμά πως σωρευτικά Εθνική, Πειραιώς, Eurobank και Alpha Bank εμφάνισαν NPLs ύψους 72 δισ. ευρώ στα τέλη του 2014, αντιστοιχώντας επί της ουσίας στο 35% επί του συνόλου του δανειακού χαρτοφυλακίου των ελληνικών τραπεζών.
Η πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης για σύσταση bad bank, μέσω της χρήσης των επανομείναντων κεφαλαίων του ΤΧΣ, με στόχο τη διαχείριση του προβλήματος των NPLs κρίνεται κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση, αφού θα λειτουργήσει θετικά σε ό,τι αφορά την ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών.
Όμως η σύσταση μια κακής τράπεζας δεν μπορεί να αποτελέσει μια σημαντική λύση σε όλα τα προβλήματα των ελληνικών τραπεζών, αφού το μέγεθος των ΝPLs είναι πολύ υψηλότερο από τα κεφαλαιακά αποθέματα του TΧΣ.
Στη συνέχεια της έκθεσής της η Fitch προειδοποιεί πως το ισπανικό και ιρλανδικό μοντέλο κακής τράπεζας - τα οποία ήταν άμεσα συνδεδεμένα με το real estate - δεν μπορoύν να εφαρμοστούν στην περίπτωση της Ελλάδας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης