Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Μarketwatch: Στην Αν. Γερμανία να αναζητηθεί λύση για την Ελλάδα - Ομοιότητες και διαφορές

Μarketwatch: Στην Αν. Γερμανία να αναζητηθεί λύση για την Ελλάδα - Ομοιότητες και διαφορές
Σήμερα, Γερμανία και Ελλάδα μπορούν να θεωρηθούν δύο αντεστραμμένα είδωλα σε έναν καθρέφτη
Στην Ανατολική Γερμανία μπορεί να αναζητηθεί η λύση για την Ελλάδα, όπως αναφέρει σε νέο δημοσίευμά του το πρακτορείο Marketwatch, παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις που αφορούν στο ελληνικό ζήτημα.
Η οικονομική και πολιτική πόλωση μεταξύ της Ελλάδας και της Γερμανίας - της περισσότερο υπερχρεωμένης χώρας της Ευρωζώνης και της ισχυρότερης οικονομικά - εμφανίζει αρκετές ομοιότητες με τις εντάσεις μεταξύ Δυτικής και Ανατολικής Γερμανίας μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η επανένωση της Γερμανίας επετεύχθη το 1990, μετά από 41 ολόκληρα χρόνια διχασμού.
Σήμερα, Γερμανία και Ελλάδα μπορούν να θεωρηθούν δύο αντεστραμμένα είδωλα σε έναν καθρέφτη.
Η Γερμανία, από τη μια πλευρά, είναι το κράτος που κατόρθωσε να γίνει κράτος - πρότυπο σε όρους ευημερίας.
Η Ελλάδα, από την άλλη πλευρά, είναι το κράτος που κατόρθωσε να γίνει κράτος - πρότυπο σε όρους κακοδιαχείρισης και υπερχρέωσης.
Η Ελλάδα, σήμερα, έχει έναν αντίκτυπο στο σύνολο της Ευρωζώνης, πολύ μεγαλύτερο έναντι του μικρού της - σε όρους οικονομίας - μεγέθους.
Παρά την έντονη ενόχληση που αισθάνονται για τις δράσεις της ελληνικής κυβέρνησης, οι Γερμανοί δεν θεωρούν ότι η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει το ευρώ, ενώ ταυτόχρονα δεν μπορούν να εξαπολύσουν ευθεία επίθεση προς προς την Αθήνα.
Τι κρύβεται πίσω από αυτό;
Το ότι οι Γερμανοί αντιλαμβάνονται τις συνέπειες από τις θηριωδίες των Ναζί απέναντι στον ελληνικό λαό, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Ταυτόχρονα οι Γερμανοί αντιλαμβάνονται ότι έχουν βάλει το δικό τους λιθαράκι στο βουνό χρέους που ταλανίζει την Ελλάδα, χορηγώντας νέα δάνεια σε μια χώρα που όλοι ήξεραν ότι δεν είναι σε θέση να αποπληρώσει τα χρέη της.
Η Ελλάδα, όπως και η Ανατολική Γερμανία πριν από 25 χρόνια, οφείλει τεράστια ποσά στη γερμανική κυβέρνηση, τα οποία μπορούν να αποπληρωθούν μόνο εάν ο δανειζόμενος ανακάμψει.
Η νέα ελληνική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζει τα "τρωτά σημεία" της γερμανικής κυβέρνησης και παρά το γεγονός ότι οι εξαγγελίες της Αθήνας έχουν ενοχλήσει πολλούς στην Ευρώπη, έως έναν βαθμό έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς.
Ελλάδα και Γερμανία μπορούν να βρίσκονται σε εκ διαμέτρου αντίθετες κατευθύνσεις, καθώς το Βερολίνο επαναξιολογεί για το πόσο περισσότερο ή λιγότερο σταθερή θα είναι η Ευρωζώνη εάν η Ελλάδα παραμείνει μέλος της.
Αλλά η Ελλάδα θα αποχωρήσει από το ευρώ, μόνο εάν η Ευρωζώνη αντιληφθεί πως η Αθήνα αποτελεί παράγοντα αποσταθεροποίησης των γειτόνων της.
Τις εβδομάδες που προηγήθηκαν της πτώσης του Τείχους του Βερολίνου, αρκετοί Γερμανοί - μεταξύ των οποίων και ο νυν υπουργός Οικονομικών W. Schaeuble - εξέφραζαν φόβους πως η Σοβιετική Ένωση θα προχωρούσε σε στρατιωτική εισβολή, με τανκς και στρατεύματα στο Βερολίνο.
Ομοίως, σήμερα εκφράζονται φόβοι ότι η υπερβολικά σκληρή στάση των Ευρωπαίων απέναντι στην Αθήνα μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα στην "αγκαλιά" της Ρωσίας.
"Η Επανένωση της Γερμανίας το 1990 έλυσε πολλά προβλήματα.
Αλλά σήμερα δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις για το πως μπορεί να ξεπεραστεί η περίπλοκη συναισθηματική και ψυχολογική σχέση μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας", καταλήγει το πρακτορείο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης