Στη Μόσχα και τη συνάντηση Τσίπρα – Putin είναι στραμμένο το βλέμμα των διεθνών ΜΜΕ
Στο επίκεντρο του διεθνούς Τύπου βρίσκεται η σημαντική συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Ρωσίας Vladimir Putin.
Τα διεθνή ΜΜΕ εφιστούν την προσοχή στον Έλληνα πρωθυπουργό για τις συνέπειες της ενίσχυσης των δεσμών με τη Ρωσία ενώ τονίζουν τον εκνευρισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το «φλερτ» Αθήνας – Μόσχας.
Guardian
Να αποκρυπτογραφήσει τους λόγους της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Κρεμλίνο, επιχειρεί η βρετανική εφημερίδα Guardian.
Ο Α. Τσίπρας θα συναντηθεί σήμερα με τον πρόεδρο της Ρωσίας Vladimir Putin, με τη Δύση να «μαντεύει» εάν θα υπάρξει κάποια οικονομική συμφωνία Αθήνας – Μόσχας.
Ενδεχόμενη οικονομική βοήθεια από το Κρεμλίνο θα έδινε στην Αθήνα χώρο να ανασάνει, ωστόσο ο Vasily Koltashov, επικεφαλής του Ινστιτούτου Παγκοσμιοποίησης και Κοινωνικών Κινημάτων.
Επίσης ο Guardian σημειώνει ότι η ιστορία δεν ευνοεί μια ελληνορωσική συμφωνία. Την τελευταία φορά που μια χώρα της Μεσογείου επιχείρησε να λάβει βοήθεια από τη Μόσχα, υπό την πίεση των Ευρωπαίων, γύρισε πίσω με άδεια χέρια.
Το δημοσίευμα αναφέρεται βεβαίως στην περίπτωση της Κύπρου το 2013.
Την ίδια ώρα, τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Μόσχα, καθιστούν απίθανη μια συμφωνία για οικονομική βοήθεια.
Η ρωσική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 5% το 2015, μετά την κατάρρευση του ρουβλίου.
Ωστόσο δεν αποκλείεται να υπάρξει μια συμφωνία για άρση του εμπάργκο στις εισαγωγές ελληνικών τροφίμων, γεγονός που θα βοηθούσε τις ελληνικές επιχειρήσεις.
Αυτό θα ήταν ένα μεγάλο δώρο προς την Ελλάδα, σύμφωνα με τον Koltashov.
Deutsche Welle
Στη σημερινή συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Vladimir Putin εστιάζει σε σημερινό δημοσίευμα της η Deutsche Welle, η οποία διερωτάται αν η Ρωσία μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα.
Παράλληλα το δημοσίευμα, επισημαίνει ότι πολλοί πολιτικοί παρατηρητές εκφράζουν την ανησυχία τους για τον κίνδυνο διάσπασης του ενιαίου μετώπου της ΕΕ απέναντι στη Ρωσία ως προς το ουκρανικό ζήτημα.
Σύμφωνα με τη DW, οι κυρώσεις που έχει επιβάλει η ΕΕ στη Ρωσία έχουν σημαντικές επιπτώσεις και στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα , θέμα που αναμένεται να κυριαρχήσει στις συνομιλίες Τσίπρα – Putin.
«Η Ελλάδα δεν μπορεί να επιτύχει την άρση των κυρώσεων εναντίον της Μόσχας, αλλά θέλει να δείξει πως έχει συμμάχους και εκτός ΕΕ», επισημαίνει μιλώντας στη DW ο Michail Krutikhin από την επιχείρηση συμβούλων RusEnergy.
«Έστω και αυτό αρκεί για το Κρεμλίνο» επισημαίνει ο Michail Kasyanov, πρώην πρωθυπουργός της Ρωσίας και συμπρόεδρος του αντιπολιτευόμενου ρωσικού κόμματος RPR PARNAS.
«Επειδή η Ελλάδα δεν είναι σύμφωνη με την ενιαία γραμμή της ΕΕ, διαρρηγνύει με αυτό τον τρόπο την ευρωπαϊκή ενότητα.
Ο Putin απομονώθηκε από τον υπόλοιπο κόσμο και έχει σε αυτή την περίπτωση μόνο ένα στόχο: να καταστρέψει την ενδοευρωπαϊκή και υπεραντλαντική σταθερότητα.
Η Ρωσία θα ήθελε η ΕΕ να πάρει πίσω τις αποφάσεις της κι έτσι θα της απέμενε μόνο ένας εχθρός: οι ΗΠΑ» τονίζει ο Kasyanov.
Σύμφωνα με τον Krutikhin, η ρωσική ηγεσία έχει έναν ακόμα λόγο να προσεγγίσει την Ελλάδα.
«Στη Ρωσία λείπουν οι σύμμαχοι και οι ηγέτες οι οποίοι θα ήταν πρόθυμοι να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία.
Για την ρωσική ηγεσία είναι ένα όνειρο να βρουν κάποιον στην Ευρώπη ο οποίος είναι πρόθυμος να της σφίξει το χέρι.
Παρόμοια είναι όμως και η επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης.
Οι συνομιλίες έχουν στόχο να καταδείξουν ότι η Ελλάδα διαθέτει συμμάχους και ότι μπορεί να τα καταφέρει και χωρίς την βοήθεια της ΕΕ.
Υπάρχει η εντύπωση πως οι δύο πλευρές έχουν την επιθυμία μιας πολιτικής προσέγγισης» τονίζει ο Krutikhin.
Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι η Μόσχα προσπαθεί να εξαγοράσει την «αφοσίωση» ορισμένων χωρών στην Ευρώπη παρέχοντας δάνεια.
Όπως αναφέρει, δεν πρόκειται μόνο για την Ελλάδα, καθώς πρόσφατα η Ρωσία εγγυήθηκε δάνειο ύψους 10 δις ευρώ στην Ουγγαρία αλλά και το 2011 είχε δώσει δάνειο στην Κύπρο ύψους 2,5 δις ευρώ.
Κατά τον Alexander Knobel, ειδικό σε θέματα διεθνούς εμπορίου από το Ινστιτούτο Γκαϊντάρ για την Οικονομική Πολιτική, η Μόσχα δεν θα καταφέρει να εξαγοράσει την Ελλάδα, διότι η Ελλάδα είναι μακροπρόθεσμα συνδεδεμένη με την Ευρωζώνη.
Στη συνάντηση Τσίπρα - Putin θα τεθούν στο τραπέζι και θέματα ενεργειακής φύσης, ωστόσο ο Krutikhin πιστεύει πως ούτε σε αυτόν τον τομέα θα ληφθούν σημαντικές αποφάσεις.
Εντούτοις ίσως η Ρωσία προσφέρει στην Ελλάδα χαμηλότερες τιμές στο φυσικό αέριο.
Η Gazprom είχε ήδη μειώσει τις τιμές πέρυσι αλλά η μείωση αυτή δεν ήταν αρκετή σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση, η οποία ζητά περαιτέρω μείωση.
Όπως λέει ο Alexander Knobel οι ελληνικές επιχειρήσεις θα καταφέρουν να κερδίσουν ορισμένα πράγματα μιας και η Μόσχα θα ήθελε να χρησιμοποιήσει την Ελλάδα ως διασπαστικό στοιχείο μέσα στην ΕΕ.
Economist
Στην επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα αναφέρεται σε δημοσίευμά του το βρετανικό περιοδικό Economist.
Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, το «ρωσικό χαρτί» δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα με την ευρωζώνη.
«Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στη Μόσχα την ώρα που το μέλλον της χώρας στο ευρώ κρέμεται από μία κλωστή», σημειώνει ο Economist.
Και συνεχίζει εξηγώντας ότι οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους πιστωτές της για την απελευθέρωση της τελευταίας δόσης των δανείων διάσωσης, ύψους 7,2 δις. ευρώ δεν οδηγούν πουθενά, ακόμη και αν τα ταμεία αδειάζουν.
Η κυβέρνηση κάνει «επιδρομή» στα δημόσια ταμεία και καθυστερεί τις πληρωμές προς τους προμηθευτές της προκειμένου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της προς τους πιστωτές, κυρίως για να πληρώσει τη δόση των 458 εκατ. ευρώ που πρέπει να καταβάλει στο ΔΝΤ στις 9 Απριλίου και των 700 εκατ. ευρώ σε έντοκα γραμμάτια που κατέχουν ξένοι επενδυτές, που θεωρείται απίθανο να μετακυλιστούν την επόμενη εβδομάδα, εξηγεί το δημοσίευμα.
Ωστόσο σύντομα θα χρειαστεί μια σωστή χρηματοδοτική στρατηγική.
Η Ρωσία δεν μπορεί να προσφέρει οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, κάποιοι Ευρωπαίοι φοβούνται ότι ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί πως τα χρήματα της Ρωσίας μπορούν να λύσουν τα προβλήματά του.
Επίσης η Ε.Ε. των 28 πρέπει να συμφωνήσει ομόφωνα στην ανανέωση των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας για την επιθετικότητά της στην Ουκρανία, πριν τη λήξη τους τον προσεχή Ιούλιο.
Η Ελλάδα έχει ιστορικούς δεσμούς με τη Ρωσία, η οποία αποτελεί τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της χώρας, και ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει υποστηρίξει ότι οι κυρώσεις δεν οδηγούν πουθενά.
Θα προσφέρει στον Putin ένα βέτο, σε αντάλλαγμα οικονομικής βοήθειας, διερωτάται ο Economist.
«Πιθανότατα όχι για τρεις λόγους.
Πρώτον, τα οικονομικά προβλήματα της Ρωσίας σημαίνουν ότι η χώρα δεν είναι σε θέση να παράσχει στην Ελλάδα κάτι περισσότερο από μια συμβολική οικονομική βοήθεια.
Δεύτερον, παρά την αλαζονεία που δείχνει δημοσίως, πίσω από κλειστές πόρτες ο κ. Τσίπρας δεν έχει απειλήσει στα σοβαρά να υπονομεύσει την κοινή θέση της ΕΕ, σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους.
Και τρίτον, οι ηγέτες της Ευρώπης πιθανότατα θα συζητήσουν το αν θα παρατείνουν τις κυρώσεις τους σε Σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Ιουνίου.
Συμπτωματικά, η παράταση της διάσωσης που συμφώνησε η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα τον Φεβρουάριο θα λήξει λίγες ημέρες αργότερα, και η Ελλάδα έχει να πληρώσει ομόλογα τον Ιούλιο , πληρωμή την οποία δεν θα μπορέσει να καταβάλει αν δεν έχει περαιτέρω βοήθεια.
Οι πιστωτές της Ελλάδας δεν θα ενδιαφέρονταν να παράσχουν ένα τρίτο πακέτο διάσωσης αν η Ελλάδα απειλούσε να τινάξει στον αέρα την ρωσική στρατηγική της ΕΕ.
Ο κ. Τσίπρας μπορεί να μην έχει αποδειχθεί τόσο έξυπνος, όμως ακόμα και αυτός διαθέτει καλύτερη αίσθηση του χρόνου», σημειώνει το βρετανικό περιοδικό.
Τι θα ζητήσει ο Τσίπρας από τον Putin
Τι θα ζητήσει ο Έλληνας πρωθυπουργός από τον Ρώσο πρόεδρο, εφόσον δεν μπορεί να στηριχθεί σε οικονομική βοήθεια από τη Μόσχα;
Σύμφωνα με τον Economist, οι συζητήσεις θα καλύψουν τον τομέα της ενέργειας και άλλες προτάσεις συνεργασίας.
Ενδεχομένως να ζητήσει από τη Ρωσία να χαλαρώσει το εμπάργκο στις εξαγωγές ελληνικών αγροτικών προϊόντων –αν και μια τέτοια ειδική μεταχείριση δεν θα ευχαριστούσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η επίσκεψη του κ. Τσίπρα στέλνει ένα μήνυμα στους έλληνες ψηφοφόρους και βουλευτές ότι η κυβέρνησή του διατηρεί ανοικτές τις γεωπολιτικές επιλογές της, γεγονός όμως που προκαλεί εκνευρισμό στην Ευρώπη.
WSJ
Με αρνητική διάθεση παρακολουθεί η Κομισιόν τις τελευταίες κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος θα συναντηθεί με τον Vladimir Putin.
Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, η Κομισιόν εμφανίζεται ενοχλημένη από την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Ρωσία, δεδομένης μάλιστα και της σκληρής κριτικής της Αθήνας στην επιβολή κυρώσεων στη Μόσχα.
Σύμφωνα με Έλληνες αξιωματούχους, ο Αλ. Τσίπρας θα ζητήσει από τον Ρώσο πρόεδρο την εξαίρεση των ελληνικών αγροτικών προϊόντων από τις κυρώσεις της Ρωσίας εναντίον της Ε.Ε.
Παράλληλα, θα επαναλάβει το αίτημα μείωσης της τιμής του ρωσικού φυσικού αερίου.
«Πάντως, καμία απόφαση δεν αναμένεται να ληφθεί στην αυριανή συνάντηση» αναφέρει η Wall Street Journal.
Από την πλευρά της Κομισιόν, ο εκπρόσωπος Daniel Rosario καυτηριάζει τις κινήσεις του Αλ. Τσίπρα, τονίζοντας πως η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να τηρεί ενιαία στάση έναντι των εμπορικών της εταίρων.
Πάντως, η αμερικανική εφημερίδα επισημαίνει πως η Ρωσία δεν διατηρεί καλές σχέσεις μόνο με την Ελλάδα, καθώς ανάλογους δεσμούς έχει αναπτύσσει και με την Κύπρο και με την Ουγγαρία.
New York Times
Να μην εμπιστευθεί τον πρόεδρο της Ρωσίας, V. Putin προειδοποιούν τον Αλέξη Τσίπρα με σημερινό άρθρο τους οι New York Times.
Η αμερικανική εφημερίδα τονίζει πως εν μέσω των οξύτατων οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει η Αθήνα, ο πρωθυπουργός θα μπορούσε να πέσει στην παγίδα του να ζητήσει οικονομική βοήθεια από τη Ρωσία κατά την επερχόμενη επίσκεψή του στη Μόσχα.
«Η ελληνική κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με μια σειρά από δύσκολες προκλήσεις. Πρέπει να βρει τα χρήματα γι να αποπληρώσει χρέη, να τονώσει την κατεστραμμένη οικονομία της και να επαναδιαπραγματευθεί τις δανειακές συμφωνίες με τις άλλες χώρες στην ευρωζώνη. Δεδομένων των δυσκολιών αυτών, μπορεί να είναι δελεαστικό, αν και άστοχο, να ζητήσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας οικονομική ή άλλη στήριξη από τον Ρώσο πρόεδρο, V. Putin» αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Ωστόσο γίνεται αναφορά και στους στενούς ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς που έχουν η Ελλάδα και η Ρωσία που βασίζονται εν μέρει στην κοινή θρησκεία της ορθοδοξίας.
Από την άποψη αυτή δεν αποτελεί έκπληξη ότι ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τον κ. V. Putin, όμως, η χρονική στιγμή της επίσκεψης του κ. Τσίπρα, μόλις μια ημέρα πριν την διορία για την καταβολή δόσης 458 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ, καθώς και η κριτική που άσκησε στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, έχουν δημιουργήσει σύμφωνα με τους NYT ερωτήματα σχετικά με τις πραγματικές του επιδιώξεις.
Η ανησυχία σχετικά με τη στάση που θα κρατήσει η Αθήνα εντείνεται από την πάγια τακτική του Putin να εκμεταλλεύεται προς όφελος του τα ρήγματα στο εσωτερικό της Ευρώπης. Πρόσφατα, η χώρα του έκλεισε ναυτική συμφωνία με την Κύπρο, τον περασμένο χρόνο Ρωσική τράπεζα δάνεισε χρήματα στο αντιευρωπαϊκό κόμμα της Lepen στη Γαλλία, ενώ η κυβέρνηση Orban στην Ουγγαρία έχει μετατραπεί σε στενό σύμμαχο του Κρεμλίνου.
Σε περίπτωση που ο κ. Τσίπρας συνάψει συμφωνίες οικονομικού ή επιχειρηματικού ενδιαφέροντος με τον Putin, θα μπορούσε να ψυχράνει ακόμα περισσότερο τις σχέσεις του με τον πυρήνα της Ευρώπης ο οποίος επιθυμεί ένα κοινό μέτωπο εναντίον της Ρωσίας, τονίζει ο αρθρογράφος.
Το άρθρο των New York Times κλείνει με την σημείωση πως η πλειοψηφία των Ελλήνων επιθυμεί την παραμονή της χώρας στο ευρώ, καθώς και με μία προειδοποίηση προς τον κ. Τσίπρα, o οποίος «πρέπει να είναι προσεκτικός ώστε να μην χρησιμοποιηθεί άθελά του από τον Putin με σκοπό να τορπιλιστεί η ενότητα της Ευρώπης».
www.bankingnews.gr
Τα διεθνή ΜΜΕ εφιστούν την προσοχή στον Έλληνα πρωθυπουργό για τις συνέπειες της ενίσχυσης των δεσμών με τη Ρωσία ενώ τονίζουν τον εκνευρισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το «φλερτ» Αθήνας – Μόσχας.
Guardian
Να αποκρυπτογραφήσει τους λόγους της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Κρεμλίνο, επιχειρεί η βρετανική εφημερίδα Guardian.
Ο Α. Τσίπρας θα συναντηθεί σήμερα με τον πρόεδρο της Ρωσίας Vladimir Putin, με τη Δύση να «μαντεύει» εάν θα υπάρξει κάποια οικονομική συμφωνία Αθήνας – Μόσχας.
Ενδεχόμενη οικονομική βοήθεια από το Κρεμλίνο θα έδινε στην Αθήνα χώρο να ανασάνει, ωστόσο ο Vasily Koltashov, επικεφαλής του Ινστιτούτου Παγκοσμιοποίησης και Κοινωνικών Κινημάτων.
Επίσης ο Guardian σημειώνει ότι η ιστορία δεν ευνοεί μια ελληνορωσική συμφωνία. Την τελευταία φορά που μια χώρα της Μεσογείου επιχείρησε να λάβει βοήθεια από τη Μόσχα, υπό την πίεση των Ευρωπαίων, γύρισε πίσω με άδεια χέρια.
Το δημοσίευμα αναφέρεται βεβαίως στην περίπτωση της Κύπρου το 2013.
Την ίδια ώρα, τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Μόσχα, καθιστούν απίθανη μια συμφωνία για οικονομική βοήθεια.
Η ρωσική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 5% το 2015, μετά την κατάρρευση του ρουβλίου.
Ωστόσο δεν αποκλείεται να υπάρξει μια συμφωνία για άρση του εμπάργκο στις εισαγωγές ελληνικών τροφίμων, γεγονός που θα βοηθούσε τις ελληνικές επιχειρήσεις.
Αυτό θα ήταν ένα μεγάλο δώρο προς την Ελλάδα, σύμφωνα με τον Koltashov.
Deutsche Welle
Στη σημερινή συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Vladimir Putin εστιάζει σε σημερινό δημοσίευμα της η Deutsche Welle, η οποία διερωτάται αν η Ρωσία μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα.
Παράλληλα το δημοσίευμα, επισημαίνει ότι πολλοί πολιτικοί παρατηρητές εκφράζουν την ανησυχία τους για τον κίνδυνο διάσπασης του ενιαίου μετώπου της ΕΕ απέναντι στη Ρωσία ως προς το ουκρανικό ζήτημα.
Σύμφωνα με τη DW, οι κυρώσεις που έχει επιβάλει η ΕΕ στη Ρωσία έχουν σημαντικές επιπτώσεις και στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα , θέμα που αναμένεται να κυριαρχήσει στις συνομιλίες Τσίπρα – Putin.
«Η Ελλάδα δεν μπορεί να επιτύχει την άρση των κυρώσεων εναντίον της Μόσχας, αλλά θέλει να δείξει πως έχει συμμάχους και εκτός ΕΕ», επισημαίνει μιλώντας στη DW ο Michail Krutikhin από την επιχείρηση συμβούλων RusEnergy.
«Έστω και αυτό αρκεί για το Κρεμλίνο» επισημαίνει ο Michail Kasyanov, πρώην πρωθυπουργός της Ρωσίας και συμπρόεδρος του αντιπολιτευόμενου ρωσικού κόμματος RPR PARNAS.
«Επειδή η Ελλάδα δεν είναι σύμφωνη με την ενιαία γραμμή της ΕΕ, διαρρηγνύει με αυτό τον τρόπο την ευρωπαϊκή ενότητα.
Ο Putin απομονώθηκε από τον υπόλοιπο κόσμο και έχει σε αυτή την περίπτωση μόνο ένα στόχο: να καταστρέψει την ενδοευρωπαϊκή και υπεραντλαντική σταθερότητα.
Η Ρωσία θα ήθελε η ΕΕ να πάρει πίσω τις αποφάσεις της κι έτσι θα της απέμενε μόνο ένας εχθρός: οι ΗΠΑ» τονίζει ο Kasyanov.
Σύμφωνα με τον Krutikhin, η ρωσική ηγεσία έχει έναν ακόμα λόγο να προσεγγίσει την Ελλάδα.
«Στη Ρωσία λείπουν οι σύμμαχοι και οι ηγέτες οι οποίοι θα ήταν πρόθυμοι να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία.
Για την ρωσική ηγεσία είναι ένα όνειρο να βρουν κάποιον στην Ευρώπη ο οποίος είναι πρόθυμος να της σφίξει το χέρι.
Παρόμοια είναι όμως και η επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης.
Οι συνομιλίες έχουν στόχο να καταδείξουν ότι η Ελλάδα διαθέτει συμμάχους και ότι μπορεί να τα καταφέρει και χωρίς την βοήθεια της ΕΕ.
Υπάρχει η εντύπωση πως οι δύο πλευρές έχουν την επιθυμία μιας πολιτικής προσέγγισης» τονίζει ο Krutikhin.
Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι η Μόσχα προσπαθεί να εξαγοράσει την «αφοσίωση» ορισμένων χωρών στην Ευρώπη παρέχοντας δάνεια.
Όπως αναφέρει, δεν πρόκειται μόνο για την Ελλάδα, καθώς πρόσφατα η Ρωσία εγγυήθηκε δάνειο ύψους 10 δις ευρώ στην Ουγγαρία αλλά και το 2011 είχε δώσει δάνειο στην Κύπρο ύψους 2,5 δις ευρώ.
Κατά τον Alexander Knobel, ειδικό σε θέματα διεθνούς εμπορίου από το Ινστιτούτο Γκαϊντάρ για την Οικονομική Πολιτική, η Μόσχα δεν θα καταφέρει να εξαγοράσει την Ελλάδα, διότι η Ελλάδα είναι μακροπρόθεσμα συνδεδεμένη με την Ευρωζώνη.
Στη συνάντηση Τσίπρα - Putin θα τεθούν στο τραπέζι και θέματα ενεργειακής φύσης, ωστόσο ο Krutikhin πιστεύει πως ούτε σε αυτόν τον τομέα θα ληφθούν σημαντικές αποφάσεις.
Εντούτοις ίσως η Ρωσία προσφέρει στην Ελλάδα χαμηλότερες τιμές στο φυσικό αέριο.
Η Gazprom είχε ήδη μειώσει τις τιμές πέρυσι αλλά η μείωση αυτή δεν ήταν αρκετή σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση, η οποία ζητά περαιτέρω μείωση.
Όπως λέει ο Alexander Knobel οι ελληνικές επιχειρήσεις θα καταφέρουν να κερδίσουν ορισμένα πράγματα μιας και η Μόσχα θα ήθελε να χρησιμοποιήσει την Ελλάδα ως διασπαστικό στοιχείο μέσα στην ΕΕ.
Economist
Στην επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα αναφέρεται σε δημοσίευμά του το βρετανικό περιοδικό Economist.
Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, το «ρωσικό χαρτί» δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα με την ευρωζώνη.
«Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στη Μόσχα την ώρα που το μέλλον της χώρας στο ευρώ κρέμεται από μία κλωστή», σημειώνει ο Economist.
Και συνεχίζει εξηγώντας ότι οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους πιστωτές της για την απελευθέρωση της τελευταίας δόσης των δανείων διάσωσης, ύψους 7,2 δις. ευρώ δεν οδηγούν πουθενά, ακόμη και αν τα ταμεία αδειάζουν.
Η κυβέρνηση κάνει «επιδρομή» στα δημόσια ταμεία και καθυστερεί τις πληρωμές προς τους προμηθευτές της προκειμένου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της προς τους πιστωτές, κυρίως για να πληρώσει τη δόση των 458 εκατ. ευρώ που πρέπει να καταβάλει στο ΔΝΤ στις 9 Απριλίου και των 700 εκατ. ευρώ σε έντοκα γραμμάτια που κατέχουν ξένοι επενδυτές, που θεωρείται απίθανο να μετακυλιστούν την επόμενη εβδομάδα, εξηγεί το δημοσίευμα.
Ωστόσο σύντομα θα χρειαστεί μια σωστή χρηματοδοτική στρατηγική.
Η Ρωσία δεν μπορεί να προσφέρει οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, κάποιοι Ευρωπαίοι φοβούνται ότι ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί πως τα χρήματα της Ρωσίας μπορούν να λύσουν τα προβλήματά του.
Επίσης η Ε.Ε. των 28 πρέπει να συμφωνήσει ομόφωνα στην ανανέωση των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας για την επιθετικότητά της στην Ουκρανία, πριν τη λήξη τους τον προσεχή Ιούλιο.
Η Ελλάδα έχει ιστορικούς δεσμούς με τη Ρωσία, η οποία αποτελεί τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της χώρας, και ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει υποστηρίξει ότι οι κυρώσεις δεν οδηγούν πουθενά.
Θα προσφέρει στον Putin ένα βέτο, σε αντάλλαγμα οικονομικής βοήθειας, διερωτάται ο Economist.
«Πιθανότατα όχι για τρεις λόγους.
Πρώτον, τα οικονομικά προβλήματα της Ρωσίας σημαίνουν ότι η χώρα δεν είναι σε θέση να παράσχει στην Ελλάδα κάτι περισσότερο από μια συμβολική οικονομική βοήθεια.
Δεύτερον, παρά την αλαζονεία που δείχνει δημοσίως, πίσω από κλειστές πόρτες ο κ. Τσίπρας δεν έχει απειλήσει στα σοβαρά να υπονομεύσει την κοινή θέση της ΕΕ, σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους.
Και τρίτον, οι ηγέτες της Ευρώπης πιθανότατα θα συζητήσουν το αν θα παρατείνουν τις κυρώσεις τους σε Σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Ιουνίου.
Συμπτωματικά, η παράταση της διάσωσης που συμφώνησε η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα τον Φεβρουάριο θα λήξει λίγες ημέρες αργότερα, και η Ελλάδα έχει να πληρώσει ομόλογα τον Ιούλιο , πληρωμή την οποία δεν θα μπορέσει να καταβάλει αν δεν έχει περαιτέρω βοήθεια.
Οι πιστωτές της Ελλάδας δεν θα ενδιαφέρονταν να παράσχουν ένα τρίτο πακέτο διάσωσης αν η Ελλάδα απειλούσε να τινάξει στον αέρα την ρωσική στρατηγική της ΕΕ.
Ο κ. Τσίπρας μπορεί να μην έχει αποδειχθεί τόσο έξυπνος, όμως ακόμα και αυτός διαθέτει καλύτερη αίσθηση του χρόνου», σημειώνει το βρετανικό περιοδικό.
Τι θα ζητήσει ο Τσίπρας από τον Putin
Τι θα ζητήσει ο Έλληνας πρωθυπουργός από τον Ρώσο πρόεδρο, εφόσον δεν μπορεί να στηριχθεί σε οικονομική βοήθεια από τη Μόσχα;
Σύμφωνα με τον Economist, οι συζητήσεις θα καλύψουν τον τομέα της ενέργειας και άλλες προτάσεις συνεργασίας.
Ενδεχομένως να ζητήσει από τη Ρωσία να χαλαρώσει το εμπάργκο στις εξαγωγές ελληνικών αγροτικών προϊόντων –αν και μια τέτοια ειδική μεταχείριση δεν θα ευχαριστούσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η επίσκεψη του κ. Τσίπρα στέλνει ένα μήνυμα στους έλληνες ψηφοφόρους και βουλευτές ότι η κυβέρνησή του διατηρεί ανοικτές τις γεωπολιτικές επιλογές της, γεγονός όμως που προκαλεί εκνευρισμό στην Ευρώπη.
WSJ
Με αρνητική διάθεση παρακολουθεί η Κομισιόν τις τελευταίες κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος θα συναντηθεί με τον Vladimir Putin.
Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, η Κομισιόν εμφανίζεται ενοχλημένη από την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Ρωσία, δεδομένης μάλιστα και της σκληρής κριτικής της Αθήνας στην επιβολή κυρώσεων στη Μόσχα.
Σύμφωνα με Έλληνες αξιωματούχους, ο Αλ. Τσίπρας θα ζητήσει από τον Ρώσο πρόεδρο την εξαίρεση των ελληνικών αγροτικών προϊόντων από τις κυρώσεις της Ρωσίας εναντίον της Ε.Ε.
Παράλληλα, θα επαναλάβει το αίτημα μείωσης της τιμής του ρωσικού φυσικού αερίου.
«Πάντως, καμία απόφαση δεν αναμένεται να ληφθεί στην αυριανή συνάντηση» αναφέρει η Wall Street Journal.
Από την πλευρά της Κομισιόν, ο εκπρόσωπος Daniel Rosario καυτηριάζει τις κινήσεις του Αλ. Τσίπρα, τονίζοντας πως η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να τηρεί ενιαία στάση έναντι των εμπορικών της εταίρων.
Πάντως, η αμερικανική εφημερίδα επισημαίνει πως η Ρωσία δεν διατηρεί καλές σχέσεις μόνο με την Ελλάδα, καθώς ανάλογους δεσμούς έχει αναπτύσσει και με την Κύπρο και με την Ουγγαρία.
New York Times
Να μην εμπιστευθεί τον πρόεδρο της Ρωσίας, V. Putin προειδοποιούν τον Αλέξη Τσίπρα με σημερινό άρθρο τους οι New York Times.
Η αμερικανική εφημερίδα τονίζει πως εν μέσω των οξύτατων οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει η Αθήνα, ο πρωθυπουργός θα μπορούσε να πέσει στην παγίδα του να ζητήσει οικονομική βοήθεια από τη Ρωσία κατά την επερχόμενη επίσκεψή του στη Μόσχα.
«Η ελληνική κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με μια σειρά από δύσκολες προκλήσεις. Πρέπει να βρει τα χρήματα γι να αποπληρώσει χρέη, να τονώσει την κατεστραμμένη οικονομία της και να επαναδιαπραγματευθεί τις δανειακές συμφωνίες με τις άλλες χώρες στην ευρωζώνη. Δεδομένων των δυσκολιών αυτών, μπορεί να είναι δελεαστικό, αν και άστοχο, να ζητήσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας οικονομική ή άλλη στήριξη από τον Ρώσο πρόεδρο, V. Putin» αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Ωστόσο γίνεται αναφορά και στους στενούς ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς που έχουν η Ελλάδα και η Ρωσία που βασίζονται εν μέρει στην κοινή θρησκεία της ορθοδοξίας.
Από την άποψη αυτή δεν αποτελεί έκπληξη ότι ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τον κ. V. Putin, όμως, η χρονική στιγμή της επίσκεψης του κ. Τσίπρα, μόλις μια ημέρα πριν την διορία για την καταβολή δόσης 458 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ, καθώς και η κριτική που άσκησε στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, έχουν δημιουργήσει σύμφωνα με τους NYT ερωτήματα σχετικά με τις πραγματικές του επιδιώξεις.
Η ανησυχία σχετικά με τη στάση που θα κρατήσει η Αθήνα εντείνεται από την πάγια τακτική του Putin να εκμεταλλεύεται προς όφελος του τα ρήγματα στο εσωτερικό της Ευρώπης. Πρόσφατα, η χώρα του έκλεισε ναυτική συμφωνία με την Κύπρο, τον περασμένο χρόνο Ρωσική τράπεζα δάνεισε χρήματα στο αντιευρωπαϊκό κόμμα της Lepen στη Γαλλία, ενώ η κυβέρνηση Orban στην Ουγγαρία έχει μετατραπεί σε στενό σύμμαχο του Κρεμλίνου.
Σε περίπτωση που ο κ. Τσίπρας συνάψει συμφωνίες οικονομικού ή επιχειρηματικού ενδιαφέροντος με τον Putin, θα μπορούσε να ψυχράνει ακόμα περισσότερο τις σχέσεις του με τον πυρήνα της Ευρώπης ο οποίος επιθυμεί ένα κοινό μέτωπο εναντίον της Ρωσίας, τονίζει ο αρθρογράφος.
Το άρθρο των New York Times κλείνει με την σημείωση πως η πλειοψηφία των Ελλήνων επιθυμεί την παραμονή της χώρας στο ευρώ, καθώς και με μία προειδοποίηση προς τον κ. Τσίπρα, o οποίος «πρέπει να είναι προσεκτικός ώστε να μην χρησιμοποιηθεί άθελά του από τον Putin με σκοπό να τορπιλιστεί η ενότητα της Ευρώπης».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών