Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Το roll over δεν θα βοηθήσει την Ελλάδα να αντιμετωπίσει το χρέος της, υποστηρίζει ο Economist

Το roll over δεν θα βοηθήσει την Ελλάδα να αντιμετωπίσει το χρέος της, υποστηρίζει ο Economist
Από τη μεριά του, το περιοδικό Economist θεωρεί ότι το roll over των ελληνικών ομολόγων δεν θα βοηθήσει ιδιαίτερα την Ελλάδα, αλλά μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τις τράπεζες – πιστωτές.
Σύμφωνα με το περιοδικό το σχέδιο είναι έτσι δομημένο που πρακτικά μειώνει τις πιθανές απώλειες των τραπεζών που θα κατέγραφαν σε μία τελική χρεοκοπία της Ελλάδας. Μετά την εφαρμογή του σχεδίου οι πιστωτές θα έχουν τη δυνατότητα να πάρουν σημαντικό μέρος του κεφαλαίου τους πίσω, ή ακόμη και όλο, εάν τελικά η χώρα ανακάμψει.
Για να γίνει ελκυστική η μετακύλιση των θέσεων των ιδιωτών επενδυτών στα ελληνικά ομόλογα, οι Ευρωπαίοι, και ιδιαίτερα η Ελλάδα θα πρέπει να προτείνουν ελκυστικά επιτόκια στους πιστωτές, τα οποία δεν αποκλείεται να φτάσουν ακόμη και το 8%. Το ποσοστό αυτό προκύπτει από το 5,5% των 30ετών ελληνικών ομολόγων συν ένα 2,5% σε περίπτωση που υπάρξει ανάπτυξη στη χώρα.
Σύμφωνα με τον Economist, δεδομένου του ότι η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει την απόδοση για ολόκληρο το δανεισμό, αλλά θα χρησιμοποιήσει, θα περιέλθει στα χέρια της τελικά, μόνο ένα μέρος των χρημάτων, το γαλλικό σχέδιο δεν φαίνεται να είναι και τόσο αποδοτικό στη διάσωση της. Μάλιστα, ούτε μειώνει το χρέος αλλά ούτε και απλοποιεί τις διαδικασίες σε περίπτωση που η χώρα θελήσει να προχωρήσει σε μία αποτελεσματική αναδιάρθρωση χρέους, καταλήγει το άρθρο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης