Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bloomberg: Τα hedge funds αποφεύγουν τα ριψοκίνδυνα ελληνικά ομόλογα - Τι άλλαξε μέσα σε έναν χρόνο

Bloomberg: Τα hedge funds αποφεύγουν τα ριψοκίνδυνα ελληνικά ομόλογα - Τι άλλαξε μέσα σε έναν χρόνο
Πέρυσι τέτοια εποχή οι επενδυτές πανηγύριζαν για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές...
Καθώς η Ελλάδα φλερτάρει για άλλη μια φορά με τη χρεοκοπία, τα ελληνικά ομόλογα είναι παγιδευμένα και ριψοκίνδυνα για τα περισσότερα mutual funds, ενώ παράλληλα όχι αρκετά φθηνά για άλλους επενδυτές, σχολιάζει το πρακτορείο Bloomberg σε σημερινό του δημοσίευμα.
Ένα χρόνο πριν, οι διαχειριστές πανηγύριζαν για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές μετά από τέσσερα χρόνια.
Τα σημάδια οικονομικής ανάκαμψης υπό την κυβέρνηση Σαμαρά η οποία στήριζε τις περικοπές, οδηγούσε τους επενδυτές, όπως η Invesco Asset Management και η BlackRock στα ελληνικά ομόλογα.
Πολλοί εξ αυτών έχουν εγκαταλείψει πλέον τα ελληνικά ομόλογα, λόγω της διαμάχης ανάμεσα στη νέα ελληνική κυβέρνηση που τάσσεται κατά της λιτότητας και των πιστωτών, γεγονός που εντείνει τον φόβο για ενδεχόμενο έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, σημειώνει το Bloomberg.
«Ήρθε η ώρα να αποχωρήσουμε από την ελληνική αγορά ομολόγων», σχολιάζει ο Hartwig Kos, fund manager της Baring Asset Management στο Λονδίνο.
«Φοβάμαι ότι οι ελληνικές αρχές οδεύουν προς ένα ατύχημα το οποίο θα προκαλέσει Grexit.
Ωστόσο μόλις λυθούν οι διαφορές με τους πιστωτές, θα ξαναμπώ οπωσδήποτε στην αγορά ελληνικών ομολόγων», προσθέτει.
Οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων έχουν αυξηθεί κατά 340 μονάδες βάσης ή 3,4% από τις 24 Ιανουαρίου 2015 που ανέλαβε την εξουσία ο Αλέξης Τσίπρας.
Η Greylock Capital Management ήταν μεταξύ των hedge funds που επένδυσαν σε ελληνικά ομόλογα, αμέσως μόλις υποχώρησαν οι τιμές μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου.
Ο Hans Humes, ιδρυτής του fund που διαχειρίζεται 780 εκατ. δολ. δηλώνει ότι αναμένει την πορεία των διαπραγματεύσεων προκειμένου να αποφασίσει εάν θα αυξήσει την έκθεσή του σε ελληνικό χρέος.
Η Greylock έχει ακόμη στην κατοχή της ελληνικά ομόλογα, ωστόσο μείωσε την επένδυσή της τον προηγούμενο μήνα, λόγω του αυξημένου ρίσκου αποτυχίας των διαπραγματεύσεων.
Μεταξύ των επενδυτών που εξακολουθούν να έχουν στην κατοχή τους ελληνικά ομόλογα είναι και η Adelante Asset Management.
Ο Nicholas Wall co-manager της Invesco European Bond Fund, εκτιμά ότι η κυβέρνηση Τσίπρα θα βρεθεί υπό πίεση εάν η Ελλάδα αναγκαστεί να υπογράψει ένα τρίτο πακέτο διάσωσης.
Έως ότου συμβεί αυτό ή μέχρι η Ελλάδα να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που επιθυμούν οι δανειστές, η Invesco είναι απίθανο να επενδύσει ξανά σε ελληνικά ομόλογα.
Η Natixis Asset Management, έχει να επενδύσει σε ελληνικά ομόλογα από το 2011 και δεν προτίθεται να το κάνει για όσο διάστημα επικρατεί η αβεβαιότητα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης