Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΔΝΤ: NPLs και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις… τα «κλειδιά» της επιτυχίας του QE της ΕΚΤ

ΔΝΤ: NPLs και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις… τα «κλειδιά» της επιτυχίας του QE της ΕΚΤ
"Η αποτυχημένη στήριξη της νομισματικής πολιτικής θα καταστήσει την ευρωπαϊκή οικονομία ευάλωτη σε μία σειρά κινδύνων"
Προειδοποιήσεις για την ποσοτική χαλάρωση (QE) της ΕΚΤ απευθύνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθιστώντας αναγκαία την υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και τη διευθέτηση του φλέγοντος ζητήματος των προβληματικών δανείων.
Ειδικότερα, σύμφωνα με νέα έκθεση του ΔΝΤ, η ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ μπορεί να οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση της οικονομίας και των αγορών, εάν δεν συνοδευτεί από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και μέτρα αντιμετώπισης του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων.
«Η αποτυχημένη στήριξη της νομισματικής πολιτικής θα καταστήσει την ευρωπαϊκή οικονομία ευάλωτη σε μία σειρά κινδύνων, όπως η αύξηση των αποπληθωριστικών πιέσεων, η υπερχρέωση του ιδιωτικού τομέα και η δυσμενής κατάσταση των τραπεζικών ισολογισμών» προειδοποιεί αυστηρά το ΔΝΤ.
«Αν και το QE έχει σχεδιαστεί για να ενισχύσει τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της οικονομίας, θέτει σοβαρές προκλήσεις στους θεσμικούς επενδυτές, προσθέτοντας κινδύνους στους εταιρικούς ισολογισμούς» εξηγεί εν συνεχεία.
Κλειδί για την επιτυχία του QE στην Ευρώπη, συνεχίζει, συνιστά η επιτυχής αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ευρωπαϊκών τραπεζών, εκ των οποίων τα 900 δισ. ευρώ βρίσκονται συγκεντρωμένα σε Κύπρο, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ιταλία, Πορτογαλία και Σλοβενία.
Καταλήγοντας, προειδοποιεί πως τα χαμηλά επιτόκια της ΕΚΤ θέτουν σημαντικές προκλήσεις στις ασφαλιστικές εταιρείες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης