Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Μεγάλη πρόκληση για την Ελλάδα η πληρωμή του ΔΝΤ στις 12 Μαΐου – Αυξάνονται οι πιέσεις για συμφωνία

Goldman Sachs: Μεγάλη πρόκληση για την Ελλάδα η πληρωμή του ΔΝΤ στις 12 Μαΐου – Αυξάνονται οι πιέσεις για συμφωνία
Η αποτυχία επίτευξης συμφωνίας τον Απρίλιο θα μπορούσε να είναι το σήμα που θα οδηγήσει την ΕΚΤ να κόψει τη χρήση του ELA για τις ελληνικές τράπεζες
Η Ελλάδα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις αποπληρωμές του χρέους της μέχρι στιγμής φέτος, αλλά είναι πιθανό να αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις στην καταβολή των 763 εκατ. ευρώ της 12ης Μαΐου προς το ΔΝΤ, χωρίς πρόσθετα κεφάλαια.
Αυτό αναφέρει η Goldman Sachs, στην ανάλυσή της υπό τον τίτλο "Greece: Key Dates Approaching in Debt Negotiations" (Ελλάδα: Σημαντικές ημερομηνίες όσο εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις για το χρέος), την οποία σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, και στην οποία εκτιμά ότι το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι η Ελλάδα θα φτάσει σε συμφωνία με τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης έως το τέλος Απριλίου (είτε κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup της 24ης Απριλίου είτε με περαιτέρω συζητήσεις την επόμενη εβδομάδα), εξασφαλίζοντας επαρκή χρηματοδότηση για να καλύψει τις τρέχουσες πληρωμές του χρέους.
Ωστόσο η Goldman Sachs, πιστεύει ότι η κατάσταση είναι πιθανό να παραμείνει εξαιρετικά αβέβαιη μέχρις ότου η Ελλάδα και η Ευρωζώνη φτάσουν σε μια πιο μακροπρόθεσμη συμφωνία χρηματοδότησης που να επιτρέπει στη χώρα να κάνει τις μεγάλες πληρωμές ύψους 6,5 δισ. ευρώ προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.
Η Ελλάδα έχει ήδη χρησιμοποιήσει μια ποικιλία μη συμβατικών μέτρων για να καλύψει τις τρέχουσες πληρωμές του χρέους της, αλλά φαίνεται οι επιλογές της εξαντλούνται.
Ως εκ τούτου, εκτιμάται ότι η Ελλάδα πρέπει να εξασφαλίσει πρόσθετη χρηματοδότηση για την κάλυψη της επόμενης πληρωμής των 763 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ στις 12 Μαΐου.
Η συνάντηση αυτή θα είναι κρίσιμη για την ικανότητα της Ελλάδας να καλύψει τις υποχρεώσεις της.
Κατά την άποψη της Goldman Sachs, το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι η Ελλάδα θα δεσμευτεί για οικονομικές μεταρρυθμίσεις ώστε να εκταμιευτεί η δόση, ενώ με αυτόν τον τρόπο θα της δοθεί περισσότερος χρόνος για να διαπραγματευτεί μια μακροπρόθεσμη συμφωνία χρηματοδότησης.
Ακόμη και αν επιτευχθεί συμφωνία κατά τη συνεδρίαση της 24ης Απριλίου, η κάλυψη των ελληνικών υποχρεώσεων θα είμαι επαναλαμβανόμενη πηγή αβεβαιότητας μέχρι να υπάρξει η μακροπρόθεσμη συμφωνία.
Ο βασικός κίνδυνος που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι σε περίπτωση που η ΕΚΤ θα μπορούσε να διακόψει τη χρήση του μηχανισμού  επείγουσας παροχής ρευστότητας (ELA) για τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών.
Εάν υπάρξει διακοπή του ELA από την ΕΚΤ, οι ελληνικές τράπεζες πιθανότατα θα χρειαστεί να επιβάλουν ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων, η οποία θα αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο μιας ελληνικής εξόδου από την Ευρωζώνη.


Embedded image permalink

Η Goldman Sachs πιστεύει ότι η ΕΚΤ βρίσκεται σε αναμονή λήψης κατευθύνσεων από πολιτικούς και είναι απίθανο να κάνει ένα τέτοιο βήμα μονομερώς.
Ωστόσο, η αποτυχία επίτευξης συμφωνίας τον Απρίλιο θα μπορούσε να είναι το σήμα που θα οδηγήσει την ΕΚΤ να κόψει τη χρήση του ELA για τις ελληνικές τράπεζες.
Από τη σκοπιά της αγοράς, η Goldman Sachs πιστεύει ότι μια συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη θα ήταν θετική για τα περιουσιακά στοιχεία που περιέχουν κίνδυνο, αλλά οι συνέπειες μιας ελληνικής εξόδου από την Ευρωζώνη είναι δύσκολο να προβλεφθούν.
Από τη μία πλευρά, η μόλυνση θα μπορούσε να περιοριστεί μέσω του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και της μειωμένης έκθεσης του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα.
Από την άλλη, εάν καταθέτες στις ελληνικές τράπεζες υποστούν ζημίες, οι καταθέτες σε άλλα περιφερειακά τραπεζικά συστήματα θα μπορούσαν να αποφασίσουν να στραφούν σε άλλες χώρες, όπως η Γερμανία, για ασφάλεια.
Όλα αυτά θα μπορούσαν να δημιουργήσουν έναν ολέθριο φαύλο κύκλο.
Συνολικά, η Goldman Sachs, παραμένει αισιόδοξη ότι ο ρεαλισμός θα επικρατήσει.
Το ελληνικό κοινό είναι ακόμη υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, και η σημερινή ελληνική κυβέρνηση εξελέγη με την εντολή να κρατήσει τη χώρα στην νομισματική ένωση.
Ενώ αυτή η δυναμική οδηγεί να αναμένουμε μια λύση, πιστεύει όμως ότι οι κίνδυνοι αυξάνονται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης