Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Citigroup: Τα 4 σενάρια για την Ελλάδα – Πιθανή η συμφωνία τελευταίας στιγμής

tags :
Citigroup: Τα 4 σενάρια για την Ελλάδα – Πιθανή η συμφωνία τελευταίας στιγμής
Οι 3 λόγοι για τους οποίους υπάρχουν δυσκολίες στις διαπραγματεύσεις
Τέσσερα σενάρια για τον μέλλον της Ελλάδος σκιαγραφεί η Citigroup, εκτιμώντας ωστόσο ότι το βασικό σενάριο θέλει μια συμφωνία την τελευταία στιγμή με τους πιστωτές, χωρίς ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων ή χρεοκοπία της κυβέρνησης.
Στην τελευταία 12σέλιδη ανάλυσή της, υπό τον τίτλο "Greece: Running Out of Money, Ideas, Time and Patience" (Ελλάδα: Η ρευστότητα τελειώνει, ιδέες, χρόνος και υπομονή), την οποία σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, η Citigroup επισημαίνει ότι ένα νέο, τρίτο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας θεωρείται μονόδρομος, δεδομένης της αδυναμίας της χώρας να βγει στις αγορές για δανεισμό (πλην των εκδόσεων εντόκων γραμματίων) και της διαρκούς επιδείνωσης των επιπέδων ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας.
Για να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη θα χρειαστεί συνέχιση της εξωτερικής οικονομικής της στήριξης και συγκεκριμένα ένα τρίτο πακέτο διάσωσης.
Κατά τη Citigroup, οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για τη διετία 2015 - 2016 ανέρχονται στα 30 δισ. ευρώ, εάν συμπεριληφθεί και το 2017 αυξάνονται στα 44 δισ. ευρώ, ενώ εκτιμάται πως μέχρι το 2018 θα έχουν φτάσει πέριξ των 50 δισ. ευρώ.

Τα τέσσερα σενάρια

1. Ένα νέο πρόγραμμα θα συμφωνηθεί πριν ή γύρω στο τέλος Ιουνίου, χωρίς ελέγχους κεφαλαίου και καμία διακοπή της ρευστότητας έκτακτης ανάγκης (ELA)
2. Ένα νέο πρόγραμμα θα συμφωνηθεί, αλλά μόνο μετά από ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων ή / και χρεοκοπία της ελληνικής κυβέρνησης.
3. Κανένα νέο πρόγραμμα, η κυβέρνηση χρεοκοπεί, επιβάλλονται έλεγχοι κεφαλαίων. Δεν θα υπάρξει Grexit.
4. Grexit (συμπεριλαμβανομένης και της χρεοκοπίας της κυβέρνησης, διακοπή πρόσβασης στο ELA, έλεγχοι κεφαλαίου και όχι νέο πρόγραμμα).

Γιατί δυσκολεύονται οι διαπραγματεύσεις

Οι δύο πλευρές αντιμετωπίζουν μια σειρά από περιορισμούς, που καθιστούν μια πρόωρη επιτυχία των διαπραγματεύσεων απίθανη, συμπεριλαμβανομένου ενός αριθμού αρχικών προτάσεων από την ελληνική κυβέρνηση που θα ήταν απαράδεκτες για τους πιστωτές (Π.χ. αναίρεση των μέτρων που ήδη έχουν εφαρμοστεί). '
Η όποια πρόοδος έχει συντελεστεί στις διαπραγματεύσεις έχει απογοητεύσει περαιτέρω, κυρίως για τρεις λόγους:
1) Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει κάνει κάποιο βήμα.
Επιπλέον, η συγκρουσιακή ρητορική και από τις δύο πλευρές και η πολύ αργή πρόοδος των διαπραγματεύσεων έχουν δημιουργήσει θέματα εμπιστοσύνης.
2) Το μακροοικονομικό περιβάλλον έχει αποδυναμωθεί για την Ελλάδα.
Η απότομη αποδυνάμωση της οικονομίας και η μείωση των φορολογικών εσόδων συνεπάγεται ότι για να είναι βιώσιμη δημοσιονομική πορεία θα απαιτηθούν πιθανώς σημαντικά πρόσθετα μέτρα λιτότητας.
Με τις σημερινές τάσεις, η Ελλάδα είναι πιθανόν να οδεύει προς ένα πρωτογενές έλλειμμα και ύφεση το τρέχον έτος
3) Οι πιστωτές είναι όλο και λιγότερο ανήσυχοι για τις πιθανές επιπτώσεις ενός Grexit
Σύμφωνα με την Citigroup, αν και ένα Grexit θα μπορούσε να είναι «διαχειρίσιμο», παρ 'όλα αυτά, μια ελληνική χρεοκοπία στο ΔΝΤ ή την ΕΚΤ, θα προκαλούσε σίγουρα κάποια αύξηση των spreads των κρατικών ομολόγων στην περιφέρεια της ζώνης του ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης