Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Centre for European Reform: Η Γερμανία χάνει την υπομονή της - Πιο πιθανό από ποτέ το Grexit

Centre for European Reform: Η Γερμανία χάνει την υπομονή της - Πιο πιθανό από ποτέ το Grexit
«Σε περίπτωση Grexit η Γερμανία δεν πρόκειται να υποστεί ζημιές»
Πιο πιθανό από ποτέ θεωρεί το Grexit ο Charles Grant, επικεφαλής του think tank Centre for European Reform, τονίζοντας πως η Γερμανία χάνει την υπομονή της με την Ελλάδα.
Ειδικότερα, σε άρθρο του στη βρετανική εφημερίδα Guardian, ο αναλυτής επισημαίνει πως το 2012 η Γερμανία ανησυχούσε πως το Grexit θα προκαλέσει πανικό στις αγορές.
Σήμερα όμως, συνεχίζει, το Grexit δεν θεωρείται ικανό να αποσταθεροποιήσει την Ευρωζώνη.
Πάντως, εξηγεί ο Charles Grant, το Βερολίνο και η Angela Merkel επιθυμούν το συμβιβασμό με την Ελλάδα και τη δέσμευση του Αλέξη Τσίπρα για την καταπολέμηση της διαφθοράς, τη βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, την ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και τον εκσυγχρονισμό της αγοράς εργασίας.
Όμως, ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζει, φαίνεται απρόθυμος ή ανίκανος να κάνει οτιδήποτε από τα παραπάνω.
«Η Γερμανία χάνει την υπομονή της» υπερθεματίζει, καθιστώντας άκρως πιθανή την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ εάν επέλθει η επικείμενη χρεοκοπία.
«Σε περίπτωση Grexit η Γερμανία δεν πρόκειται να υποστεί ζημιές» σημειώνει ο αναλυτής, επικαλούμενος πηγές της γερμανικής κυβέρνησης και συνεχίζει:
Εάν συμβεί το Grexit, ο κόσμος θα καταλάβει πως η Ελλάδα ευθύνεται γι’ αυτό και όχι η ελλιπής αλληλεγγύη.
Παράλληλα, υπερθεματίζει ο Charles Grant, υπάρχουν ορισμένοι Γερμανοί αξιωματούχοι, οι οποίοι εκτιμούν πως η Ελλάδα θα ήταν προς το συμφέρον της να εγκαταλείψει το κοινό νόμισμα.
Οι υπέρμαχοι του Grexit, αναφέρει χαρακτηριστικά, πιστεύουν πως εάν η Ελλάδα ασκήσει μία αυτόνομη νομισματική πολιτική, τότε θα καταφέρει να ανακάμψει ταχύτερα.
Ωστόσο, συνεχίζει, η έξοδος από το ευρώ θα καταδείξει πως η Ευρωζώνη στερείται των θεσμών, οι οποίοι διασφαλίζουν την μονιμότητα της ένωσης.
Πάντως, καταλήγει ο επικεφαλής του Centre for European Reform, η Γερμανία αρχίζει να θεωρεί πως η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ είναι μη βιώσιμη…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης