Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

CNBC: Στα πρόθυρα χρεοκοπίας η Ελλάδα – Μηδενικές οι πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας στο Eurogroup

CNBC: Στα πρόθυρα χρεοκοπίας η Ελλάδα – Μηδενικές οι πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας στο Eurogroup
Παρά τις πολυάριθμες συνεδριάσεις για το θέμα, η επίτευξη συμφωνίας με τους πιστωτές για τις μεταρρυθμίσεις αποδεικνύεται δύσκολη
Μηδενικές είναι οι ελπίδες επίτευξης μιας συμφωνίας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στη Ρίγα της Λετονίας, σήμερα, κάτι άλλωστε που πιστεύουν τόσο οι εμπλεκόμενοι υπουργοί όσο και οι αναλυτές που παρακολουθούν το ελληνικό δράμα, σημειώνεται σε δημοσίευμα του αμερικανικού ειδησεογραφικού δικτύου CNBC.
Άλλωστε, κατά την προσέλευσή τους στη συνεδρίαση, πολλοί υπουργοί προσπάθησαν να διαψεύσουν τις όποιες προσδοκίες για συμφωνία επί των ελληνικών μεταρρυθμίσεων ως αντάλλαγμα για την απελευθέρωση ζωτικών για την Ελλάδα κεφαλαίων.
Όπως ανέφερε ο επίτροπος Οικονομικών, Pierre Moscovici, «υπάρχει μια αίσθηση του κατεπείγοντος, η Ελλάδα πρέπει να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις», ενώ ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Wofgang Schaeuble, σημείωσε ότι δεν εκτιμά ότι θα υπάρξει αποφασιστική πρόοδος για την Ελλάδα στη Ρίγα και ο αυστριακός ομόλογός του δήλωσε «ελαφρώς ενοχλημένος» από την έλλειψη προόδου όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις.
Η πλειονότητα των οικονομολόγων δεν έχει αυξημένες ελπίδες σχετικά με τα αποτελέσματα του Eurogroup, με τις ανησυχίες να αυξάνονται για μια ακόμη φορά ότι η Ευρώπη συνεχίζει να χρονοτριβεί όσον αφορά την Ελλάδα, μια χώρα που φαίνεται να είναι στο χείλος της χρεοκοπίας, αντιμετωπίζοντας το ενδεχόμενο στάσης πληρωμών και εξόδου της από τη ζώνη του ευρώ.
Η επίπονα αργή πρόοδος σχετικά με το ελληνικό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, που ήδη μετρά τέσσερις μήνες από το Eurogroup του Φεβρουαρίου, εκτιμάται ότι θα βρεθεί στο επίκεντρο της διήμερης συνεδρίασης.
Όπως αναφέρει σε σημερινό σημείωμά του ο επικεφαλής αναλυτής αγορών της CMC Markets, Michael Hewson, οι προσδοκίες σχετικά με μια συμφωνία μεταξύ ευρωπαίων πιστωτών και Ελλάδας είναι σχεδόν μηδενικές και πρόσθεσε ότι «μέχρι τώρα η προθεσμία έξι ημερών που είχε θέσει το Euro Working Group την περασμένη εβδομάδα, φαίνεται να εξατμίζεται».
Ο χρόνος έχει αρχίσει να εξαντλείται για την Ελλάδα, προκειμένου να λάβει την τελευταία δόση του προγράμματος διάσωσης και να αποφύγει το ενδεχόμενο μιας άτακτης χρεοκοπίας.
Στελέχη των αγορών εκτιμούν ότι θα απαιτηθεί ακόμη αρκετός χρόνος προκειμένου να εξευρεθεί λύση.
Όπως αναφέρουν σε σημείωμά τους αναλυτές της IHS, «είναι πλέον σαφές ότι οι πιθανότητες η Ελλάδα να έρθει σε συμφωνία ώστε να απελευθερώσει τα απαιτούμενα κεφάλαια κατά τη διάρκεια στις 24 Απριλίου είναι ελάχιστες» και προσθέτουν ότι «αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα είναι απίθανο να λάβει ευρωπαϊκά κεφάλαια τουλάχιστον μέχρι το επόμενο Eurogroup της 11ης Μαΐου, που δεδομένης της έλλειψης προόδου στις διαπραγματεύσεις μέχρι τώρα, επίσης φαίνεται απίθανη τώρα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης