Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Καίριας σημασίας η αντίδραση της ΕΚΤ εάν η Ελλάδα χάσει κάποια πληρωμή προς το ΔΝΤ

tags :
Fitch: Καίριας σημασίας η αντίδραση της ΕΚΤ εάν η Ελλάδα χάσει κάποια πληρωμή προς το ΔΝΤ
Μια συνέπεια από μια χαμένη πληρωμή προς το ΔΝΤ θα μπορούσε να είναι η αύξηση του haircut επί της εξασφάλισης
Η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα είναι το "κλειδί" για τις συνέπειες που μπορεί να έχει μια χαμένη πληρωμή από την Ελλάδα προς το ΔΝΤ, αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης Fitch.
Στη σημερινή του ανάλυση υπό τον τίτλο "ECB Response Would Be Key if Greece Missed IMF Payment" (Η απάντηση της ΕΚΤ θα είναι το 'κλειδί' σε περίπτωση που χαθεί μια πληρωμή της Ελλάδας προς το ΔΝΤ), ο οίκος επισημαίνει ότι πιθανόν να δούμε ακόμα μια συμφωνία της τελευταίας στιγμής για την εξασφάλιση της χρηματοδότησης της Ελλάδας από τους πιστωτές, αλλά ο κίνδυνος μιας χαμένης πληρωμής δεν μπορεί να αποκλειστεί.
Το εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Benoit Coeure δήλωσε αυτή την εβδομάδα, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις συνέπειες μιας ενδεχόμενης απώλειας μιας πληρωμής του ΔΝΤ, ότι μια χρεοκοπία της κυβέρνησης και ο αντίκτυπος των κρατικών ομολόγων που χρησιμοποιούνται ως ενέχυρο "θα καταστήσουν πιο δύσκολο για τις τράπεζες να αποκτήσουν ρευστότητα".
Ανέφερε επίσης ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να επεκτείνει τη ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες, εφ 'όσον είναι φερέγγυες και έχουν επαρκή ενέχυρα.
Αυτά και άλλα παρόμοια σχόλια φαίνεται να υπονοούν ότι, αν και ο περαιτέρω περιορισμός της επείγουσας παροχής ρευστότητας (ELA) θα ήταν πιο πιθανός μετά από μια χαμένη πληρωμή στο ΔΝΤ, αυτό δεν είναι βέβαιο.
Δημοσιεύματα στον Τύπο δείχνουν ότι μια συνέπεια θα μπορούσε να είναι η αύξηση του haircut επί της εξασφάλισης.
Η ΕΚΤ έχει σημαντική ευελιξία στον τρόπο που ερμηνεύει τους κανόνες βάσει των οποίων θα μπορεί να συνεχίσει, να θέσει όριο, ή να διακόψει την περαιτέρω πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στο ELA.
Οι κυπριακές τράπεζες δεν είχαν αποκοπεί από τον ELA το 2013 παρά τις ανησυχίες για τη φερεγγυότητά τους, παρόλο που η ΕΚΤ δήλωσε ότι η πρόσβασή τους στον ELA εξαρτάται από την είσοδο της χώρας σε ένα πρόγραμμα των ΕΕ και ΔΝΤ.
Η απάντηση της ΕΚΤ για την Ελλάδα είναι πιθανό να συνδέεται με την πρόοδο των συζητήσεων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των ευρωπαίων εταίρων της.
Περαιτέρω περιορισμός στον ELA θα ήταν πιθανό να βλάψει την εμπιστοσύνη των καταθετών, αυξάνοντας ενδεχομένως τις εκροές.
Αυτό μπορεί τελικά να οδηγήσει σε περιορισμούς όσον αφορά τον τραπεζικό τομέα για τη μείωση της ρευστότητας, συμπεριλαμβανομένων των ελέγχων των κεφαλαίων.
Οι κεφαλαιακοί έλεγχοι θα μπορούσαν να εισαχθούν σε κάθε περίπτωση, εάν οι εκροές καταθέσεων επιταχυνθούν.
Επίσης, μια χαμένη πληρωμή προς το ΔΝΤ θα μπορούσε να αυξήσει την πίεση στις αξιολογήσεις των ελληνικών τραπεζών, εξαιτίας των πιθανών επιπτώσεών της στην ψυχολογία και, συνεπώς, στη χρηματοδότηση και τη ρευστότητα, μέσω παρατεταμένων και αυξημένων αναλήψεων καταθέσεων και / ή περαιτέρω περιορισμών στη χρήση του ELA.
Η ΕΚΤ έχει ήδη απαγορέψει στις ελληνικές τράπεζες την παροχή πρόσθετης χρηματοδότησης στην κυβέρνηση, έτσι ώστε οποιαδήποτε περαιτέρω σύσφιξη του ELA να επηρεάσει κυρίως την τράπεζες και όχι τη θέση ρευστότητας της κυβέρνησης.
Η θέση της κυβέρνησης διαβρώνεται από τις αποπληρωμές προς το ΔΝΤ και την έλλειψη των εξωτερικών πηγών χρηματοδότησης.
Το χρονοδιάγραμμα των εκταμιεύσεων από τους επίσημους πιστωτές στην Ελλάδα παραμένει ιδιαίτερα αβέβαιο δύο μήνες μετά τη συμφωνία να επεκτείνει το υπάρχον πρόγραμμα του EFSF μέχρι το τέλος Ιουνίου.
Η πίεση στη χρηματοδότηση του Ελληνικού Δημοσίου συνέβαλαν στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε «CCC» από «Β» το Μάρτιο.
Μια χαμένη αποπληρωμή του ΔΝΤ δεν θα συνιστά από μόνη της μια χρεοκοπία, (υποθέτουμε ότι ο EFSF δεν θα ασκήσει το δικαίωμά του να κηρύξει ένα από τα δάνειά προς την Ελλάδα απαιτητά, προκαλώντας ένα cross-default σε όλα τα ομόλογα που κατέχουν οι ιδιώτες), αλλά θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω υποβάθμιση της χώρας, καταλήγει ο Fitch.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης